Najdi forum

Očetu so leta 2004 odstranili prostato zaradi raka na njej, ki je bil takrat razširjen samo na prostato in po operaciji ni imel nobene terapije. Težav od takrat nima, hodi pa redno vsake pol leta k urologu na pregled in pa pregled PSA.

Do sedaj je imel PSA približno od 0,09 do 0,15, sedaj pa 0,24.

V izvidu ima napisano, da gre za signifikantni skok PSA. Mi prosim lahko obrazložite kaj to pomeni. Ali je nevarno, da se rak ponovi. Predpisali so mu Prostide tbl 1 zvečer in kontrolo čez 3 mesece. Takrat mu bodo glede na izvid PSA predpisali lahko tudi močnejšo terapijo. Kaj pomeni rast PSA za nekoga, ki nima več prostate? Kakšna terapija lahko sledi?
Zelo sem zaskrbljena, zato bi prosila za preprosto obrazložitev tega izvida.

Na ultrazvoku so videli tudi rahlo zadebelitev v področju samega vratu mehurja. Prosila bi tudi za to obrazložitev – je to lahko nevarno oziroma od kaj lahko nastane zadebelitev?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Meta

Spoštovana;

odgovoril bi na vaša vprašanja na enostaven način.

“Signifikantni skok PSA” pomeni de je bil poras PSA pomemben ker je po radikalni prostatektomiji ne pričakujemo. Cilj operacije je odstranitev prostate in tumorja v njej. Pričakovane vrednosti PSA bi morale biti pot 0.2 ng/mL. Očitno je, da pri takem porastu moramo izkjlučiti recidiv oz “ponovitev” bolezni. Kontrole za nadaljno diagnostiko so indicirane.

Potrebno je najprej ugotavljati ali se porast PSA nadaljuje ali stopnjuje (ali ne), kajti ena sama vrednost okoli 0,2 namreč ni dovolj za potrditev diagnoze. Šele po tem bi urolog predlagal druge preiskave ali morebitne terapije. Ce ne bi več rastel bi lahko nadaljevali le s kontrolami PSA. Ob konstantnem porastu PSA, tudi brez “vidne” evidence prisotnosti recidive bolezni je terapija načeloma indicirana, in sicer: radioterapija ali hormonska blokada (tako rečena kemoterapija).

Ob prisotnosti vidne sumljive spremembe npr. fokalno omejena, ločljiva zadebelitev v predelu vratu mehurja se lahko opravlja biopsijo le-te za ugotavljanje lokalne recidive zaradi mikroskopskih ostankov tkiva.

Opozoril bi vas na to, da je moj odgovor zelo poenostavljen. Natančneje informacije boste pridobili pri lečečem urologu ob vsaki kontroli, kajti je najboljši terapevtski program pri vsakem pacientu rezultat analize vseh pridobljenih podatkov . Postavite mu vsa vprašanja, ki jih imate.

Srečno in lep pozdrav.

New Report

Close