Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Prospan ali pholcodin?

Prospan ali pholcodin?

Pozdravljeni!
1 – letni sin ima že 2 tedna virozo – odkar je šel prvič v vrtec. Visoke temperature več nima. Doma sem ga imela 10 dni, šlo je na bolje, pediater je bil mnenja, da gre lahko v vrtec. Zdaj je po treh dneh vrtca zopet šmrkav, kašlja, …. vročine nima.
Prej sem mu dajala Prospan, inhalirala z inhalatorjem, nos čistila s fiziološko in slezovimi koreninicami. Na zadnjem pregledu (pred 1 tednom), nam je pediater predpisal Pholcodin in rekel naj Prospana več ne dajem. V lekarni pa mi je svetovala, da dam vseeno Prospan, samo zvečer Pholcodin.
Oba sirupa imam še dovolj. Glede na to pa me zanima ali mu lahko kar sama dam kaj od tega, brez, da hodim k pediatru? Kakšno jemanje bi bilo najbolj učinkovito zanj, saj mu zelo teče iz nosa, kašlja, nima vročine, je hripav…? Kaj pa inhaliranje? Mu lahko dam v inhalator Ventolin, ki ga imamo doma že od prejšnje viroze?
prosim za nasvet.
Lep večer.

Dejansko nobenega! Sploh kombiniranje Prospana čez dan in Pholcodina zvečer odsvetujemo (take so smernice, ampak očitno zdravniki mislij(m)o, da pač nekaj moramo narediti, pa čerpav narobe. Ti sirupi ne delujejo prav nič, Pholcodin bi deloval šele v tako visokem odmerku, da bi že povzročil zastoj dihanja, Prospan pa sploh nima kaj učinkovati pri malem otroku, ki samo na zna izkašljati.
Ventolin je zdravilo za astmo in ga sploh ne bi smeli imeti doma v tekočini, ki jo dodajamo v fiziološko za inhalacije. To je namenjeno samo in izključno uporabi v ambulantah. Če otrok ima astme, zadostujejo inhalacije fiziološke, da se čimprej izkašlja.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za hiter odgovor.
Tudi meni je bila kombinacija teh dveh sirupov sumljiva. Potem mu niti Prospana ne dajem?
A slezove koreninice (namočene čez noč v vrelo vodo) za izpiranje noska so pa v redu?
Ventolin pa smo dobili od pediatrinje na recept za v inhalator za doma. Astme nima, imel je bronhitis. Zato nam ga je predpisala za v inhalator na 4 ure, tudi ponoči. Po nekaj dneh, ko se kašelj pomiri pa na 6 ur.
Tako smo počeli, ker smo zaupali zdravnici 🙁
lp, hvala

Ne dajajte ničesar, le čistite nos in inhalirajte fiziološko.
Ne predstavljam si to domače inhaliranje tekočine Ventolin. Upam vsaj, da imate natančna navodila za odmerjanje, kajti predoziranje Ventolina je nevarno, premalo pa nič ne deluje!

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala, ne bom dajala ničesar drugega, razen fiziološke, ker sem bila tudi sama v dvomih.
Glede Ventolina pa mi je pediatrinja takrat določila glede na njegovo težo… 0,25 ml v 5 ml fiziološke v posodico inhalatorja na 4 ure ter pokazala drenažo.
Sedaj je mali zaspal, vendar non stop kašlja,vsakih nekaj deset sekund 🙁
Danes je imel vročino 38.
Ne vem, ali gre v ponedeljek lahko v vrtec,… ali naj greva k zdravniku..?
Čisto sem zmedena kaj narediti.
Grozno pa je, da starši bolne otroke, npr. z laringitisom, vozijo v vrtec. Tak primer je v njegovi skupini, in kaj drugega lahko pričakuješ, kot zopet virozo, če ne še kaj več.
Hvala, ker ste mi pomagali, le kaj bi vsi mi brez vas!?
Lp.

Ventolin odmerjamo 0,01 – 0,03 ml na kilogram telesne teže, vendar ne manj kot 0,3 ml za posamično inhalacijo.
Če ima danes otrok vročino 38 pa res ne more v ponedeljek v vrtec!
Laringitis je akutno stanje, ki v enem dnevu izzveni, kašelj so obrne v sočnega in ni nujno, da so otroci pri tem tako bolni, da ne morejo v vrtec, vsaj po 2 ali 3 dneh.

samo nekaj glede ventolina,
pri nas ga tudi dajejo domov za v inhalator in ko sem kolegici omenila, da se tega ne bi delalo, je ona vprašala potem P svojih otrok, ali lahko daja in ona ji je pritrdila:S in ji rekla, da prav da ga da. mi smo za tedaj starega 10 mesečnika dobili pumpico ventolina za domov, kao 3x na dan, pa nisem dajala, ker se mi je zdelo in tudi po vašem mnenju oz. odgovoru, da 3x na dan nima pomena-pa še na jogurtni lonček. čeprav smo potem mogli v B, ker se je slišalo pkanje in piskanje v pljučih-grem rajši v P in tam dobimo ventolin pod nadzorom, kot pa doma kar tako! no če ni nujno

ali razmišljam prav?

Klavdy

Čisto prav. Potrebo po Ventolinu mora oceniti zdravnik in ga v ambulanti tudi dati.
Si ne predstavljam, da bi npr. otrok res potreboval Ventolin in kisik, starši bi doma dajali Ventolin, otrok pa bi postajal vedno bolj dispnoičen, ker bi ptoreboval tudi kisik. Koliko časa bi bilo zapravljenega!
Konec koncev je potrebno ob inhalaciji Ventolina vedno dati zraven tudi kisik, kako je to mogoče doma???

New Report

Close