Prosim za razlago izvida UZ kolčnih sklepov
Spoštovani,
lepo prosim za razlago izvida:
V anteriornem recesusu kolčnih sklepov izliva ni videti.
V tetivi gluteus medius desno je v predelu narastišča na veliki trohanter vidna 6 mm dolga kalcinacija in sled tekočine v trohanterni burzi. Doplersko signala povečane prekrvavitve v pregledanem področju ni videti. V mehkih tkivih ob levem kolčnem sklepu UZ ni videti posebnosti.
Mnenje:
UZ znaki blage proliferativne entezopatije narastišča tetive gluteus medius na veliki trohanter desno.
Najlepša hvala
Spoštovani,
v izvidu navajajo znake okvar kite mišice gluteus medius na veliki obrtec desne stegnenice (začetni zunanji del stegnenice), z odlaganjem kalcija ter draženje sluzne vrečke v tem področju.
Če imate bolečine le na zunanjem delu desnega kolka, priporočam, da opravite slikanje desnega kolka še z magnetno resonanco, če pa imate bolečine tudi ali le v desnem dimeljnem predelu, pa priporočam, da opravite MR artrografijo desnega kolka (slikanje z magnetno resonanco, s predhodno vbrizganim kontrastom v sklep), nato pa pregled s posnetki ter izvidom.
Spoštovani,
najprej najlepša hvala za prejšnji odgovor – razlago izvida UZ kolčnih sklepov.
Glede mojih bolečin pa je tako, da me boli okrog cele medenice, v ledvenem delu hrbtenice ter stegna, sploh zunanja stran, na pritisk. Slabša je desna stran in na desnem boku sploh ne morem ležati. Tam imam občutek, ko potipam, kot da bi imela kakšen kamen notri, ker je tako trdo. Če se npr. uležem na desni bok, me močno peče. Prav tako ne morem več sedeti dlje časa. Bolečine imam že dve leti in pol in še vedno ni vzroka zanje. Bolečine se še poslabšajo pred menstruacijo in ob ovulaciji.
Diagnoza, ki jo imam, je sicer pelvični kongestivni sindrom (krčne žile v medenici). V septembru 2020 so mi naredili tudi embolizacijo leve ovarične vene, ampak bolečine se po posegu niso zmanjšale.
MR hrbtenice sem že imela in vas lepo prosim za razlago izvidov ter mnenje, ali bi lahko kaj od napisanega bilo vzrok mojim bolečinam.
MR cervikalne hrbtenice:
“Blaga sinistrokonveksna deviacija v višini cervikotorakalnega prehoda. Primerna cervikalna lordoza, struktura prikazanega dela aksialnega skeleta.
Res začetna spondiloza C4-5.
Stenoze spinalnega kanala, diskus hernije, utesnitve foramnov, pritiska na živčne korenine ali drugih patoloških sprememb pa ne vidim – tudi ne na hrbtenjači od AOP do spodnjega dela T4.”
MR torakalne hrbtenice
“Malo bolj poudarjena torakalna kifoza.
Primerna struktura prikazanega aksialnega skeleta. Stenoze spinalnega kanala, diskus hernije, utesnitve foramnov, pritiska na živčne korenine ne vidim. Tudi prikazana hrbtenjača je b.p.”
MR LSH
“V primerjavi s prejšnjo MR preiskavo je danes jasna hondroza L5-S1 z desnostransko dorzalno paramedialno herniacijo, majhen del sega za korpusom S1 navzdol, utesnjuje terminalno vrečo in pritiska na začetek desne korenine.
Spondilartroza na lumbosakralnem prehodu.
Nižje do sakruma ter višje do spodnjega roba T11 tudi na konusu s prikazano hrbtenjačo morebitnih drugih patoloških sprememb ne vidim.”
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor.
Spoštovani,
prosim.
Od nepravilnosti navajajo:
– v izvidu vratne hrbtenice le blago ukrivljenost le-te v levo in začetne okvare medvretenčne ploščice med 4. in 5. vratnim vretencem,
– v izvidu prsne hrbtenice nekoliko povečano ukrivljenost le-te navzad,
– v izvidu prsne hrbtenice navajajo okvaro medvretenčne ploščice med 5. ledvenim in 1. križničnim vretencem, katere želatinozno jedro je izvrženo navzad in v desno in pritiska na živčno korenino. Navajajo tudi obrabne okvare malih sklepov na prehodu ledvene v križnično hrbtenico.
Navedene spremembe ledveno-križnične hrbtenice so lahko vzrok za vaše težave.
Spoštovani,
prosim.
Zelo verjetno bo mogoče bolečine odpraviti ali vsaj bistveno zmanjšati z operacijo okvarjene in izvržene medvretenčne ploščice.