Pozdravljeni!
Imam celiakijo, že kar nekja let uživam strogo brezglutensko dieto. Nekaj dni nazaj sem imela kontrolno gastroskopijo, oz. endoskopski pregled požiralnika, želodca in dvanajstnika.
Izvid me je, priznam, izredno presenetil. Piše takole:
Požiralnik: Refluksni ezofagitis stopnje A
Hiatus hernija (začetna drsna)
Želodec: Spremenjena sluznica (pordela) v antrumu
Dvanajstnik: Ni sprememb.
Diagnoza: K210 Gastroezofagealna refluksna bolezen z ezofagitisom: GERB stopnje A, hiatalna hernija
K295 Kronični gastritis, neopredeljen
Terapija: Splošni ukrepi za preprečevanje GER in Emozul 40mg/dan – 6 tednov, kasneje v primeru težav.
Dobila sem list z navodili kaj storiti, ko peče zgaga. Navodila se mi sicer ne zdijo nič novega, je pa tako, da me zgaga v bistvu sploh nikoli ne peče.
Kaj pa kronični gastritis? Sicer tudi z želodcem zaenkrat nimam problemov, a izvid kaže drugače. Verjetno je to še zelo zgodnja faza. Kako se kronični gastritis zdravi in pozdravi, če sploh se?
Najlepša hvala za pojasnila in odgovore.
Lep pozdrav, Mateja
Pozdravljeni!
Gastritis je praviloma patohistološka diagnoza, pri gastroskopiji vidimo le pordelo sluznico in zato sklepamo, da gre za vnetje. Večkrat najdemo tako pordelo sluznico tudi pri bolnikih, ki nimajo težav, pa tudi pri bolnikih s celiakijo. Ponavadi je vnetje posledica prekomernega izločanja kisline, zato so vam predpisali Emozul. Lahko je vnetje posledica okužbe z bakterijo Helicobacter pylori, obstajajo pa še drugi razlogi.
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni
Prosil bi za razlago izvida
Pri biopsiji želodca ne razumen nekaj besednih povezav;
Mesto A: fokalno elementi blagega kroničnega persistentnega gastritisa, edem, hiperemija, fibroproliferacija in fibroza, prerazporejanje globokih žlez, blaga sluznica atrofija, HP 0
Mesto B: ostanki limfatičnega folikla, blag edem in hiperemija
Eradikacija je bila uspešna.
——————-
HP sem pred 2. leti uspešno odpravil, a šele po tretji antibiotični tabletni kuri.
Prosil bi za vaše mnenje
hvala
s spoštovanjem
B
Spoštovani!
Kot sami ugotavljate oz. piše, je bila eradikacija bakterije HP uspešna, histološki izvid potrjuje, da gre za znake blagega vnetja, ki so ostali in vztrajajo. Posebno zdravljenje ni potrebno, le če imate težave, se zdravi.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič