Najdi forum

Spoštovani !
Nisem našel foruma UROLOGIJA, pa b om tukaj zastavil moje vprašanje, če dovolite…
Star sem 54 let, sicer nimam kakšnih težav v zvezi s prostato, morda pa se začenja in me zanima, koliko vode -seča je normalno da moški okrog 80 kg na enkrat polula.Jaz opažam namreč, da ko popijem 3 dcl čaja, moram na vodo čez cca. pol ure in polulam 2 dcl.če pijem metin čaj (baje da med drugim odvaja vodo) pa grem lulat 2 x v razmaku po pol ure in sicer po 2 dcl seča.Včasih sem šel lulat jutraj ko sem se zbudil zdaj pa me zbudi tam okrog 5-6 zjutraj in takrat pa polulam okrog 3 dcl.Lahko prosim tole pokomentirate?
Seveda me zanima tudi kakšen odgovor moških moje starosti.
Lepa hvala in lepo se imejte !

Spoštovani!
Odprli ste obsežno področje. Navedel bom nekaj splošnih stvari, glede morebitnih dodatnih konkretnih vprašanj pa prosim še vprašajte in bom konkretno odgovoril. Vprašanje je res za urologa – nekoč je veljalo da naj ženska hodi do 50-tega leta redno h ginekologu, moški pa po 50-tem letu redno k urologu. Danes velja, da bi morala ženska obiskovati ginekologa redno tudi kasneje, moški pa bi naj prvič obiskal urologa (si dal določiti PSA) že med 45-tim in 50-tim letom starosti. V nekaterih državah (Nemčija, Avstrija), imajo sistem urologov organiziran tako kot ginekologov – imajo splošne urologe za “vsakega” moškega.

Pomembno je, da nimate (niste opazili) krvavega urina – kri v urinu je znak, da je potrebno izključiti draženje zaradi tumorja v mehurju – sicer malo verjetno, vendar spada zraven.

V zvezi s prostato se “bojimo” v splošnem dveh stvari:
1. je rak prostate – ta je postal najpogostejši rak pri moških in je na drugem mestu po vzrokih smrti zaradi raka pri moških – torej je enakega pomena kot rak dojke pri ženskah. V zvezi s tem se svetuje zgodnje odkrivanje, to je krvna preiskava – določitev vrednosti PSA enkrat na 2 leti v starosti nad 50 let. Če je ta vrednost povišana (glede na starost), je smiselno določitev ponoviti, določiti še razmerje PSA f/t (izmeriti še “prosti” PSA), potipati prostato (rektalni pregled), izključiti morebitno vnetje ter se, če so vrednosti sumljive, odločiti, v pogovoru z urologom, da biopsijo prostate. Natančne vrednosti PSA, nad katero je potrebno ukrepati, ne morem opredeliti, saj je odvisna od marsičesa – starosti itd. Tudi meje navzdol, ki bi bila absolutno varna, ni. V splošnem pa velja, na v starosti nad 50 let pri PSA pod 2 navadno ne ukrepamo, za vrednosti PSA med 2,5 in 10 pa je tveganje za prisotnost raka prostatate približno 30%. Pri vrednosti PSA nad 10 (kar štejemo že za visoko vrednost), je potrebno izključiti vnetje prostate – prostatitis, ki nima neposredne povezave z rakom in lahko povzroči izvid PSA tudi več od 50 – seveda pa v tem primeru po izboljšanju vnetja v nekaj tednih PSA bistveno upade.

