Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Prosim za razlago izvida

Prosim za razlago izvida

Lepo bi prosila za razlago svojega izvida. Kako naj se prehranjujem, da si ne bom povzročala še večjih težav? Kaj pomenijo te bolezni zame v prihodnosti in ali se lahko omenjene diagnoze kdaj pozdravijo?

Ezofagus: je b.p., EG prehod na 42 cm od zob.
Želodec: se po insuflaciji zraka primerno razpira, siuznične gube se izravnajo. Znaki
incipientnega gastritisa antruma. Pilorus je nekoliko stransko postavljen.
Dvanajstnik bulbus duodenuma, horizontalni duodenum, zg. koleno, descendentni z možnim
enteritisom? .
Dg.: Možen enteritis.
Mnenje:
Opravljena preiskava ne pojasni pacientkinih težav.

Histologija: D2: Kroniéčni duodenitis. Mani kot 30 CD3 1x, kripte so pravilne Blažji kronični
vnetni infiltrat brez aktivnega vnetja.
Antrum: Kronični gastritis brez aktivnega vnetja, brez Hp.
Svetujem observacijo.

Najlepša hvala za odgovor.

Pozdravljeni!

Izvid gastroskopije je v mejah normale, opisuje le blago vnetje-patohistološko gre za neko blago kronično dogajanje nepojasnjenega vzroka, izključena je celiakija.

Žal niste napisali kakšne težave imate in zakaj so vas napotili na gastroskopijo.

Lp,Nataša Smrekar

Težave, ki so me napotile h gastroenterologu je pekoč občutek za prsnico skoraj ves čas in po skoraj vsaki hrani. Včasih enaka hrana povzroča težave, drugič pa ne. Spahovanje, včasih neprijeten skoraj boleč občutek, ko imam prazen želodec, pretakanje. Spahovanje daje občutek olajšanja. Nekaj časa sem zelo hitro imela občutek sitosti. Drugič spet občutek lakote takoj po obroku in skozi ves dan. Ko sem pila probiotični jogurt mi je bilo slabo, zato sem z njim prenehala. Prav tako so me po njem dajali neznanski vetrovi, a ne vedno. Sem pod velikim stresom v službi. Vse te občutke pa je povzročil prepir med kosilom, ko sem jedla ocvrt krompir, ki mi je neznansko obležal v želodcu. Težave imam že 4 mesece. Shujšala sem 7kg v tem času. Izločila sem svežo zelenjavo (razen zelene solate), sveže sadje, mastno hrano. Jem samo piščančje meso. Navadno mleko sem zamenjala z riževim, ki ga pijem redko kdaj. Sladkarij nič, razen tu in tam kakšen prekršek ;). Kruh, ki ga jem je večinoma iz pirine moke, pečen doma. Po teh ditnih poskusih, se mi zdi, da mi je lažje, ni pa vse ok. Rupurut mi deloma zaleže. Najlepša hvala za odgovore.

Pozdravljeni!

Pri vas gre za t.i. funkcionalno dispepsijo. Iz prehrane izločite še fruktozo, umetna sladila, tudi zvečilni gumi.

Lp,Nataša Smrekar

Še enkrat prav lepa hvala za vašo ažurnost pri odgovorih.

Fruktoze, sladil in umetnih sladil se izogibam. Žvečilnih gumijev tudi ne uživam. Izločila sem tudi kavo. Pijem samo vodo, saj mi večinoma tudi čaj ne paše.

Mi pa vseeno niste odgovorili kaj takšna diagnoza pomeni zame v prihodnosti in ali se lahko funkcionalna dispesija kdaj pozdravi? Po prebiranju kaj funkc. dispesija je lahko omenim tudi to, da imam tudi velike težave s čustvi in psiho. Obiskovati sem začela psihoterapevtko, zdravnik pa mi je predpisal antidepresive Paroxat. Verjetno v smeri ozdravitve potem počnem vse kar se lahko?

V prvem odgovoru ste napisali “Izvid gastroskopije je v mejah normale, opisuje le blago vnetje-patohistološko gre za neko blago kronično dogajanje nepojasnjenega vzroka.” “Kronično antralni gastritis brez aktivnega vnetja.” Kaj storiti, da se vnetje ne bo več aktiviralo? Bom za vedno obsojena na pusto/dietno hrano?

Se opravičujem za laična vprašanja, a ob prvem pregledu izvida, ki sem ga dobila sem videla najstrašnejši scenarij. Beseda KRONIČNI duodenitis, KRONIČNO gastritis na antrumu mi ne deluje tako nedolžno in v mejah normale…

Kakorkoli že, s svojo razlago ste me zelo pomirili in ne vem zakaj diagnoze funkcionalna dispesija nisem dobila že od svojega gastroenterologa?

