Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija prostata ?

prostata ?

Spoštovani,
Star sem 54 let.
Pri sistematskem pregledu pred mesecem in pol so mi odkrili povišan PSA. ki je bil 5,1.
Sedaj sem šel ponovno k urologu, dal spet kri in bil rektalno pregledan. Izvid je sledeč:
Digirektalni pregled:
– velikost : rahlo povečana
-konsistenca: normalna
-površina: gladka
-omejenost: dobra

Izvid krvi. PSA 2,85/016 :je v mejah normale.
Dg. PSA alta.
Potrebna je ponovna meritev PSA čez 2-3 mesece.

Sedaj pa me skrbi; zakaj naj bi ponovno opravljal meritev PSA, če je vse normalno?
Ali naj jemljem kakšna zdravila?
Sem prebral vaše odgovore drugim na temo prostate, pa ne vem, kako se določi razmerje SPSA/fPSA; ali je 0,16v mojem primeru vrednost fPSA ali že razmerje?

Najlepša hvala

Spoštovani!

Običajno je, da je PSA, če ga oddate po spolnem odnosu, po masaži prostate (npr. se pripeljete na odvzem s kolesom) ali če imate kakšno vnetje takrat, višji. Zato je običaj, da, preden ukrepamo – predlagamo biopsijo prostate, meritev PSA ponovimo.

Natančne meje, ki bi povedala, kakšen PSA je normalen in kakšen je patološko povišan, ni. Višji ko je, večja je verjetnost za prisotnost raka prostate in nižja je verjetnost, da gre zgolj za benigno povečano prostato. Pri PSA 1.0 je verjetnost za prisotnost raka 10%, pri PSA med 4 in 10 pa 33%. Tu je še drug pomislek – vsak rak prostate ni nujno nevaren – ne moremo vnaprej z gotovostjo napovedati, kateri rak je tak, da zahteva zdravljenje in kdaj lahko zgolj spremljamo. Višji ko je PSA, večja je verjetnost, da je rak bolj nevaren (npr. z višjim Gleasonom).

Načeloma je pri vaši starosti mejna vrednost po nekaterih kriterijih 2.5, po drugih pa 3. Glede vprašanja, ali je številka 0,16 že razmerje prostega proti celokupnemu ne morem reči 100%, vendar “tiste tretje številke”, prostega PSA, nikoli ne navajamo v nobenem izvidu. Vedno zabeležimo samo celokupni in razmerje. Velja, da je mejna vrednost 18%, višje je, bolje je. Torej pri vas – 16% (=0,16) je že znižano in ni ugodno. Še posebej slabo bi bilo, če bi bilo še nižje, npr. 0,09 (9%) ali manj. Po kriterijih univerzitetne klinike v Innsbrucku bi vam že predlagali biopsijo (starost pod 55 let, PSA nad 2.5, index pod 0,18). Pri nas bi še vedno marsikje čakali na vrednost PSA 4.

Glede na opisan rektalni pregled in vse naštete pomisleke, menim, da so vam svetovali zelo dobro in skrbno. Če bo (ko bo) PSA naraščal ali bo rezmerje še upadalo, vam bodo verjetno svetovali biopsijo.

Predvsem svetujem zdravo življenje, ohranjanje fizične kondicije, skrb za normalno (ne prekomerno) telesno težo. Čimveč paradižnika v kakršnikoli obliki, štajerske buče – golice, grozdje. Številne lekarne pripravljajo svoj zvarek zoper težave prostate, sam predlagam Fidiman kompleks 2×1 (naprodaj v lekarnah brez recepta, proizvajalec Fidimed, Trzin). Te stvari lahko prispevajo k zmanjšanju vnetja.

Ključna stvar pa je spremljanje PSA in če bi naraščal, dogovor glede biopsije. Morebitno farmakoterapijo (zdravila na recept) pa načeloma pri vaši starosti še ne bi priporočal, morda v primeru, da bi bila punkcija negativna, PSA pa bi še naraščal. V takem primeru pa bi predlagal razmislek o zdravilu, ki vpliva na PSA in omogoči, da lažje najdemo raka pri ponovljeni punkciji.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Gospod doktor,

zaradi lažjega odgovora, se kar navezujem na moje prvo vprašanje in vaš odgovor.
Torej sedaj sem dal še 1X kri na PSA,(sicer kar v splošnem laboratoriju) in je bila izmerjena vrednost PSA 2,1.
To je v redu, ne? Se pravi da je padla od prvotne 5,1 in nadaljne 2,85 sedaj na 2,1.
Sem pa jemal kapsule od Fidimeda. Ali mislite, da je to pomagalo?

Kaj mi svetujete za naprej? Punkcije zaenkrat najbrž ni potrebno opravljati, kajne?
Ali je dovolj, če grem kontrolirat PSA spet čez 6 mesecev?

Najlepša hvala

Spoštovani!

Glede Fidiman kompleksa od Fidimeda sem pred leti opravil manjšo pilotno raziskavo, v kateri sem ugotovil le ugodne učinke tega pripravka. Potencialni vpliv je bil opažen na zvišanje razmerja prostega proti celokupnemu PSA (torej tistih – prenizkih pri vas -0,16) – vendar o ponovnih določitvah tega ne poročate.

Dokler PSA upada je v redu, menim da je povsem primerno, da čez pol leta ponovite določitev PSA. Za punkcijo se odločite, ko bo PSA ponovno več od 3 oziroma bi naraščal ali če bi urolog na prostati pri rektalnem pregledu zatipal kaj sumljivega. Seveda pa kristalne krogle nimam – nihče ne more 100% napovedati, kaj je prav in kaj je najbolje, ampak iz navedenih podatkov se ponovitev določitve PSA čez 6 mesecev zdi povsem sprejemljivo in razumno, skrbno ravnanje.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close