Prosta tekočina v Douglasu
Spoštovani dr. Pušenjak,
prosila bi vas za mnenje.
Stara sem 39 let, pred 10 meseci rodila prvega otroka. Pred kakim mesecem dni me je ob večkratnem sklanjanju z otrokom na boku začel boleti trebuh, po počitku čez noč je bilo v redu. Čutim pa od takrat dalje nekje desno od popka in predvsem navpično od popka gor zbadanje nekajkrat dnevno, včasih nekajkrat na dan, včasih tudi to ne. Ker se tole že malo vleče sem ob branju simptomov na internetu naletela tudi na možne ginekološke težave od milejših pa do najhujših. Ker mi ni dalo miru sem se naročila na pregled, ker pa sem trenutno v tujini sem ga opravila tu.
Ginekologinja je naredila temeljit ultrazvok in mi zatrdila, da je vse v najlepšem redu. Vmes, ko je govorila kaj vidi, je omenila tudi prosto tekočino v Douglasu in ker sem seveda prej o tem brala, me je zaskrbelo, če gre za kaj resnejšega, a mi je rekla, da nikakor ne in da je stanje normalno. Pregled je bil opravljen 8. dan ciklusa, ovulacija se je šele začela pripravljati in kolikor sem uspela razumeti iz vaših prejšnjih odgovorov na to temo je pojav proste tekočine bolj značilen oz. normalen za obdobje po ovulaciji.
Kopiram izvid:
TVU: Anteflektirani uterus sa troslojnim endometrijem, miometrij gladak, bez mioma, ovarij obostrano uredne velićine i konfiguraciji, desni ovarij sa folikularnom cistom 12 mm, nema večih cisti, minimalno slobodne tekučine u Douglasu (< 50 ml).
Mikroskop: mješana flora, nema Cluecells, nema Hypha
Naj stvar odmislim ali bi bilo vseeno dobro opraviti kak kontrolni pregled?
Najlepša hvala za vaš čas in odgovor.
Spoštovani,
iskreno v Douglasovem prostoru vedno lahko najdemo tanjšo plast tekočine, kajti temu ta prostor predstavlja “tehničnem jeziku” nekaj podobnega kot “karter pri motorju”, kjer se zbira olje, ki sicer maže sklope znotraj motorja. Tekočina v trebušni votlini pa je nujna, da organi drsijo drug ob drugem brez trenja. Izraz “manj kot 50ml” ima to pozitivno konotacijo, da gre za pričakovano tekočino kadarkoli, če bi bilo te tekočine več kot 50ml, pa bi zanjo morali najti razlago. Kontrolni pregled seveda ni prepovedan, težko pa rečem, da je potreben.