Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija prostata

prostata

Spoštovani,
sprašujem za moža, star je 54 let in je bil v urološki ambulanti v Ljubljani zaradi levkoplakije penisa.
Ugotovili so, da je potrebna frenulotomija, ker je stanje po večkratni rupturi.
Ultrazvok sečil: ledvici brez obtočnih motenj, parenhim ohranjen, sečni mehur gladkih sten, prostata:homogeno strukturirana, 20 gramska.
Napoten je bil v KC ali v bolnišnico Slovenj gradec – zaradi frenulotomije.

Daj pa je tudi kri- za PSA.
Sedaj je dobil po pošti izvid: S-TPSA je 5,08. V spremnem pismu urologa piše, da je izmerjena vrednost nad mejo normale in bo povabljen na ultrazvočno vodeno punkcijo prostate.

Mene sedaj malo skrbi. Kaj to pomeni? Kako poteka taka biopsija? Ali se izvede ambulantno?
Koliko časa traja, da dobiš rezultat? Ali je pri biopsiji tudi pomembna spretnost, “utečenost” zdravnika? Ali se pri tem posegu lahko rakave celice zanesejo v kri?

Ali je možno, da je povišana vrednost PSA samo zaradi težav na penisu?
Je pa res, da je v njegovi družini veliko raka.Tudi njegov oče je umrl za rakom pri 60 letih.

Lepo prosim za odgovor

Spoštovani!

Biopsija prostate je standardna procedura, izvede se ambulantno. Ob naročitvi na preiskavo navadno prejme navodila, kjer je pojasnjen lokalni protokol. Pomembno je, da pred punkcijo prostate ne jemlje zdravil, ki pospešujejo krvavitev (aspirin, varfarin, Plavix…). Načeloma je dobro, da zjutraj pred biopsijo zajtrkuje, zlasti pomembno pa je, da gre pred preiskavo na blato – izprazni zadnje črevo – torej morda zvečer pred posegom vzame svečko. Sam poseg traja manj kot 15 minut. Po posegu gre takoj domov. Fino je, če ga kdo spremlja – že zaradi korajže in da si zapomni navodila. Ob in po posegu mora prejeti antibiotik (običajno ciprofloksacin, spet odvisno od lokalnega protokola, ponekod prejme šele ob posegu, ponekod začne jemati že preden pride na poseg). Možni zaplet je vnetje z visoko vročino (nad 38C) – to se zgodi redno pri do 2% punktiranih – v takem primeru ga sprejmemo v bolnišnico in nekaj dni prejema drug antibiotik, navadno parenteralno (v infuziji). Drugače se svetuje en dan po biopsiji relativni počitek. Pričakovana je kri na vodi, blatu in spermi, krvavitev navadno v nekaj dneh preneha.

Po mojih informacijah še nikjer v Slo ne delamo usmerjene biopsije z analizo UZ slike (trend zadnjih nekaj let v tujini), temveč zgolj UZ vodeno punkcijo, kjer sistematično vzorčimo periferno cono prostate. To verjetno delajo vsi (ne streljajo kar tako v sredino, temveč ob rob prostate), pomembno se zdi le opozoriti, da so ponekod še privatniki jemali le po 6 vzorčkov, kar ni dobro, saj je za relevantno oceno potrebno odvzeti vsaj 8-12 vzorcev (sicer res odvisno od velikosti, 20 ml prostata, kot navajate, je zelo majhna, vendar je tudi natančnost meritve velikosti prostate “prek trebuha” slaba in bo skoraj gotovo “transrektalni UZ pregled” (ki je del protokola biopsije) pokazal vsaj nekaj večjo prostato (normalna velikost je do 40 ml, nato pa je povečana, kar je pri moških nad 50 tudi normalno). Če namreč odvzamejo le 6 vzorčkov in je rezultat negativen, potem bi morali punkcijo takoj ponoviti, saj je verjetnost za pozitivni izid enaka – iz tega razloga se vzame 12 vzorčkov – tako da je neko razumno zmanjšanje tveganja, da smo raka zgrešili – 100% pa ne moremo biti nikoli. In tudi če raka prostate najdemo – iz števila in dolžine pozitivnih stebričkov in njihove histološke ocene (Gleasona) ocenimo, za kako resnega raka gre. Lahko (če je pozitiven le del enega od 12 stebričkov z Gleasonom 6) se po ugotovitvi takega začetnega raka odločimo le, da zaenkrat ne bomo nič zdravili, temveč le ponovili punkcijo čez leto dni in takrat videli, ali se bo rak povečal – zrasel – in se šele potem odločili za zdravljenje (temu pravimo tako imenovano aktivno spremljanje – watchful waiting).

