Najdi forum

Prosimo za nasvet

Najprej vas lepo pozdravljam. Moram priznati, da vas do sedaj še nisem brala, sem pa poiskala in našla ta forum zaradi težav prijateljice in njene hčerke.
Ana je stara 16 let. Kot otrok je imela prekomerno težo in se je z pomočjo svoje pediatrinje lotila problema tako da je odšla v Stično, v program hujšanja (učenje o prehrani in gibanju.) Ana je lepo shujšala in tudi doma nadaljevala z pravilnim prehranjevanjem. Že nekaj časa pa se ne počuti več dobro v svoji koži. Ana svojih težav sicer ni z nikomer delila, vendar je njena mamica posumila da nekaj ni v redu. Postala je brezvoljna nima več veselja da bi se uredila (prej ji je veliko pomenilo, da je bila vedno urejena), posega po hrani in se prenajeda potem pa jo muči občutek krivde in bruha.
Danes mi je uspelo, da sva se tudi midve malo pogovorile in kakor sklepam pri njej ne gre samo za strah pred debelostjo, pač pa se mi zdi da je zapadla v nekakšno brezvoljnost oz. depresijo. Z mamico sta že poiskali strokovno pomoč, vendar sta dobili datum šele 29.03., za kar pa Ana pravi da ne bo zdržala tako dolgo. Obračam se na vas z prošnjoo, če lahko morda svetujete kje lahko Anja in njena mamica poiščeta pomoč. Ker nimata interneta sem se torej jaz ponudila za nekakšnega posrednika, čeprav lahko o samem problemu povesta največ le oni dve.

Za vaš nasvet se vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo.

Glede na trenutno težavnost v dostopnosti zdravnikov psihiatrov menim, da je najbolje, da ji pomagate počakati do datuma pregleda. Ponekod je čakalna vrsta še bistveno daljša, tako da se poskušajte tega obiska kar držati. Pomembno je, da se pogovori s psihiatrom, ki lahko njeno stanje oceni in v primeru depresije začne zdravljenje tako z antidepresivom kot z nadaljnimi pogovori. Oceniti mora tudi njene prehrambene navade in telesno stanje.
Če je situacija urgentna, se lahko obrnete na urgentno ambulanto na Psihiatrični kliniki, Zaloška 29, v Ljubljani, vendar gre to predvsem za en obisk, potem bo pa ponovno usmerjena k ustreznemu strokovnjaku.

Ponudite je pomoč in oporo, to bo potrebovala tudi v nadaljevnaju zdravljenja.

M Brecelj Anderluh

New Report

Close