Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? prostata in jetra

prostata in jetra

Oče je star 71 let. Rak na prostati so ugotovili leta 2000. Prvi izvid “histologije punkcijske biopsije prostate” govori za AdenoCa G. III po Glasonu. Predpišejo mu Flucinom. Potem je šel oče na OI. Tam so mu naredili razne preiskave in slikanja ( scintigrafija skeleta kaže minimalno kopičenje v oba klavikularna sklepa in eno minimal. kopičenje v sednici) in se odločili za kompletirano harmonsko terapijo z dodatkom Zoladexa. Od avgusta 2000 do aprila 2001 mu je PSA lepo padal, potem pa je začel zopet naraščati in tako je februarja 2002 znašal 43,69 ng/ml. Oče je opazil tudi krvav urin. UZ abdomna je bil normalen, urolog pa je ugotovil lokalno napredovani Ca prostate. Na OI očetu predlagajo obsevanja. Imel jih je 35. Po zadnjem obsevanju v začetku julija pa je oče dobil vročino. Bil je poslan v bolnišnico. Tam so mi rekli, da gre za uroinfekt in da je to lahko posledica obsevanja. Pod mnenje so podali: “V kliničnem statusu ni odstopanj od normale, med laboratorjijskimi izvidi pa izstopa pataloški urinski izvid in visoka vrednost CRP. Predpišem mu Amoksiklav 1000/12 ur.Ob povišani temperaturi Lekadol tbl. Po končanem antibiotičnem zdravljenju naj kontrolira urin in vnete parametre pri svojem zdravniku.” Ker očetu po 4 dneh vročina še vedno ni padla, je šel k zdravniku. Vsi izvidi krvi in urina so bili še slabši. Šel je v bolnišnico. Tu so mi rekli, da je to verjetno posledica obsevanj in da prejšnji antibiotiki niso bili ustrezni. Zamenjali so mu antibiotike in ko mu je po 3 dneh vročina padla, so ga poslali domov. Oče pa je imel kasneje še vedno vročino, slabo se je počutil, imel bolečine v zgornjem delu trebuha in tudi bruhal je. Shujšal je in tudi hodil je težko. Opazil je tudi krvav urin. Dobival je tudi nekaj infuzij. Ko je vročina padla, so mu zatekle noge, zato mu je zdravnica dala tablete za odvajanje vode. Zopet so mu naredili preiskave krvi in vode, pa podlagi teh so nam povedali, da so sedaj hudo načeta jetra in da se je verjetno razširilo na jetra.
Zelo smo obupani, saj ne moremo verjeti, da pri toliko pregledih in preiskavah se stvah kar naenkrat razvije. Jeter nam niso nikoli omenjali oz. sedaj ko berem izvide za nazaj, ko je šel po obsevanjih prvič v bolnico zaradi vročine piše, da so jetra 10 cm pod DRL.
Ali mi prosim lahko odgovorite, kako se mu da še pomagati oz. kako naj bi se vse odvijalo naprej. Prav rada bi slišala kaj vzpodbudnega, če se mu da bilo kako pomagati.
Opravičujem se, ker sem bila dolga, vendar sem hotela predstaviti celotno zdravljenje.
Lep pozdrav

Draga Ana!

Zelo podrobno ste opisali očetovo zgodbo, za kar se vam zahvaljujem. Z rakom se je težko soočati, saj bolezen prizadene vso družino, ne le bolnika. Vendar pa morate za to, da bi dobili več informacij in pojasnil od zravnikov, poznati nekaj osnov. Te sem pripravila tukaj:

Tudi o raku prostate smo veliko govorili, tako da preglejte ta stara sporočila.

Oče je bil do sedaj dobro obravnavan, vendar so vam o bolezni premalo pojasnili. Krvavi urin se ob raku prostate lahko pojavi kot posledica draženja in utesnjenosti sečnice, ki potuje skozi prostato. Ob obsevalni terapiji je večje tveganje za infekcijo sečil (uroinfekt), kar so vam tudi razložili.

Rak prostate praviloma ni bolezen, ki bi hitro napredovala. Mogoče je, da je scintigrafija, ki jo omenjate, že na začetku kazala, da gre za napredovalo bolezen (zasevki na kosteh?). Če so sedaj prisotne še metastaze na jetrih in se je bolezen razširila tja, gre nedvomno za napredovalo obliko raka prostate. Žal učinkovitega zdravljenja v tem primeru ne poznamo, skušamo pa zavirati prehitro napredovanje raka in odpravljamo bolečine. Teh bolnik ob sodobni terapiji ne sme čutiti, saj imamo učinkovita sredstva preprečevanja. Če je bil rak napredoval že ob postavitvi diagnoze, so napredovanje z obsevanjem in hormonsko terapijo nekoliko odložili. Vsekakor vam svetujem odkrit pogovor z očetovim osebnim zdravnikom. Vztrajajte pri svojih vprašanjih.

Lepo vas pozdravljam,

irena

Čeprav zelo težko postavim tako vprašanje, pa vendar me zanima kakšne se izkušnje, kako hitro bo bolezen napredovala.
Ana

Pozdravljeni!
V zadnjem času ima moj mož probleme zaradi krvi v spermi. Če nimava spolnih
odnosov, ni zjutraj v urinu nič krvi drugače pa ja. Zelo je zaskrbljen ker misli
da je to povezano s prostato. Kaj svetujete ?
Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Ana 7

Draga Ana!

Niste zapisali, koliko je vaš mož star. Veliko pa je verjetnosti, da je njegova samo-diagnoza napačna. Potrebno bi bilo ugotoviti, kje je draženje. Kljub temu, da je verjetno ob pogledu na rdečkast urin zelo zaskrbljen, je vzrok lahko povsem nedolžen. (Urin lahko obarva že zelo majhna količina krvi.) Možne so resnično težave s prostato (zlasti, če je starejši), a tudi vnetje, ledvični kamni, spremembe testisov. Ker pa zagotovila, da se bo vse skupaj samo pozdravilo, ni, bi moral zbrati mož toliko poguma, da bi se napotil k zdravniku na pregled. Pri tem ga vzpodbujajte, saj je pregled nujen. Če se pregleda brani zaradi strahu pred bolečinami ali neprijetnostmi, mu povejte, da lahko vsak postopek odkloni, če želi. Skušajte ga prepričati vsaj v razgovor z osebnim zdravnikom.

Lepo vaju pozdravljam!

Irena

Oče je bil včeraj na OI. Konzilij se je odločil, da ga sedaj nehajo zdraviti za prostato in so mu ukinili hormonsko terapijo z Zoladexom in tudi tableta Flucinom. Sedaj da se bodo bolj posvetili jetram in so mu dali zdravilo Medrol in Ranital. Zanima me, kaj to pomeni, saj tam ne moreš skoraj nič vprašati. Kako delujejo ta zdravila. Opozorili so nas, da jih lahko ne bo prenašal.
Pozdrav.

New Report

Close