Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija sluh po nosečnosti

sluh po nosečnosti

Pozdravljeni, sem mamica 3 otrok, nazadnje sem rodila dvojčka. Od prve nosečnosti naprej opažam slabši sluh (ne slišim visokih frekvenc, v hrupu imam težave pri razumevanju govora, pojavil se mi je tinitus v levem ušesu). Težave s sluhom ima tudi moj oče. Zasledila sem, da nosečnost lahko poslabša stanje.

Zanima me, ali bi mi svetovali, da najprej končam z dojenjem dvojčkov, preden grem na pregled in potencialno na operacijo, če bi bila ta ustrezna zame. Hvala vnaprej!

Pozdravljeni,

nosečnost lahko poslabša – pospeši napredovanje bolezni otoskleroza, ki je res dedna, gre pa za zakostenevanje slušnih koščic in prevodno izgubo sluha. Pri tej bolezni se sluh lahko izboljša z operacijo.

Šele z ORL pregledom in meritvijo sluha (ADG) se ugotovi, za kakšno izgubo sluha gre pri vas. V primeru, da je izguba sluha senzorinevralna, žal operacija nič ne pomaga.

Svetujem vam ORL pregled in ADG čim prej. Čakalne dobe za morebitno operacijo so zelo dolge, lahko tudi večletne.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni

Na telovadbi imamo zelo glasno glasbo.  Opažam pa, da mi je izginil tinitus, ki sem ga imela poleti. Ali to pomeni, da slabše slišim, ker tinitusa ni več? Ravnotežje imam zelo dobro. Naj še povem, da smo lani imeli velike skrbi z dementno mamo, je pa že eno leto pokojna.

Hvala za odgovor

 

Pozdravljeni,

 

super novice, da vam je tinitus izginil! Verjetno je pripomogla telovadba, pozitivno vzdušje in sprostitev ob glasbi.

Glede sluha bo potrebna meritev – avdiometrija = ADG.

Tinitus je res spremlejvalec degenerativnih sprememb notranjega ušesa, pa tudi zamašenosti sluhovoda ali tekočine v srednjem ušesu. Drugi vzroki za tinitus pa so napetost vratnih mišic in mišic srednjega ušesa, degenerativne spr. vratne hrbtenice, psihični stres itd.

Lp

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close