Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina prostata

prostata

pozdravljeni,

oče, ki je star 63 let ima povečano prostato v mejah normale. glede na to, da mu je zelo neprijetno hodit na redne preglede, me zanima, ali obstaja v Sloveniji kakšna varianta testa, ki ga lahko opravi sam doma. slišala sem, da se v Nemčiji da takšen test dobit.
Kaj priporočate za preventivo?

Hvala za odgovor
gabi

Spoštovani!

Ni mi poznano, da bi obstajal tak test za samo kontrolo na našem tržišču. Če mene vprašate, pa je tako samopregledovanje popolnoma nesmiselno. Ob normalnih vrednostih in odsotnosti drugih težav, ki bi kazale na raka prostate, zadoščajo obdobni pregledi, kot so mu jih priporočili. pa četudi bi kakega preskočil, zaradi tega ni pričakovati hitrega pojava raka ali ne vem kako velike možnosti, da bi ga spregledal. Laboratorijski test je samo v pomoč, nikakor pa ne striktno merilo. Vedno ga je treba razlagati v luči drugih znakov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani dr. Kersnik!

Žal nisem prejela odgovora na vprašanje iz prejšnjega tedna v zvezi z miomom na jetrih. Upam, da mi lahko sedaj kako odgovorite, kakorkoli že. Situacija je naslednja:
Očetu so na jetrih pred enim letom z ultrazvokom odkrili “tvorbo”. Le-to so punktirali in ugotovili, da gre za miom – tvorba, ki je naj bi bila na jetrih zelo pogosta in ja ima baje veliko ljudi, a je največkrat ne odkrijejo in naj ne bi bila nevarna. Po punktaciji se je le-ta zmanjšala, sedaj, dobro leto kasneje, pa so pri ponovnem ultrazvočnem pregledu (zaradi operacije črevesja ima redne ultrazvočne in krvne preglede) ugotovili, da je malce zrasla (še ne na prvotno velikost). Zanima me, kakšna je možnost, da ta isti t.i. miom preraste iz nenevarne oblike v nevarno (npr. maligno) in ali lahko njegovo večanje indicira prav to? Kašna je v tem primeru oblika zdravljenja?

Vsak vaš odgovor nam bo v pomoč in se vam že vnaprej zahvaljujem,

Manca

Spoštovani!

Miom je t.i. mesna bula, ki nima tendence, da bi se prelevila v raka. S punkcijo so potrdili predvsem to, da gre za nenevarno spremembo. Najbrž se tudi povečala ne bo na tolikšno velikost, da bi jo bilo treba odstraniti, čeprav bi bil ta zaplet možen, a ga današnji kirurgi z uspehom lahko rešijo. Trenutno zadoščajo obdobne kontrole, da se spremlja velikost.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Najlepša hvala za vaš odgovor. Želim vam veliko uspehov.

Manca

Objava čaka odobritev

New Report

Close