Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Prosim za razlago

Prosim za razlago

Pozdravljeni!

Že celo večnost iščem po internetu ampak nikjer konkretne razlage. Prosila bi vas, če mi lahko kaj več poveste o ASIMETRIČNI ZAHIRANOSTI. Imam namreč sina, starega 3,5 mesecev, ki se je rodil 4 dni po predvidenem roku s 2740 g in 49cm. rojen je bil kot asimetrično zahiran s porodno težo na 3.P, z obsegom glavice na 10.P za gestacijsko starost. Zanima me, ali so te mere vredu? Po rojstvu je prebolel tudi perinatalni infekt in je bil zdravljen z antibiotično empirično terapijo.
Sina dojim, le redkokdaj mu dodam Novalac, res samo po potrebi, ko iz prsi ne priteče kaj, saj včasih je tudi na uro in pol in mu je potem ta količina, ki priteče premalo.
Sedaj pri 3,5 mesecih je t.v. 64 cm, teža 6160g in obseg glavice 40,5 cm kar je tik pod srednjo vrednostjo. Ali me mora to skrbeti? Kaj pomeni,če je obseg glavice premajhen? Drugače je zelo živahen otrok, ima zelo lep socialni stik, glasno se smeji ob mojem pačenju, sliši, vidi normalno, zelo se že drži pokonci, glavico že skoraj samostojno drži, skratka vse je vredu. Le kar opažam par dni je veliko sluzi pri blatu. Sem klicala svojo pediatrinjo, pa je rekla da je verjetno od paradižnika. Tega že 3 dni ne jem, mislim, da gre na bolje. Še vedno ga pa zvija preden se pokaka.

Zelo vam bom hvaležna za vse odgovore.

lep dan.

Spoštovana,

diagnoza asimetrični zahiranček pomeni, da ima novorojenček glede na trajanje nosečnosti (gestacijsko starost) in slovenske standarde premajhno težo (deseta percentila je večinoma tista meja, ki jo “statistično” jemljemo kot spodnja; pomeni, da je v neki populaciji 90% novorojenčkov te nosečnostne starosti težjih), ima pa primeren obseg glavice (spet vzeto glede na statistično analizo velikega števila novorojenčkov). Večinoma je vzrok asimetrične zahiranosti slabše delovanje posteljice – ki se prehitro stara (večinoma zaradi kakšnega zvečanega pritiska pri mami) in zato preslabo hrani plod. Ker narava ščiti možgane, ti še vedno dobivajo dovolj hrane za rast in primerno rastejo (s tem pa obseg glavice), medtem ko ostali organi (predvsem maščevje, tudi koža, mišice, prebavila) “stradajo” – in novorojenčki so “pretegnjeni” suhci, ki imajo zelo suho kožo, nabrano okrog gub in na ritki.

Večina asimetričnih zahirančkov po rojstvu manjkajočo težo hitro nadomesti in nima prav nobenih težav zaradi “lahkosti” ob rojstvu. Glede na vaše podatke med take otroke sodi tudi vaš fantek.

Sluz v blatu kaže na večjo aktivnost žlez čašic v debelem črevesju. Večinoma gre za prehoden pojav, pri čemer ni nujno krivda v paradižniku, ki ste ga jedli. Še zlasti, če ste kaj “šarili” s kakšnim termometrom okrog ritke – ob tem je sluz skoraj pravilo…

Torej brez skrbi, uživajte starševstvo in prihajajočo jesen,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Res najlepša hvala za odgovor. Ste me kar pomirili.

Sluz se nam pa pojavlja že 5-7 dni konstantno. Tako da upam, da je to res samo prehodne narave. Termometerček nisem uporabljala. Upajmo, da bo bolje.

Hvala še enkrat in lep dan.

New Report

Close