2. so težave “spodnjih sečil” – torej težave z uriniranjem, ki se lahko kažejo v pogostejšem uriniranju, pogostejšem siljenju na vodo, slabšem curku, prekinjanjem curka, nočnem mokrenju – večkrat moški v začetku tega sploh ne opaža, opazijo pa svojci – da moški pač mora na vodo večkrat kot prej in tam prebije dalj časa. Vzrok temu je lahko povečevanje prostate – ob tem pa je treba vedeti, da tudi majhna prostata lahko dela težave – odvisno pač v katerem delu raste in zapira sečnico, ki poteka dobesedno “skozi” prostato, tako da so lahko tozadevne težave tudi pri majhni prostati – v tem primeru govorimo večkrat o zoženju vratu mehurja. Končna posledica tega procesa, ki se je bojimo, vendar je ne znamo z gotovostjo napovedati, je zapora (retenca) urina – situacija, ko moški naenkrat ne more na vodo in mora pač dobiti “cevko” – kateter. Po tem lahko sicer prostato “postrgamo” – jo operiramo – vendar pa je vprašanje, ali ni mehur že preveč “utrujen”, da bi se lahko še praznil. Vzroki za težave so lahko še številni drugi – draženje zaradi tumorja mehurja, zoženje sečnice…
Pri težavah spodnjih sečil, ki pridejo pri moških nad 50-tim letom starosti, je bila včasih na razpolago skoraj samo operacija, dandanes pa je na voljo več zdravil na recept (vsaj 2 skupini), pa tudi skoraj v vsaki lekarni najdete njihov “zvarek” zoper tozadevne težave, ki se dobi brez recepta, vendar ga je seveda treba plačati. Sam med pripravki brez recepta priporočam “Fidiman kompleks” v odmerku 2×1 kapsulo dnevno, proizvajalca Fidimed iz Trzina.

Celokupna priporočena 24-urna (torej skupaj ena noč in en dan) količina urina za zdravo osebo z normalno ledvično funkcijo znaša od 1000 do 2000 ml (pod 1 liter je premalo, priporočamo nad 1,5 litra, sicer je večje tveganje, da dobite ledvične kamne, nad 2,5 litra pa bo najbrž povzročalo dodatne težave, nad 3 litre je treba videti, kaj se dogaja – morda začetek sladkorne bolezni ali pretirano uživanje tekočin itd).
Normalno število mikcij je do 8x dnevno in 1x ponoči. Pričakovana primerna kapaciteta mehurja (količina enkratnega uriniranja) od 250 ml do 450 ml (2 – 4 dl). Nad 500 ml ne svetujem, saj menim, da povzroča prekomerno raztezanje mehurja in lahko dolgoročno oslabi mišico mehurja. Pogostejše uriniranje manjših količin urina ljudi moti – gre za tako imenovan “prekomerno aktivni sečni mehur” in se da zdraviti. Važno je tudi, ali se mehur povsem izprazni ali pa neka količina urina ostaja v mehurju – tako imenovani rezidualni urin – tega izmeri rentgenolog z ultrazvokom.

Torej – predlagam vam, da opravite ultrazvok abdomna in sečil z določitvijo zastojnega urina (izključitev morebitnega dogajanja v ledvicah – ko začne “bula” povzročati težave, je večkrat že prepozno, večjih sprememb v mehurju, ocena velikosti prostate, izmera zastojnega urina) in si date v krvi izmeriti PSA in kreatinin. S temi izvidi se oglasite pri kakšnem od urologov, ki vam bo morda izmeril še pretok urina (uroflow) in vam pretipal prostato. Na osnovi tega in izpolnjenega IPSS vprašalnika (npr.: http://www.urologija.si/vprasalniki1.php) vam bo svetoval zgolj opazovanje – kontrolo čez dve leti oz. ob poslabšanju in vas pomiril – ali pa bo predlagal preizkus s katerim od zdravil – če bi vam ustrezalo. Do takrat preizkusite Fidiman kompleks.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani !
Prav lepo se Vam zahvaljujem za resnično izčrpen odgovor !!
Iz zapisanega torej lahko sklepam, da še ni panike, saj 2,5 do 3 dcl kolikor sem nameril tekočine pri uriniranju, vidim da je v mejah normale in tudi 1 x ponoči (pri meni proti jutru).
Na ultrazvok in kontrolo PSA pa bom vsekakor šel.
Še enkrat NAJLEPŠA HVALA za Vaš trud !!

New Report

Close