Za biopsijo prostate se uporabljajo igle debeline 18G. Te igle sicer dajo histološki vzorec, ki pa je po obnašanju (tveganju za sprožitev razsoja) bliže citološki (tanjši) igli. Pri citološki punkciji tveganja razsoja ni. Pri raku prostate tveganja razsoja s punkcijo ni. Vedeti je treba, da je vsak rak bolezen zase in res bi pri nekaterih vrstah raka in pri uporabi debeloigelne punkcije (npr. 14G, vendar tudi to ne pri raku prostate), res lahko prišlo do tega – vendar v takem primeru seveda tega ne bi počeli. Torej – ni vprašanje o tveganju razsoja – nasprotno – do razsoja lahko pride, če punkcije ne opravimo (torej ne postavimo diagnoze) in raka ne zdravimo. Smisel zdravljenja raka je preprečitev razsoja. Raka ne zdravimo, če nimamo diagnoze. Pri raku prostate je edini način za pravočasno ugotovitev, ali rak je ali ni, punkcija prostate.

Histološki izvid je navadno na razpolago v 3 tednih. Pri PSA 5 je verjetnost odkritja raka približno 30%. Za bolj natančno oceno bi moral poznati razmerje prostega proti celokupnemu PSA (še ena številka, t.i. fPSA). Sprememba na penisu sama po sebi (razen če bi preprečevala uriniranje) nima zveze s povišanim PSAjem. Zato pa so številni drugi vzroki, da je PSA povišan (npr. če se je pripeljal dat kri s kolesom, če je pred tem opravil rektalni pregled, če je imel vnetno obolenje pred odvzemom krvi, če je imel spolni odnos oziroma izliv semena preden je oddal kri itd) – res pa je, da je v starosti okrog 50 let normalna vrednost PSA pod 2.5 (torej je to 2x povišano). Vsekakor je mogoče, da pred punkcijo ponovno da kri (morda pred tem jemlje antibiotik) in če bo PSA še vedno nad 2.5 ali če je kakorkoli sumljiv rektalni pregled (to je zelo pomembne in neodvisni napovedni dejavnik prisotnosti raka ne glede na PSA – vi pa tega izvida ne omenjate) je vsekakor smiselno napraviti punkcijo. Če bo ta negativna (za kar je kar 70% možnosti), pa nadaljuje s kontrolami PSA na pol leta (6 mesecev) ter čim bi PSA začel naraščati ponovno opravi punkcijo. Če bo ta spet negativna, pa se vključi še kakšno zdravilo (npr. Avodart), počaka nekaj mesecev in nato spet ponovi punkcijo čim pokaže PSA smer navzgor in tega ne moremo razložiti (in pozdraviti) kot vnetja.

Biopsije prostate se torej ni bati, po prejemu histološkega izvida se šele odprejo vprašanja kako naprej – seveda odvisno od tega, kaj izvid pokaže: če je pozitivna – ali in kako zdraviti, če je negativna – kdaj jo ponoviti.

Ps. – glede levkoplakije penisa pa je moč obiskati dermatologa, sicer bo morda kmalu potrebna še cirkumcizija – obrezanje – ravno tako nič strašnega in povsem enostaven poseg, a vseeno.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Gospod doktor,
najlepša hvala za izčrpen odgovor.

Naj omenim, da v urološki ambulanti ni bil rektalno pregledan, naredili so mu samo UZ , kot navajam v prvem postu.Urologa je dejansko obiskal zaradi levkoplakije penisa in so mu ob tem še rutinsko vzeli kri.
Menite, da je prav, če urologa prosi za ponoven odvzem krvi na PSA (ker je bila analiza samo za TPSA ne pa tudi fPSA) in rektalni pregled, šele nato punkcija?
Ali test lahko opravi v vsakem laboratoriju, na napotnico svojega splošnega zdravnika, ali samo pri urologu?

Lep dan

Spoštovani!

Predlagam, da gre npr. na Parmovo 53 v Adrialab v Ljubljani in si pač plača to določitev – cca. 10-20 eur (osebni zdravnik nima sredstev za to – zavarovalnica naj bi priznala eno določitev na 3 leta (samo za PSA, za free PSA pa osebni zdravnik sploh nima sredstev in tudi (vsaj kolikor vem), ni v doktrini, da bi osebni zdravnik interpretiral razmerje prostega proti celokupnemu PSA), urolog pa se je že odločil in ni menil, da bi bilo meritev potrebno ponoviti).

Za to ne potrebuje nobene napotnice. Pač pride v Adrialab in si da odvzeti kri in pove, kaj bi si v krvi rad dal izmeriti (ter seveda plača). Če bo rezultat celokupnega (total PSA) pod 2.5 in hkrati razmerje prostega proti celokupnemu (freePSA/total PSA) nad 19% (več od 0,19) je morda smiselno, da se ponovno pogovori s svojim urologom, če bi biopsijo še nekoliko odložil in PSA kontroliral čez 3 mesece. Če pa bo rezultat celokupnega PSA nad 2.5 (sedaj je, kot pišete, 5) in razmerje prostega proti celokupnemu PSA pod 19%, pa naj vsekakor opravi biopsijo.

To se pravzaprav zdi razumno – na napotnico prejme standardno zdravljenje (določitev PSA in biopsijo) – če pa želite dodatno razjasnjevanje (“nadstandard”), pa je seveda mogoče, vendar na zgornji način. Je pa verjetnost, da bi pri ponovnem odvzemu krvi PSA zelo upadel (iz 5 na manj od 2.5) precej majhna.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close