Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina prostata

prostata

Star sem 52 let. Da sem moral ponoči urinirati se mi dogaja kar pomnim. (ne sicer vsak dan, ampak dovolj pogosto)Pred približno 10 leti sem imel prvič resnejše težave: večkratno zaporedno uriniranje, slabši curek, močno tiščanje pred uriniranjem v predelu mod, tiščoče bolečine okoli mod …) Obisk pri urologu ni pokazal kaj posebnega (rektalno tipanje, PSA, ultrazvok trebušne votline – vse bp). To se mi je ponovilo še dvakrat, obakrat sem bil pri urologu (rektalno tipanje) in vedno brez kakšne resne diagnoze. Problemi so vsakokrat po približno 1 mesecu izginili.
Pred mesecem dni se mi je vse približno v isti obliki ponovilo, le da sem imel namesto slabega curka bolj izraženo boleče tiščanje pred uriniranjem in posamezne dni pogosto nočno uriniranje, vse ostale boleče težave v mednožju pa so bile približno take kot prej. Zaradi svojih let sem se vseeno odločil za obisk pri zdravniku, ki pa je tokrat pri ultrazvoku trebušne votline opazil na sicer celo manjšem volumnu prostate kot je normalno in na normalni simetrični obliki, mislim, da je rekel med brazdama nenormalno svetlejšo barvo (torej zgostitev).Ker je zdravnik prijatelj, mi je nedvoumno povedal, da je stvar lahko resna in mi priporočil PSA test. Ultrazvok trebušne votline v forumu nisem zasledil, da bi bil priporočan kot posebno verodostojna preiskava pri boleznih prostate,(vedno se omenja transrektalni UZ), zato me je zagrabila panika, češ, če se že pri tej preiskavi vidi anomalije, kako resno bo šele z drugimi preiskavami. Stvar mi krepko odvzema spanec, zato prosim za čimprejšnji odgovor. Rad bi vedel še, ali bi se pri tem pregledu videlo, če gre za pozen stadij raka glede na to, da je rak prostate pri “mlajših” mnogo malignejši. Ali je možno, da je rak že toliko napredoval, da bi po kosteh že čutil bolečine(čudno boleče cukanje nad modi, ki se prenašajo na sklepe na stopalih; z bolečinami sklepom sem imel težave že prej.
Za klinične znake pri raku prostate sem čital,da se pojavljajo samo v eni tretjini primerov. S kakšnimi težavami se srečujeta drugi dve tretjini, ki nimata začetnih kliničnih znakov kot so težave pri uriniranju … Še enkrat najlepša hvala za čim hitrejši odgovor. Tole čakanje na PSA test namreč ubija. Že vnaprej hvala za odgovor.

Spoštovani!

Kljub dramatičnim možnostim, ki vam jih prinaša UZ, bo potrebno počakati na rezultate preiskav drugega UZ in PSA. Četudi bi se izkazalo, da imate raka prostate, se ga da zadovoljivo zazdraviti in je precej prezgodaj, da bi obupavali že vnaprej. Seveda pa vas razumem, da vas že najmanjša možnost, da imate raka, lahko spravlja v obup. Vsakršne besede, saj ni nič, pa bi vam bile bolj v prazno tolažbo, ker trenutno ni osnove niti za zavračanje možnosti niti za potrditev.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close