Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija prostata

prostata

L.p zanima me glede težav z prostato.
Imam 28 let in se mi pojavljajo že kaksni dve leti težave pri mokrenju in sicer hodim po tri krat v eni uri na vodo in cisto malo zmanjsal se mi je curek pri uriniranju pa vednomoram cakat da pritece vcasih pogosto tudi tiščat iz sebe.Preko noči hodim 2x prvič ponavadi ob 2h kasneje ob6h.Pojavile se je pa se ena tezava zmanjsala se mi je količina sperme tudi ce dolgo nimam spolnih odnosov plus orgazma ne doživim ne mislim izliva ampak orgazma,ker to ni isto.Bil sem pri urologu kjer je bil test psa normalen pa tudi pregledpotrebusnice z uz normalen.
Zanima me ce bi bilo smoterno it naprej za pregled skozi rektum pa kje lahko to napravim v okolici maribora….
Hvala vnaprej za odg….

Spoštovani!

Ne vem sicer, kateri “pregled skozi rektum” imate v mislih, nič pa ne bi bilo narobe, če se opravi transrektalni ultrazvok, čeprav je malo verjetno, da bi se kaj našlo. Samo na osnovi tega, kar pišete (kar pa je lahko daleč od realnega), bi menil, da bi bila smiselna meritev pretoka urina – uroflow z zastojnim urinom – to je neinvazivno in bi povedalo, ali so dodatne preiskave smiselne ali ne. Instrumentalne preiskave se opravijo v bolnišnici. V Mb v bolnici je veliko urologov in tudi urologinja – pač poskusite najti takega, ki bo prisluhnil vašim težavam. Varianta je tudi, da greste najprej privat, potem vas bodo pa pregledali v bolnišnici, če bodo menili, da je to potrebno.

Predvsem pa je treba zagotoviti (če je najprej urolfow z rezidualnim urinom normalen), da ni posredi katera od spolno prenosljivih bolezni (dermatovenerolog to pregleda) in da ni kakšnega nevrološkega obolenja (nevrolog) – če ste z nevrološke strani povsem zdravi, potem je, če bodo težave ostajale, smiselno opraviti nadaljno urološko diagnostiko.

Lepo pozdravljeni! Center UROL

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani

Zaradi bolečine med popkom in medenično kostjo, ki me je trla ves dan, sem se, ko se je temu pridružila še povišana temperatura (38 stopinj), napotil na urgenco (bil je praznik). Izvidi krvi: povišani levkociti (16) in povišan CRP (47). Urin b.p. Postavljena diagnoza: akutni prostatitis. Dobil i.v. 1ampulo analgina in 1 ampulo spasmex in Ciprobay za 10 dni.Stanje se je že naslednji dan popravilo.
Ta dan sem opravil še od pred praznikov načrtovani pregled krvi (lipidi, sladkor, jetrni testi in PSA). PSA je bil 3,8 pri cca 50 ccm veliki prostati.
Osebni zdravnik dvomi, da je šlo za vnetje prostate, saj bi bolečina morala sevati v presredku.
Zdravljenje je zaključeno.
Podobno stanje sem imel že dvakrat prej vendar brez vročine, obakrat na počitnicah na morju. Prvič avgusta 2011, po 1 dnevu bolečin in gretju trebuha se je stanje samo umirilo. Drugič pravtako na istem kraju avgusta 2012, vendar sem se evakuiral domov in opravil pregled pri osebnem zdravniku naslednji dan, ko se je stanje izboljšalo. Tedaj je pregled krvi pokazal samo povišan CRP (46). Posebne terapije ni bilo, samo kontrola CRP čez teden dni, ko je bil normalen.
Omeniti moram še opravljeno biopsijo prostate septembra 2010 z nejasnim rezultatom in zaradi tega ponovljeno biopsijo februarja 2011. Rezultat je bil v redu, se pa je zakomplicirala rana, jemal sem dodatno 3 tedne Ciprobay. Stanje se je umirilo.
Glede na diagnozo a. prostatitis bi omenil še okoliščine, ki bi lahko vplivale na nastanek težav. Zelo rad plavam na dolge razdalje (intenzivno plavanje), vendar ker sem že v letih (65), izbiram toplejše morje, pozimi pa plavam v bazenu z vodo cca 26 stopinj. Treniram večkrat na teden. Dan pred zadnjim dogodkom sem bil na daljšem intenzivnem sprehodu, a sem kljub temu malo prezebel. Nič hujšega sicer, sem tudi sicer zdrav in se zdravo prehranjujem. Edina razvada je pravi čaj.
Prosim vas za mnenje o navedenem, ker se čas med dogodki krajša, pojav sam pa intenzivira.

Lepo vas pozdravljam

Boris

Spoštovani!

Dobro je, da trenirate, dobro je, da ste zdravi in aktivni.

Levkociti 16 in CRP 47 nedvomno govorijo za vnetno dogajanje v organizmu, me pa preseneča PSA, ki se mi zdi za stanje akutnega prostatitisa precej nizek (če je bil PSA res vzet le dan po epizodi težav z izrazito povišanimi vnetnimi parametri). Čeprav ste napisali precej, se vseeno bolj določno ne morem opredeliti. Sam bi se poskusil problema lotiti z izključevanjem oziroma optimizacijo dejanikov, ki jih lahko kontroliramo (vsega pač ne moremo kontrolirati).

Se pravi bi še ekrat pregledal celotno urološko situacijo (opravil transrektalni UZ, izmeril uroflow – pretok urina z določitvijo RU, verjetno bi opravil tudi cistoskopijo, pregledal bi dinamiko vrednosti PSA in indeksa prostega proti celokupnemu ter pregledal, ali in katera zdravila jemljete, katera ste jemali v zvezi s sečili…). Tako bi poskusil videti, ali je v področju sečil kaj, na kar bi bilo smiselno ali celo potrebno vplivati. Kdaj je bil nazadnje napravljen kompletni UZ abdomna in sečil – tako z nefro/urološke kot z gastroenterološke strani?
Pregledati bi se dal tudi gastroenterologu. Kolonoskopija?

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani

Lepo se vam zahvaljujem za izredno hiter odgovor. Dodatne informacije na vaše vprašanje v zaključku vašega odgovora: UZ abdomna z oceno zastoja urina je bil opravljen novembra 2011. Steatoza jeter, sicer rezultat b.p., zastoj v okviru normale. Od zdravil jemljem statine (tulip 10mg), prehrambeni dodatki: ribje olje, vit.D, B kompleks, Q10.
Po drugi biopsiji sem jemal Prostide 6 mesecev. Prostata se je zmanjšala s 55 ccm na 48ccm, potem je urolog ukinil Prostide, kljub temu, da sem ga opozoril na zmanjšan curek glede na leto nazaj (predbiopsično stanje) – ni komentiral. Osebni zdravnik se je prav zaradi tega odločil za zgoraj omenjeni UZ abdomna.
Vrednost PSA je tudi mene presenetila (tako vrednost imam že par let) – mogoče je doza analgina ublažila vnetje? Med injiciranjem analgina in drugim odvzetjem krvi je minilo cca 8 ur.

Lepo vas pozdravljam

Boris Doltar

P.S. Glede na bolečino v sprednjem delu trebuha sem imel na sumu tanko črevo – lokalno vnetje? manjša zapora?

Spoštovani!

Glede gastroenteroloških vprašanj predlagam pregled pri gastroenterologu.

Glede curka – ta se izmeri z uroflowom – meritvijo pretoka urina in nato opredeli, ali bi bilo smiselno razmišljati o transuretralni resekciji prostate.

New Report

Close