Hvala in lep dan.

Spoštovani!

Zopet vas prosim za pomoč. Meseca maja so mi pri gastroskopiji ugotovili kronični gastritis in EZOFAGITIS A, predpisali so mi Nexium 40 1x na dan, zjutraj pol ure pred jedjo. Zdravilo sem jemala 3 mesece. Nato je splošna zdravnica predpisla nexium 20 1x na dan, 3 mesece, sedaj pa je rekla, da lahko vsaki drugi dan zjutraj vzamem Nexium 20mg, to traja približno 2 meseca. Vendar so se težave zopet nekako povrnile, včasih (ne vedno) ponoči zopet občutim gosto lepljivo slino v grlu in tu in tam pikajočo bolečino desno pod rebri, ki jo čutim včasih tudi na hrbtu. Slabosti in bruhanja ni. Me pa skrbi ta gosta in lepljiva slina, ki se mi včasih ponoči pojavi v grlu, ko jo izpljunem je bela, danes ponoči pa je bilo zraven malo krvi. Zdravnica mi je po telefonu rekla naj sedaj jemljen zjutraj 20mg in zvečer 20mg nexiuma. (Nisem prišla do nje, ker je velika gneča da bi se pogovorile še kaj več)
Ali bi morala ponovno na gastroskopijo, kako huda je diagnoza ezofagitis A in GERB?
Tablete redno jemljem, je pa res, da se včasih pregrešim pri prehrani – pojem kaj sladkega(zelo malokrat), ravno včeraj zvečer kremno rezino, 1x na dan skodelica kave, in včasih ob kakem praznovanju vino ali kakšno pivo z manj alkohola. Ali se moram vsemu temu 100% odpovedati in ali sem na tablete obsojena do konca življenja? Kako huda je diagnoza ezofagitis A? Ali lahko napreduje v nevarnejšo bolezen? Res najlepše se vam zahvaljujem za odgovor, ki ga res težko pričakujem.
Hvala in želim vam lep zimski dan.

Joj k prejšnjemu dopisu, sem pozabila napisati, da so ugotovili tudi Hiatalno hernijo, bakterija HUT-negativno.
Lp

Spoštovani,

poleg vsega sem pozabila še nekja omeniti. Namreč zadnje čase sem pod večjim stresom, skozi se nečesa bojim, že vsake malenkostne sprmemebe me je strah, da ni kaj hudega…Ali tudi stres lahko poslabša ta refluks, kljub temu, da jemljem tablete? Ali se kljub jemanju tablet sluznica požiralnika še kar naprej kvari. Res je da sem tablete nexium jemala sedaj vsaka dva dni, od danes dalje bom povečala dozo kot mi je po tel. naročila zdravnica torej na eno zjutraj in eno zvečer. Hvala še za ta pojasnila.
Res se opravičujem za mojo zmedenost.

Spoštovani,

ravno psiha je povzročitelj dispepsije, kljub tabletam proti kislini se refluks dogaja. Poskusite vzeti Iberogast, ki ga dobite v lekarni brez recepta. Mislim, da vam bo pomagal.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovani!
Hvala za vaš odgovor, ne vem če ste videli moja vprašanja pred tem ta zadnjim, 7.2.sem namreč poslala kar tri sporočila in to je bilo tretje.
Če mi boste lahko odgovorili na vsa prejšnja vprašanja bom zelo hvaležna.Krvavega izpljunka pa od včeraj ni bilo več. Ali je možno da ta lepljiva slina malo načne grlo in ko izpljunem je malo za ninaso krvi zraven? Ta kri se mi občasno pojavlja zjutraj ali ponoči ko izpljunem to gosto slino že od l.2007 (bila na ORL, rtg pljuč in gastroskopiji) vzroka niso ugotovili. Razen na gastroskopiji ezofagitis A, hiatalno hernijo, bkterije pa ni bilo, ter krosnični površinski gastritis. Kako huda so te diagnoze?
Včeraj sem vzela še zvečer Nexium in goste sline ponoči ni več bilo. Je pa to občasno čudno tiščanje v žlički, kot da bi me bolela mišica in se pomika tudi desno za hrbet. Včasih ko kihnem ali ko delam trebušnjake, imam občutek kot da bi me nekaj stisnilo (kot krč) in na to spusti – ali se na tak način lahko čuti hiatalna kila? Včasih ko me tišči (riba) po desnim rebernim lokom nekaj malega pojem in je boljše. Bila sem tudi na UZ abdomna in je vse bp.
Skratka nimam pa drugih težav kot slabost ali zgaga, tudi apetit imam dober, včasih še kar preveč.
Ali lahko Iberogast jemljem skupaj z Nexium tableti?
Hvala in lep prazničen dan vam želim

