Najdi forum

Opisujejo obrabne (degenerativne, artrotične) spremembe v obeh kolčnih sklepih, izraziteje desno.

V takšnih primerih priporočam najprej zmanjšanje obremenitev (telesna teža, težja bremena, hoja navzdol, tek, skoki) ter jemanje glukozamina. Če bodo težave še naprej trajale ali celo narasle, priporočam pregled z rentgenskimi posnetki.

Lep podzrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani! Dg: Fractura fibulae dist.dex
Nogo sem si poškodovala 5.3.2012 in ob obisku pri kirurgu dobila dokolensko longeto zaradi otekline.Na kontrolo sem bila naročena 13.3 .2012 ,kjer mi poleg zloma ugotovijo še odmik maleole v desno in mi priporoča op.poseg.Naroči me v četrtek na poseg ,ampak sem v tem času zbolela.Sedaj čakam na nov datum .Zanima me da ne bi bilo prekasno za op in zanima me kakšno in koliko traja okrevanje in morebitne posledice.Sedaj imam še zmeraj longeto in n imam nobenih bolečin .Zlom ob pregledu naj bi bil v relativno dobrem položaju. Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem! lp Dolores

Piporočam operativni poseg v prvih treh tednih od zloma. Če se zlomljene kosti v predelu zloma zacelijo v slabem položaju, lahko to povzroči zgodnjo obrabo gležnja.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni

Prosim za razlago izvida MR.
Manjši izliv talokruralnon največ v sprednjem recesusu.
Tanjša in strukturno spremenjena sta sprednji in zadnji talofibularni ligament
Suspektno je za prekinitev fibulokalkanernega ligamenta.

Sinovitis je ob lateralnih in medijalnih kitah, največ ga je ob dolgem fleksorju palca, sicer pa so vse kite strukturno normalne.
Sinoviitis sinus tarsi.

Mnenje:
možnost anterolateralnega impingementa.
Sinoviitis kit.

Zanima me kaj bi bilo sedaj dobro narediti, ker mi po vsaki rekreaciji gleženj zateče, potem pa rabim kar nekaj dni, da ga spravim v normalno stanje.

Najlepša hvala in lep pozdrav,

Primož

Glede na izvid MR imate razdraženo sklepno ovojnico na sprenjem zunanjem delu gležnja. Glede na opis poškodb vezi je mogoče, da imate tudi sprednjo in zunanjo nestabilnost gležnja.

Če vaše težave in ugotovitve pregleda ustrezajo opisu na MR, priporočam operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Poškodba kolena,…

Po MR na izvidu piše:
Brez izliva.
Izrazito zadebeljen lat. patelarni retinakulum.
Subtotalna ruptura ACL. Večja delna ruptura PCL ob tibitalnem narastišču.
Kolateralna lig. imata normalen signal.
Nakazana kronična entetopatija tetive kvadricepsa. Lig. patele je ohranjen.
Znakov za hrustančo lezijo.

Hvala za pomoč!

V izvidu MR navajajo delno raztrganje sprednje križne in zadnje križne vezi ter nakazano dolgotrajno okvaro kite štiriglave stegenske mišice.

Za odločitev o vrsti zdravljenja je ključen pregled kolena. Navedeno na izvidu MR je zelo redka kombinacija.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Ker sem prebirala forum sem se odločila, da Vam tudi jaz zastavim nekaj vprašanj.

24.2.2012 sem si zlomila desno nogo diagnoza je bila sledeča:
-FRACTURA CRURIS DISTALIS DEX. COMMINUTIVA
-AETHYLISMUS ACUTA
Kaj pomeni ta diagnoza?

Opravljena je bila operacija, kjer so mi vstavili kotnostabilno ploščico za distalno golen, 10 vijakov, posamezen kortikalni vijak, redon, monitor.
Kaj je vse to kar so mi vstavili v nogo?

Nato so sledili redni kontrolni pregledi, prvega sem imela 15.3.2012, kjer je bilo vse ok in sem lahko začela polagati nogo na tla. Naslednji pregled je sledil 19.3. ampak sem zaradi bolečin v stopalu šla na pregled 12.4. opravili so mi RTG kjer je vidna senca ob distalnem sklepu navikularne kosti zgoraj vendar močno zaobljeni robovi (naj povem da me stopalo še vedno močno boli, kaj naj bi to pomenilo?), naslednja kontrola je bila 3.5 RTG pokaže, da zlom prerašča v dobrem položaju, v LP projeciji še vidna fraktura poka fibue, dobim hodilno longeto za 3 tedne kirurg mi reče da če se fibula ne zaceli v treh tednih bo potrebna še ena operacija. Kontrolo sem imela včeraj, ker pa je moj kirurg bil odsoten me je pregledal nekdo od njegovih kolegov, pogleda RTG in pove da je zlom dobro zaceljen, ko pa ga povprašam po fibuli mi odgovori da se še ni zacelila in mi pokaže na sliki ko vprašam če bo potrebna operacija mi odgovori da pri mojem zlomu ni pomembna fibula in da se bo že zacelila. Poslal me je na fizeoterapijo. Ker se fibula ni zacelila lahko opravljam fizoterapijo? A res fibula ni pomembna? Zakaj se ni zacelila v treh mesecih, je to normalno? Kaj naj naredim? A mislite da lahko imam posledice? Strah me je da se lahko stvar zaplete še bolj!

Prosim odgovorite mi in mi svetujte!

Hvala in lep pozdrav

Najprej diagnoze:
-FRACTURA CRURIS DISTALIS DEX. COMMINUTIVA (večdečni zlom končnega dela desne golenice)
-AETHYLISMUS ACUTA (nenadna zastrupitev z alkoholom).

