Najdi forum

Prosim za razlago izvida

Lepo pozdravjeni,
prosim za razlago MR izida hrbtenice, ker sem pri ortopedu naročena čez 4 m., in me zanima , če je glede na bolečine “približno” vse vredu.
Esasta skoliotična deviacija.
Spondilotične spremembe.
Izguba intenzitete signala i.v.diska L4-L5.
Minimalna retrolisteza L4-L5
Majnše Schmorlove hernije v spodnjih torkalnih segmentih.
V aksialni ravnini je v nivoju L4-L5 vidna centro levostranska herniacija i.v.diska , ki pritiska na duralno vrečo ter nekoliko oži spinalni kanal , ožja sta tudi i.v.foramna.
V nivoju L5-S1 je min.centralna protruzija i.v.diska.
Glede na to da imam grozljive bolečine v ledvenem predelu in nogah , kakor tudi “mrtve” in “mravljinčaste”noge od kolen navzdol, vas prosim , kaj ta izvid pomeni “po domače”.
Je bolje , da se naročim samoplačniško?Priporočate , da si “kupim” par terapij?
Hvala vam, lepo vas pozdravljam Petra , 39 let

Spoštovani!
Glede na izvid MR preiskave imate na nivoju L4-L5 centralno in levostransko diskus hernijo, ki zožuje spinalni kanal in oba nevroforamna. Glede na težave vam svetujem pregled pri ortopedu. Če nimate upada mišične moči v nogah (da se ne morete dvigniti na prste in pete) ali motenj odvajanja blata in vode, lahko greste na reden pregled. Ortoped mora pregledati CD z MR posnetki, da se vidi, če bi bilo za operativni poseg. Opravite tudi fizioterapijo v ZD ali samoplačniško (da bo hitreje).
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Najlepša hvala za odgovor.
Lepo Vas pozdravljam
Petra

Pozdravljeni lepo prosim za razlago izvida.     Standardne sekvence in ravnine

Zravnana lumbalna lordoza

Korpusi so ohranjenega višinskega premera in primernega signala kostnine

I. v. prostori so ohranjeni razen začctno zreduciranega a eg4 L4-L>. L4-L5. Ohranjen hranjen signal signal i i. v. diskov.

Konuş in kavda sta primerna.

Spondilartroza je zmerna. Manjša paravertebralna cista v višini L2-L3 desno.

V proksimalnih nivojih zaključno z L3-L4 posteriomno bočenje i. v. diskov. V nivojih L2-L3 in L3-L4 vtisnjena duralna vrečka

s strani spondilartroze.

V nivoju L4-L5 širokobazna protruzija diska posteriorno in bolj izražena levo s fisuro v disku. Vtisnjuje duralno vrečko in levi

recesus. Začetno zožen levi nevroforamen.

Mnenje: Začctne degenerativne spremembe hrbtenice z opisanimi zožitvami. Ovarialna cista desno velika 3 cm.

New Report

Close