Prostata večja
Pozdravljeni!
Mene pa zanima glede prostate star sem 37 let bil sem na ultrazvoku trebuha in so mi našli zraven pri pregledu da imam :Prostata večja,volumen izmerjen 38ml bil sem tudi pri osebnem zdravniku in pravi da se mi ni potrebno nič bati da to ni nič narobe dal pa mi je vseeno kri na pregled za S-PSA tega izvida še pa nimam.Zanima me še vaše mnenje glede moje prostate če se mi res ni potrebno bati al priporočate kakšne preiskave.
Hvala Lp
Spoštovani!
Če bo PSA nad 2.5 pri vaši starosti priporočam pregled pri urologu. Ena od možnosti, kar bi lahko v takem primeru naravil urolog je, da vam bo predpisal antibiotik (npr. Tavanic 1×1 za 14 dni) in Aspirin 100 1×1 14 dni in potem še enkrat izmeril PSA ter PSA f/t – če bosta še povišana (PSA nad 2.5 in PSA f/t POD 18%) je mogoče, da bi vam celo v tej starosti predlagali biopsijo prostate. Biopsija prostate se predlaga tudi, če je rektalni pregled sumljiv, ne glede na vrednost PSA.
Drugače pa se v zvezi s prostato bojimo predvsem raka. Večja verjetnost za raka je, če je prostata manjša. Pri večji prostati je večja možnost, da je PSA povišan na račun več benignega tkiva (vsak gram tkiva prostate prispeva k PSA-ju, rakavo tkivo pa več kot benigno). Se pravi večja ko je prostata pri enakem PSA, manjša je verjetnost, da gre za raka.
Meritve prostate imajo vsaj 20% napako, če so opravljene transrektalno (skozi črevo). Od zgoraj, prek trebušne stene, pa je lahko ta napaka še bistveno večja. To pomeni, da je povsem mogoče, da vam bodo naslednjič prostato izmerili na 28 ml, drugič pa na 40 ml, pa bo ves čas enako velika, samo merilci bodo drugi.
Velikost prostate se spreminja če pride do edema, vnetja – ko je “razdražena” se lahko prostata poveča za 30% – to opažamo pri starejših moških, ki se jim zaradi “prehlada”, ki mu je npr. pridružen še sprožilni dejavnik – dietni prekršek… voda zapre. Ko nastavimo kateter, ocenimo velikost prostate na primer na 80 ml, čez 3 tedne, ko se oteklina pomiri, pa je velika še zgolj 50 ml – to je zmerno povečana.
Zelo povečana prostata je večja od 100 ml. Normalna prostata, majhna, pri kateri še ne smemo predpisati zdravila za zmanjšanje prostate, je 34 ml velika prostata (še dve leti nazaj pa je bila meja pri 40 ml). Torej še dve leti nazaj je veljalo, da prostata, ki ni večja od 40 ml, ni povečana!
To pojasni mnenje vašega zdravnika, da 38 ml prostata pač NI večja prostata, je pa res, da je na zgornji meji normale, še posebej, če upoštevamo, da ste še precej mladi in je zato precejšnja verjetnost, da bo lahko še zelo zrasla. Obstaja torej možnost, da ste med tistimi, ki bodo čez nekaj desetletji (ko bodo stari npr. 70 let), imeli zelo povečano prostato – veliko npr. 120 ml ali še več. Navadno (ni pa to nujno), taki nimajo raka prostate. Velikokrat jih to tudi ne moti, če pa jih (ovira praznenje mehurja), potem pač opravimo operacijo in prostato zmanjšamo – saj zato pa smo urologi in je to (bila, dokler niso prišla zdravila) ena glavnih dejavnosti urologov – zmanjševanje povečanih prostat.
Vsekakor vam priporočam, da 1x letno izmerite PSA in opravite UZ. Če bo prostata rasla (npr. nad 50-60 ml pri mlajšem od 50 let) bo si jo smiselno dati pretipati s strani urologa (izjemno redka možnost da bi prostata rasla zaradi druge maligne bolezni, ki ni običajen raka prostate) in morda tudi izmeriti pretok urina, da se vidi, ali ni oviran odtok. Sicer pa je PSA tisti, ki vodi razmišljanje na temo raka prostate, česar se dandanes najbolj bojimo.
Lepo pozdravljeni!