Pri tovrstnih zlomih je res najpomembnejša golenica (tibija), tako da običajno mečnice (fibule) ne zdravimo posebej. Včasih (zelo redko) se zgodi, da se zlom mečnice ne zaceli. Če to povzroča bolečine (kar ni nujno), običajno predlagamo dodatno operativno zdravljenje. Z odločitvijo priporočam počakati do preteka vsaj 6 mesecev od operacije.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, mi lahko prosim razložite kaj točno pomeni kalcinacija v poteku kolateralnega ligamenta na desni strani (gre za sredinec na desni roki).

Hvala

Spoštovani,

kalcinacija pomeni odlaganje kalcija, v vašem primeru v predelu stranske vezi. Takšno odlaganje kalcija je lahko posledica enkratne poškodbe ali dlje časa trajajočega draženja.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani,

tudi jaz prosim za razlago izvida:

Zmerno izražena entezopatija ligamenta patele.

Hvala in le pozdrav.

Spoštovani,

zmerno izražena okvara pogačične vezi. Le-ta je običajno posledica prevelikih obremenitev v daljšem časovnem obdobju.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani,

Mr sis:
Okrog 3x2cm veliko področje edema na sakralni strani desnega sis anterosuperiorno. Levo je vidno podobno veliko področje na sakralni strani, kjer pa je edem precej manj intenziven.Ob tem je na iliakalni strani levega sis v srednjem delu anteriorno vidno še eno področje bolj izrazitega edema velikosti 15milijone.
Obojestransko so vdne majnše erozije in poudarjena skleroza, ki pa so izrazitejše desno kot levo.
Entezitis narastišč sartoriusov na spini iliaci anterior superior obojestransko.

Sem fant, 20 let in HLAB 27 pozitiven. Mi lahko prosim ” po domače” razložite zgoraj napisan izvid radiološke preiskave?.

Hvala!

Spoštovani,

v izvidu navajajo oteklino v zgornjem sprednjem delu desnega sklepa med križnico in črevnico, levo pa bolj na strani križnice. To kaže na vnetno dogajanje v predelu obeh sklepov med križnico in črevnicama. Navajajo tudi vnetje kit v predelu nasadišč velikih krojaških mišic na črevnico obojestransko (entezitis).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni.

Prosila bi vas za razlago izvida.
Opravila sem MR ARTROGRAFIJA LEVEGA RAMENA.

Gre za ozek akromiohumeralni prostor, samostojna apofiza akromiona, tendinitis supraspinatusa in
subskapularisa, medialno subluksirana tetiva dolge glave bicepsa.

Lepo se vam zahvaljujem za vaš odgovor.

Lep pozdrav,
Danijela

Spoštovana,

v izvidu MRA navajajo ozek prostor med akromionom (izrastkom lopatice, ki je (kar je redko) v dveh delih) in glavo nadlahtnice, okvaro kit mišic supraspinatus in subskapularis ter na notranjo stran pomaknjeno kito dolge glave dvoglave nadlahtne mišice.

Z ozirom na oremik kite dolge glave dvoglave nadlahtne mišice, bo za odpravo težav zelo verjetno potrebno artroskopsko operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Oče je star 59 let, ampak je vsaj 3x na teden (po 2uri) aktiven – igra odbojko. do 37 leta je aktivno igral odbojko. In sedaj je prišlo do bolečn v kolenskem sklepu. Misli, da je to kot posledica igralne podlage, ki je bila na nekem rekreativnem turnirju neprimerna in pretrda. Lahko gre seveda tudi za težavo povezano s samo starostjo in tudi preveliko težo. Višina 185cm, teža 96 kg. Vendar do zdaj ni imel težav s koleni.
Bolečina se pojavi, kadar gre v počep (pri fleksiji kolena) in kadar se vrača iz fleksije v extenzijo. Tudi kadar sedi in ima pokrčeni nogi pod 90 stopinj ali več, čuti bolečino. Nad patello je koleno (levo – boleče), v primerjavi z desnim rahlo otečeno (pojavila se je tudi modrica – kaka 2 dni po zaznavi bolečine). Najprej se je bolečina pojavila v zakolenski jami oz. čutil je napetost mišic zadnje mišične lože – hamstringsov najverjetneje.

Zanima me, kako naprej. Oz. ali v opisanih težavah najdete kakršnokoli povezavo z neko diagnozo. Zanima me tudi, ali bi bilo vseeno dobro napraviti RTG, da izključimo poškodbe kosti, MR in pa UZ?

Za vaš odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem!

Lp, Ivanna

Spoštovana,

za začetek priporočam opraviti rentgensko slikanje obeh kolen stoje v dveh projekcijah in pogačic tangencialno (pokrčenje kolen 30 stopinj) in nato pregled s posnetki. V okviru pregleda lahko koleno pregledam tudi z ultrazvokom.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

OV
Prosim za razlago dr.Vengusta

Pozdravljeni.
Zanima me kaj pomeni enteropatija velikega trohantra levo.
Sem pacientka ki imam hernijo na vseh treh delih hrbtenice. Sedaj me pa že 1 mesec boli na levi ritnici in sem dobila blokado samo ni nič pomagala. Ortoped pravi da bo minilo čez 3 tedne. Ali lahko pričakujem rezultat ali bo samo še slabše. Moj zdravnik osebni pa pravi da bi bila potrebna operacija. Kaj menite vi.
Hvala za odgovor.

New Report

Close