Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija prosim za razlago izvida

prosim za razlago izvida

Status praesens: primerno prehranjena in prekrvavljena, eupnoična brez cianoze, jegularni veni primerno polnjeni, ščitnica morda nekoliko povečana, sistemske bezgavke normalne. Toraks neobcutljiv, poklep sonoren, dihanje normalno. Ictus je fiziološki, akcija ritmična okrog 105/min, toni primerni, tišji iztisni šum nad bazo jakosti 2/6. Abdomen neboleč, brez patoloških rezistenc, lumbalna sukusija je neboleča. Brez perifernih edemov. Periferni pulzi zadovoljivo tipljivi, brez šumov nad velikimi žilami.

EKG: Nakazan dekstrogram, sinusna tahikardija ¸116/min, pQ doma 0,16, brez motenj repolarizacije, v ostalem normalen ekg

EHOKARDIOGRAM (DVODIMENZIONALNI Z DOPPLERJEM): LVDD 4,0 RVDD 2,2 AO 1,9 LA 3,0, apikalno LA 2,9x 3,7, IVS in PW 0,7. Zaklopke in perikard so normalne. Sistolična funkcija levega prekata je popolnoma ohranjena, brez segmentnih motenj kontraktilnosti. S težko izvedljivim Dopplerjem (zaradi tahikardije) ne moremo ugotoviti pomembnih patoloških pretokov. Izvid je v mejah normale.

MNENJE: Klinični kardialni status, ekg, ehokardiogram so v mejah normale. Tih sistolični šum nad bazo je posledica hipercirkulacije ob simpatikotoniji. Glede na anamnezo gre za tipično benigno ekstrasistolijo, ki je vegetativno pogojena. Stanje srca je normalno. Terapija ni potrebna.

Zanima me, ce naj opravim se kaksne preiskave, ali je to zadovoljivo? Mucijo me obcasne ekstrasistolije, posebej ob custvenih tezavah.

Hvala za razlago.

Karidolog je s pregledom srca in z dodatnimi preiskavami izključil bolezen srca. Mnenje je, da so neredni utripi posledica živčnih vplivov.

Upam, da je že vaš zdravnik izključil preveliko delovanje ščitnice in kronične vnetne procese (žrelo, sečila in rodila).

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Obcasno me bolijo ledvice, na ginekoloske preglede hodim redno.., grlo me ze dolgo ni bolelo, sem pa suha po konstituciji.

New Report

Close