Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Prosim za razlago izvida

Prosim za razlago izvida

Že nekaj časa imam probleme s ušesi pa tudi s sluhom. Pred kratkim sem tudi prebolela vnetje srednjega ušesa na desnem ušesom, izcedek je bil gnojno – krvav. Počil mi je tudi bobnič.

Prosila bi pa razlago izvida.
St.loc: desni sluhovod brez vnetnih znakov, otomikroskopsko je bobnič zadebeljen, videti cel, brez odseva. Levo bobnič siv, z odsevom. Zanima me kaj pomeni to z odsevom pa brez.
Nosna sluznica bleda, otečena, manjša krista pretina v levo tako, da je motena prehodnost za dihanje. Žrelo bledo rožnato. Epifarinks je prost.
– W, + R+
Tympanogram desno B, levo C.
Stapedius refleksi desno niso izzivni, levo lepo izzivni.
ADG_ desno konduktivna izguba sluha od 20 do 25dB.

Spoštovani,

zdrav bobnič je lijakasto oblikovan, napet in prosojen, zato vidimo odsev lučke spodaj spredaj. Če odseva ni, je bobnič zadebeljen ali je v srednejm ušesu tekočina. Na tekočino v desnem srednjem ušesu tudi kažejo timpanogram B, nemerljiv stapedius refleks in prevodna izguba sluha.

Stanje se popravi z uporabo dekongestivnih kapljic za nos 5 dni, pogostim izenačevanjem pritiska, nosnimi kortikosteroidi.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close