Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija prostata in sterilizacija(kastracija)

prostata in sterilizacija(kastracija)

Spoštovani,

pred nekaj meseci ste pisali o samem postopku sterilizacije pri moškem in pri tem precej podrobno predstavili kako in kaj. Hvala za koristne informacije. Vseeno imam še nekaj vprašanj: kaj se dogaja s semensko tekočino po opravljenem posegu – kam se izloča, kako poseg vpliva na zdravje prostate, na njene funkcije. Ali urolog preveri tudi stanje mod in sečil pred posegom, saj sem imel pred leti težave – dve majhni cisti v modih.

Hvala in lep pozdrav, Robert

Spoštovani!

Sterilizacija in kastracija sta dve povsem različni zadevi.

Kastracija pomeni odstranitev mod, torej glavnega izvora moškega spolnega hormona testosterona (in seveda tudi tkiva, kjer nastajajo semenčice). Kastracija se uporablja kot eden od načinov hormonskega zdravljenja napredovalega raka prostate.

Sterilizacija pri moškem je operacija, pri kateri prekinemo (prerežemo) oba semenovoda, torej cevki, ki vodita spermije iz obeh testisov. Testisa živita naprej in naprej normalno proizvajata testosteron. Bolj ali manj normalno proizvajata tudi semenčice, vendar manj, le te nato (ker se ne izločijo s spermo), odmrejo (apoptoza) in se absorbirajo.

Večino semenske tekočine pride iz semenskih mešičkov (vezikule) in prostate. Izliv po sterilizaciji ima torej približno enak volumen in je enak kot prej (le malo manjši), samo semenčic ne sme biti/ ni več v izlivu.

O vplivu sterilizacije na zdravje / raka prostate so bile postavljene različne hipoteze, končne analize pa so ovrgle vse sume, da bi sterilizacija kakorkoli povečala tveganje za raka prostate.

Sterilizacija zmanjša tveganje za vnetje moda in obmodka (epididimitis). Pot bakterij, ki okužijo obmodek, namreč pogosto poteka iz sečnice po semenovodu navzgor do obmodka in moda. S sterilizacijo je ta pot prekinjena in vnetje se lahko pojavi le hematogeno, kar je mnogo redkeje.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Ni sicer povsem na to temo, pa vseeno. Rekli ste, da “Večino semenske tekočine pride iz semenskih mešičkov (vezikule) in prostate.” Od pa pride preostanek?

Pa če mi še razložite naslednje pojme, da bom enkrat na čistem, kaj je kaj: seme, semenska tekočina, ejakulat, sperma. Kakšen je pravilen izraz za vesicula seminalis? Naletel sem na izraze semenski mešiček, semenjak, mehurnica, semenska vrečka.

Hvala za odgovore.

Spoštovani!

Morda je nesporazum, ampak mišljeno je bilo takole: večino semenske tekočine predstavlja tekočina iz semenskih mešičkov in prostate, “preostanek” pa je vendar tisto, zaradi česar se vse skupaj sploh dogaja, kar pride iz testisov – spermiji torej in tisto malo tekočine, v kateri priplavajo oziroma so potisnjeni po semenovodu iz obmodka v sečnico.

Glede besed seme, sperma, ejakulat. Če uporabljate internet, nima smisla, da se spuščam v prepisovanje. Vprašajte, če ne boste razumeli, ampak izhajajte iz Medicinskega slovarja, ki je prosto dostopen na naslovu: http://www.lek.si/si/skrb-za-zdravje/medicinski-slovar/

Imam pa komentar na temo semenskih vezikul. Glede vezikule seminalis so “pravilni” ali v uporabi vsi izrazi, ki ste jih navedli. V strokovni praksi uporabljamo in je dokončno uveljavljen in edini priznan izraz “vezikula” ali “semenska vezikula”. Urologi menimo, da je, če že hočemo po vsej sili sloveniti, primerno “semenski mešiček”. Histologi pa hočejo uveljaviti izraza mehurnica ali semenjak, vendar v praksi v humani medicini tega izraza nikoli ne uporabljamo, morda pa to uporabljajo veterinarji. Žal se je v učbenikih ljubljanskega histologa Kališnika pojavila nepotrebna beseda “semenjak”, kar so nato nekritično povzeli njegovi nasledniki in, čeprav je bila seznanjena z neprimernostjo tega poimenovanja, tudi histologinja Štiblarjeva v svojem najnovejšem učbeniku histologije za mariborsko medicinsko fakulteto. Zato je v prihodnosti pričakovati še večjo zmedo in tudi možne napake in zmote na tem področju. V slovenski medicinski terminologiji je (ne glede na trenutnega urednika Medicinskega slovarja in njegov aktualni navdih) edino primerno poimenovanje semenska vezikula, čeprav je mogoče, da kakšnemu lektorju to ni všeč.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Ali lahko morda v odstotkih izrazite, vsaj približno, kolikšen del semenske tekočine prispeva posamezen organ? Od česa je odvisna količina?

Hvala za namig o Medicinskem slovarju, sem bookmarkal 🙂 Kaže, da so vsi izrazi pravilni, kateri pa se uporablja v medicinski stroki, kaj uporabljate urologi?

In spet hvala za obrazložitev na temo semenskih vezikul. Vaši odgovori so res temeljiti, izčrpni, potrudite se za vsakega posebej, zelo rad prebiram vaše odgovore, pohvala.

Spoštovani!

Hvala za prijazno mnenje.

Testisi naj bi prispevali 2-5% ejakulata, semenske vezikule med 65 in 75%, prostata med 25 in 30% ter 1% bulbouretralne žleze (žleze ob sečnici – uretri). Gotovo bi se volumen po večih zaporednih ejakulacijah manjšal, pomembno pa se je zavedati, da gre, kot pri veliko stvareh v biologiji, tudi tu za Gaussovo krivuljo – nekateri imajo pač večje volumne, drugi pa manjše.Po WHO je normalni volumen 2 ml ali več.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close