Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Prosim za razlago izvida – astma

Prosim za razlago izvida – astma

Pozdravljeni,

pred 4 meseci sem imela pljučnico od takrat kašljam. Prva dva meseca močno, zdaj pokašljujem tako po potrebi, se mi zdi da nimam zraka in me tišči v prsih in moram zakašljat. Občutek tiščanja v prsih je priosten ves čas. Pri telesnem naporu mi zmanjka sape in močno tišči v prsih, kar zbada. Tega včasih ni bilo. Ponoči nimam težav.

Izvid pri pulmologu so bili sledeči:
vitalogram: VC 4280 (102%), FEVI 3480 (101%), TI 81 (95%), DLCO 106%
Metaholinski test : pozitiven, PD 20 je po 0.5 mg

Dobila sem zdravilo Foster, 2 vdiha zjutraj in 2 zvecer, če in ko pride do izboljšanja pa po 1 vpih, ter Ventolin po potrebi 2 vpiha.

Zanima me ali je to bolj blaga astma ali hujša, kaj te vrenosti pomenijo v smislu pri katerih vrednostih se astma začne in v kakšnem območju so moje vrednosti? Torej kako “huda” obilka astme sploh je to?

Bi glede na opisane težave lahko bila tudi brez zdravil? Glede na to, da sem do zdaj bila.

Hvala vam za odgovore.

Spoštovani,
glede na napisano imate astmo, ki je bolj blaga, ampak moteča. Blaga astma se velikokrat prvič pokaže ob infektu. Astma sama od sebe ne izgine in je prav, da se jo zdravi z zdravili, ki bolezen uredijo, torej da je bolnik ob terapiji brez težav. Na začetku se da nekaj več zdravil oziroma večje odmerke, po nekaj tednih, če se astma umiri, pa se odmerke zmanjša. Verjamem, da vas je zdravnik naročil na konttrolo po približno mesecu dni prejemanja predpisane terapije.

Lep pozdrav
Mitja Košnik

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close