Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo prosim za vaše mnenje

prosim za vaše mnenje

Pozdravljeni!

Sem nova na forumu. Zanima pa me sledeče…

Pred letom in pol sem bila operirana na ščitnici. Odstranili so mi levi del ščitice, ker je bil na njej gomolj v velikosti 3×3. Operacijo so mi priporočali še pred zanositvijo, ki sva jo planirala.
Operacijo in vse ostalo sem ok prenesla. Dobila sem eutirox 50 in jih redno jemljem od takrat.
Počasi so se začele kazat težave, ki bi bile lahko vzrok temu, da mi ščitnica dela premalo ali pa da je zrušeno ravnovesje hormonov v telesu.In sicer…
V tem času sem imela dva spontana splava, kar je bilo zame precej stresno. Temu je sledila še izguba službe…skratka precej stresno obdobje…
Sicer sem športnica, maratonka in pazim na prehrano, ki je zadnje čase je večinoma presna. Od maja dalje pa opažam znake, ki mi govorijo, da z mojim telesom ni vse ok.
In sicer najprej sem bila precej utrujena (ob presni hrani je ta simptom izginil), kilogrami gredo gor(5 kil ali pa še kak več v zadnjih parih mesecih), krhi nohti in lasje, psihično pa sem tudi bolj slabo: tesnoba je vedno močnejša, jokavost, občutljivost,…in take se nisem navajena! To je zame velik šok in nekako ne sledim več sama sebi in znakom, ki se kažejo.
Sumim tudi. da bi šlo lahko za spremembo ravni horomov (povišanje estrog. oz./in zamnjšanje progesterona) to pa zato, ker sem največ mašob dobila v trebuh, boke in stegna…pa tudi prsi so čvrste in napete kot še nikoli (nad tem se sicer ne pritožujem) in psihično počutje je obupno.

Kaj mi svetujete, ker že kak mesec čakam tirologa, h kateremu sem se šla pokazat in je zatipal zadebeljeno ščitnico, več ni vedel povedat, ker so potrebne ostale preizkave na katere pa čakam že dobr mesec. Zato ga ne mislim več klicat in čakat… odločila sem se, da stvar sprejemem v svoje roke in grem samoplačniško na pregled TSH, T3, T4, estradiol in progesteron,mogoče tud kortizol ne bi bilo slabo. Zanima pa me vaše mnenje glede na moje simptome, za kaj-po vaše- bi lahko šlo in…ali naj si dam testirat še kaj drugega, kak drug hormon :-)?

Hvala, v veliko pomoč mi bo vsak vaš odgovor,
lep pozdrav

Pozdravljena,

pravzaprav nimam kaj dodati tvojim lastnim ugotovitvam, ker so po mojem kar pravilne. Če nimaš prenizkih ščitničnih hormonov, je velika verjetnost za dominanco estrogena.

Priporočam kakšno knjigo Johna Leeja:
http://cobiss6.izum.si/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=50400&dept=00&rid=15400757&fmt=11
http://cobiss6.izum.si/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=50400&dept=00&rid=15400501&fmt=11
Ali knjigo Northrup, Christiane z naslovom Žensko telo, ženska modrost : priročnik o zdravju in dobrem počutju v drugem življenjskem obdobju, ki tudi zelo dobro opisuje spolne hormone.

Velikokrat je dominanca estrogena zgolj začasna posledica hipotiroze, tako da bi se jaz na tvojem mestu najprej posvetila prav ščitničnim hormonom. Za zanositev in donositev za marsikatero ni dovolj, da je TSH v referenčnem območju, nekatere potrebujejo TSH med 1 in 2. Glede na to, da se na rezultate hormonskih testov stoodstotno ne moreš zanesti, lahko tudi malo poskusiš, kaj bolje deluje, zelo previdno seveda. Tudi pri nas se namreč že dobi progesteronske kreme v prosti prodaji.

Srečno,

Alenka

Alenka,

hvala za tvoje mnenje in nasvete glede knjig. Vse bom naštudirala.
Bo kar držal rek… “Če ne bi bil vedež, bil bi revež.”
Danes sem šla v Adria lab in jutri dobim izvide po pošti. Testirat sem si dala TSH, T3, T4, estradiol, progesteron in še nadledvično žlezo (amilaza in lipolaza). Vas obvestim o rezultatih, morda bo komu kasneje prišel prav.

Pa lep dan,
Tanja

Pozdravljeni,

dobila sem izvid, rezultati pa so sledeči:
TSH (0.27-4.20)…3.10
T4 (12.00-22.00)… 19.78
T3 (3.1- 6.8)….4.51

[b]estradiol : 171,6 …[/b].
– folik. faza (12.53-165.5)
-ovul.faza (85.78-489.0)
-lutealna faza (43.82-211.0)
-postmenop. (5.0-54.72)
-noseč.1.trim (215-4300)

progesteron …14.09
-folik.faza (0.2-1-5)
-ovul.faza (0.8-3.0)
-lutealna faza (1.7-27.0)
-postmenop (0.1-0.8)

amilaza: 0.79 (do 1.67)
s-lipaza 0.43 (do 1.0)