Lepo prosim naj še k prejšnjemu sporočilu dodam še to. Kot sem napisala me včasih v žliki vrta pekoča bolečina (ta bolečina ni neznosna samo da čutim nekaj neprijetnega) ki se včasih pojavi pred obrokom in ko nekaj malega pojem občutek neprijetnosti izgine, Včasih pa se pojavi po obroku ta občutek tiščanja v žlički in desno v hrbet. Ta mo nervira že od l.2007 in bi res rada prišla do dna kaj je to. So to znaki dispesije ali kake razjede. Maja na gastroskopiji ni bilo govora o razjedi ali je ezofagitis A razjeda?
Hvala še za te odgovore in vaš dragocen čas.

Ezofagitis A ni razjeda, ampak otoček vnete sluznice v požiralniku zaradi GERB-a. Zdravi se z zaviralci protonske črpalke, ki zmanjšajo kislost želodčnega soka. Če je pH nad 4, se požiralnikovo vnetje pozdravi. Refluks sicer ostane, vendar ni več bolečin in vnetja. Za te težave pomaga tudi upoštevati nefarmakološke ukrepe za zdravljenje GERB-a, ki jih v pisni obliki dobite v knjižici pri osebnem zdravniku, ter pripravki rastlinskega izvora, na primer Iberogast.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Gospa doktor, najleše hvala za odgovore.
Zanima me samo še to, če lahko Iberogast jemljem skupaj z Nexium tabletami?
Hvala in lep pozdrav!

Ja, ker vsaka snov deluje na svoj način in se ugoden učinek dopolnjuje.

LP, Marija Š. Gašperšič

Mi lahko prosim odgovorite?

Spoštovani,

histološki opis izgleda sluznice je tak, kot so vam napisali. Histološka slika pregledanega tkiva je taka in bo taka ostala, kar ni nič nevarnega. Potek vnetja ima namreč več faz, vsaka ima svojo histološko sliko. Naj vam to, da za vas stanje ni nevarno, zadošča. Zdraviti je treba vnetje, dokler je simptomatsko, po možnosti odpraviti vzrok za nastanek vnetja. Lahko so to stres, dietni prekrški, zdravila itd.

LP, Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni matinasa!

Hiatalna kila pomeni zdrs dela želodca skozi odprtino v preponi v prsno votlino. Bolniki zaradi tega nimajo težav, vsaj ne takih, kot jih vi opisujete med vadbo. Predstavlja pa lahko rezervar za kislo vsebino želodca in pogostejše refluksne težave. Refluksni ezofagitis stopnje A pomeni najblažjo obliko vnetja požiralnika, zato ni razloga za preplah.
Pri pljuvanju goste sline in hrkanju se lahko nekoliko poškoduje sluznica, zato so lahko v izmečku prisotni sledovi krvi.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani

Prosila bi za razlago izvida gastroskopije
Solitarna lezija na zadnji strani antruma cc 8mm
submikozni tm? kr. erozija ? rahlo umblicirano – biop.oduzeto tkivo za histološki pregled
žrelo b.p , dvanajsternik b.p stara sem 33 let
Zanima me kaj v primeru da bi bil submikozni tumor- za kakšen tumor sploh to je ,ali je ta velikost zaskrbljujoča? Hvala za odgovor

Pozdravljeni!

Submukozni tumor je tumor, ki se nahaja pod sluznico. Ponavadi vznikne iz mišičnega sloja, v večini primerov je v želodcu benigne (nenevarne narave), lahko pa so tudi zločesti. Ponavadi so ti tumorji večji (več cm) in jih odkrijemo zaradi krvavitve iz razjedic na vrhu tumorja. 8 mm velika lezija je zelo majhna, najverjetneje gre pri vas bolj za kronično erozijo.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani.
Imam ugotovljen GERB. Ponoči se mi v grlu nabira gosta lepljiva bela slina, vsled tega me sili na kašelj in ko izkašljam in izpljunem to gosto lepljivo slino imam nekaj časa mir, nakar se mi to ponovi. Proti jutru pa se umiri in čez dan samo nekajkrat kašljam in izpljunem to slino.
Zvečer jemljem 1 tableto Nexium 20 že neaj časa.
Prosim za razlago zakaj prihaja do te goste bele skine in kako to pozdravit. Občasn imam tudi povečano in rahlo bolečo levo podčeljustno žlezo slinavko.

Hvala za razlago in lep pozdrav.

Anton Krajnc

New Report

Close