prosim za razlago izvida in nasvet
Spoštovani,
pri rednem sistematskem pregledu v službi imam na laboratorijskem izvidu pod imunološkimi preiskavami zapisane sledeče vrednosti:
S-TSH (Ref. 0,27-4,2): 5,74
S-T4 (Ref. 12-22): 14,65
S-T3 (Ref. 2,8-7,1): 4,50
Glede na to, da samo ena vrednost rahlo odstopa od referenčne, me zanima ali naj karkoli ukrenem – grem do svoje splošne zdravnice po kakšno napotnico?
Najlepša hvala za odgovor in lep dan.
Spoštovani!
Vrednsot TSH je mejno zvišana, T3 in T4 pa sta povsem v mejah normale. Najverjetneje gre za latentno hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice). Najpogostejši vzrok je kronično avtoimunsko vnetje ščitnice (Hashimoto). Priporočam obisk pri izbranem zdravniku in morda tudi pri tirologu.
LP
Pozdravljeni!
Enako kot gospe, ki je zastavila vprašanje, so tudi meni na sistematskem pregledu, dali laboratorijski izvid krvi in sicer:
S-TSH ….. 5.43
S- T4 prosti…..15,57
S- T3 prosti……4,67
Kaj to zdaj pomeni, da moram k zdravniku za nadaljnje zdravljenje? Po odgovorih ki sem jih lahko prebrala tukaj na tem forumu, bi to naj pomenilo, da ščitnica premalo dela? In kaj če se ne odločim za zdravljenje? Kakšne posledice lahko imam v tem primeru? Ali se stanje TSH-ja lahko normalizira samo od sebe?
Sicer se ne počutim slabo. Stara sem 30 let, v družini pa nikoli nihče ni imel težav z ščitnico.
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Natalija
… morda naj dodam tudi to, da pa imam pri svojih 30 težave z kožo na obrazu in sicer v predelu čeljusti (brada) in tudi po ličnicah imam takšne podkožne akne ali kako bi temu rekla….prej nikoli nisem imela aken, niti v najbolj najstniških letih, ko so hormoni na višku svojega delovanja…
Ali imajo težave z ščitnico (hipotiroza) morebiti posledično tudi kakšno povezavo z težavami z kožo na obrazu?
hvala tudi za ta odgovor.
Lep večer še naprej vam želim
Natalija
Spoštovani!
Laboratoriji imajo nekoliko različne normalne vrednosti za TSH, kar je odvisno od metode, ki jo uporabljajo. Za nekatere laboratorije je vrednost TSH 5,43 mE/l še v mejah normale, za druge pa mejno zvišana. Mejno zvišan TSH ob normalnih T4 in T3 govori za t.i. latentno hipotirozo (mejno premajhno delovanje ščitnice). Najpogostejši vzrok je Hashimotov tiroiditis. Navadno se za zdravljenje opdločamo že pri latentni hipotirozi, je pa seveda potreben individualni pristop. Če se za zdravljenje ne odločite je potrebno spremljati raven ščitničnih hormonov. S časom je zelo verjetno pričakovati, da se bo razvila hipotiroza.
Lp