Kot pravim, počutim se: utrujeno, depresivno, jokavo, počasno, težko-povečana teža in nezmožnost zmanjšanja teže, ki je narasla, kljub presni hrani, hitro zadihana, hitro se začnem potiti pri rekreaciji in to precej več kot kdaj prej,težje prenašam napore, krhki nohti, lasje švoh, koža suha….prosim za mnenje…ali je možno, da meni višina tsh-ja, ki je 3.1, ne odgovarja. Ko sem pogledala izvid od prejšnjega leta je bil tsh 2.5 in takrat je bilo vse še nekako ok.
Ali naj prepričam zdravnika (tirologa??), da mi poviša dozo ali naj to naredim kar sama (bojim se, da bi bilo kaj narobe)? Sedajšnja je eutirox 50, probala pa bi z eutirox 75, ki jih imajo v Italiji celo brez recepta!!! Vem, da se s temi stvarmi ni za hecat, samo kaj naj, ko pa vidim, da je zdravnikom vse ok, če se tsh-a giblje v mejnih vrednostih! Meni se zdi, da ima naše telo vendarle individualne potrebe in je zato pravo dozo treba tudi najt. Kakšno je vaše mnenje, kakšna je vaša izkušnja? Jutri nameravam obiskat dr. Vidmarja in se z njim pogovorit…

lep dan

Pozdravljena,

tudi jaz, imam enake probleme… Počutje katastrofalno, iz pozitivne in vesele osebe sem se v treh mescih spremenila v tečno, jokavo, občutljivo, utrujeno, osebo. Hranim se zdravo (predvsem zelenjava in sadje ,ter ribe in piščanec, sladkarije nadomestim z oreščki ali suhim sadjem), redno športam (tudi ektremni športi). Kljub nespremenjeni prehrani sem se v treh mescih zredila 10 kg, kondicija pojenja. Prej sem po stopnicah letela, zdaj pa sem vsa zadihana, imam občutek, da mi pojenjajo tudi mišice, prej sem par sklec naredila z lahkoto zdaj pa se mi po dveh ali treh pričnejo tresti roke in se komaj dvignem. Lasje imam suhe, nohte lomljive, dobivam mozolje po obrazu (toliko jih nisem imela niti v puberteti), po nogah, hrbtu, v glavi imam meglo, sem neskoncentrirana, zmedena, raztresena… Ko si brijem noge in se mi dlačice zarastejo, se mi vse vname, slabo se celi, ko pa dlačico stisnem vem ,priteče ven voda ali limpfna tekočina. Počutim se grozno! Ne vem, kaj mi je, nisem več gospodar svojega telesa… Šla sem k zdravnici ( tirologinji), ki mi je po izvidu krvi rekla, da mi nič ni. Ko mi je to rekla, mi je padel mrak na oči… Mislila, sem ,da sem potem pa za v norišnico… Še bolj me je potrlo,ko mi je rekla, da sem bojda imela prekomerno delovanje ščitnice in da je zdaj to kar gori opisujem moje normalno stanje… Dala me je na ultrazvok in ker je odkrila mali gomolj, zato me je dala še na slikanje. Pri slikanju se je pokazalo,da je ščitnica zelo živahna zato sem bila povabljena, da vzamem radioaktivni jod. Danes sem ga vzela… Upam,da se bo stanje izboljšalo… “Požrla” bi vse,samo, da bo boljše!!! Ali bo boljše!? Se bo moje stanje znormaliziralo? Kdo ima izkušnje… Ne vem na koga se obrniti?! Prosim pomagajte…

Tanja,
strinjam se, da je možno, da bi višji odmerek ščitničnih hormonov pomagal. Jaz bi se vsekakor borila za povečanje. Verjetno bi bilo povišanje za 25 mcg na dan previsoko. Euthyrox se da zviševati tudi po manjših korakih, niti ni treba vsak dan vzeti enakega odmerka. Možno je recimo povišanje za 100 mcg na teden, kar lahko razdeliš npr. na 4 dni po 25 mcg. Ravnotežje je kar hitro vzpostavljeno, za prvo testiranje ni treba čakati več kot 6 tednov.
Lep pozdrav,

Alenka

Hvala Alenka.

Ravno se odpravljam k dr. Vidmarju, katerega bom poskušala prepričat za rahlo zvišanje doze in vsekakor poročam, kako je bilo.
Alenka, če vas prav razumem, bi lahko test že prej kot v 6-tih tednih pokazal rezultat (ki-upajmo, bo znižan tsh). Hvala tudi za nasvet glede jemanja eutirox-a (da ga jemljem nekaj dni v tednu 50 mg-drugih nekaj dni pa 75mg).

Lep pozdrav

Ja, tudi prej kot v šestih tednih se že da ugotavljati, če je človek na pravi poti. Zelo dobre projekcije sprememb koncentracij so skupaj z drugimi kalkulatorji na strani: http://www.emmagx.pwp.blueyonder.co.uk/calculator2.htm.

Če gre za zelo majhne spremembe odmerka (manj kot 25 mcg na dan) se ni treba obremenjevati s predčasnim testiranjem. Je pa vedno dobro natančno spremljati odzive, ker stoodstoten človek nikdar ne more biti. Znaki pomanjkanja ali viška hormonov bi morali imeti prednost.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close