prosim za vaše mnenje
Spoštovani!
Prosim za nasvet:
Zadnji dve leti imam malo slabšo kri, predvsem imam premalo železa in hemoglobin je nizek, utrujena sem, veliko spim, sem brezvoljna in energije ter se nasplošno slabo počutim. Začela sem pridobivati na teži (8kg v dveh letih), kljub enakemu vnosu hrane (jem malo: 85% sadja, zelenjave,10% ajdova kaša, kvinoja, ješprenj, polnozrnate testenine, krompir, ostalo 5% oreščki, meso, sir, jogurt) Začela sem se bolj intenzivno ukvarjati z gibanjem. Shujšala nisem popolnoma nič, sem se pa nehala rediti.
Pred dobrim mesecem in pol sem nenadno obležala z visoko vročino in močnimi krči v spodnjem delu trebuha. Imela sem močno vnetje rodil. Ker sem po predpisani terapiji z antibiotiki ponovno dobila visoko vročino in bolečine v spodnjem delu trebuha, sem bila hospitalizirana na ginekologiji. Po treh dneh infuzij dveh različnih antibiotikov, sem še več kot teden dni jemala te antibiotike v tabletah in tablete železa. Uz je pokazal, da se je vnetje umirilo oziroma pozdravilo, kri se mi je malce popravila, so bili še malo povečani levkociti in cpr.
Že kar nekaj časa- slab mesec imam skoraj vsak dan povečano vročino od 37,1 stopinj do 37,4, ki jo občutim kot tiščanje v čelu in pritisk v očeh, boli me vrat. Nikoli je nimam zjutraj, vendar pa dopoldan, popoldan, včasih zvečer. Imam jo uro, dve, pa izgine.
Mojemu osebnemu zdravniku se to ni zdelo nič pomembnega, pravi, da smo ljudje različni in ne ve, kajko naj bi našel vzrok za njo.
Stara sem 43 let in nisem oseba, ki bi bila občutljiva v smislu, da bi se mi povečala vročina če se razburim ali da bi ob večjem naporu imela vročino. Nimam občutka, da bi imela povečane bezgavke, moj pritisk ni normalen, vendar pa če sedim in vstanem se mi res močno zavrti.
Ta nepojasnjena vročina, ki pride in gre, me skrbi, poleg tega pa tudi moje počutje ob njej ni ravno prijetno.
Kaj pravite, ima moj zdravnik prav in bo samo od sebe minilo?
Hvala za odgovor,
Jana
Jana, simptomi, ki jih navajaš, niso kaj dosti podobni tistim, ki sem jih imela sama, ko sem imela limfom. Jaz sem zelo hujšala, dražeče kašljala, imela sem hudo srbečico po telesu, skratka, vse skupaj se je stopnjevalo iz meseca v mesec in predvsem je bilo konstantno prisotno.
Vsekakor težave raziskuj naprej. Kaj pa ščitnica (glede na to, da praviš, da si se nepojasnjeno redila)? Ne vem… samo ugibam.
Vsekakor pa kar pogumno nazaj k zdravniku in želi dodatne preiskave. Če ne bo posluha, zamenjaj zdravnika.
Držim pesti, da ni nič alarmantnega. Sporoči.
Lp,
Pozdravljeni. Že cel mesec opažam povečani bezgavki pod brado . Ena (desna) je nekoliko večja (premer 2cm, ploščata) druga pa je malo manjša vendar mislim, da je malo zrasla. Potem imam v levi pazduhi oz. pod levo pazduho sem opazil povečano bezgavko (veliko 2 cm okrogle oblike). Na drugi strani pa je manjša. Že teden opažam srbenje po obrazu predvsem pa v bradi in licih. Vendar me enkrat srbi bolj drugič manj. Kakšna pa je bezgavka v med pljuči. Podolgovate oblike ali se je sploh ne opazi. Jaz opažam nekakšno dolgo ”palčko” veliko 5 cm in široko približno 1 cm. Drugih simptomov za raka limfoma ravno nimam. Sem pa zelo utrujen. Bi bil zato rak? Imam tudi močno bitje srca ob naporih, tek, igranje košarke,… Bil sem na pregledu krvi pred 2 mescema in sta bila kri IN ščitnica ok. Opravil sem tudi 3 EKG-je. Bili so vredu. Star sem 18 let, težek približno 75kg in visok 185 cm. Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem.
Lep pozdrav
Klemen
Pozdraljena Kristina!
Hvala za odgovor. Nekako sem zdaj pomirjena, vendar pa bom pozorna na znake telesa.
Ščitnica je zdrava, imam pa nekaj težav z nepravilnim delovanjem hipofize: povečana vrednost prolaktina, povečan kortizol, povečana vrednost estorgena. MR hipofize ni pokazal tumorja. Po mnenju endokrinologa (priznan strokovnjak) je moje slabo počutje, utrujenost in porast teže povezana z mojimi 43 leti, kljub majhnemu vnosu kalorij in veliko telesno aktivnostjo…
Zdravniki, oh zdravniki… Res pa je, da so tudi izjeme. Žal redke!
Vse dobro,
Jana
Klemen, vsekakor je sedaj najpomembnejši prvi korak ta, da greš zadevo pokazat osebnemu zdravniku. Če bo zdravnik ugotovil povečane bezgavke kot si jih že sam ugotovil, prosi, da naj te pošlje na punkcijo bezgavke, da se vidi, zakaj so povečane. Naj pa te pomirim, da ni vsaka povečana bezgavka kar limfom, zato kar pogumno.
Eventuelno povečane bezgavke v medplučju se opazi z rentgenom.
Sporoči, kaj si uredil. Stiskam pesti, da ni nič hujšega.
Pozdrav,
Klemen, največkrat so povečane zaradi vnetij. Morda vprašanje pošlji še na forum Družinska medicina, ki ga moderira dr. Kersnik. Če ni na dopustu slučajno, boš tako še pred sredo morda prišel do kakšnega pomirjujočega odgovora. Vsekakor pa v sredo k zdravniku in razišči.
Držim pesti. 🙂