prosim za pravni nasvet

Zanima me: z pogodbo o izročitvi i razdelitvi premoženja je moj tast svojemu sinu, mojemu možu, dal svoje premoženje pred 23 leti. Tam je tudi klavzula, da mora moj mož svojemu bratu nuditi vsako leto drva iz svojega gozda.(iz tega premoženja, ki ga je moj mož prejel). Tako je tudi bilo. Potem je tast umrl, pred petimi leti je tudi moj mož umrl. Podedovala sem premoženje jaz skupaj z otroci. V zemljiški knjigi ni nikjer zapisano, da ima moj svak pravico do sečnje drv v našem gozdu. Zanima me, ali smo mu jaz in otroci dolžni še naprej avtomatsko dajati drva ? V pogodbi izpred 23 let ni nič zabeleženo, kaj se zgodi, če tisti , ki mu je bilo premoženje izročeno z pogodbo o izročitvi, umre? Ali je kar avtomatsko jasno, in sicer kako je s tem naprej? Ponavljam, da ni nič zabeleženega v zemljiški knjigi.

Spoštovani!

Vaš svak je na podlagi izročilne pogodbe pridobil užitek, ki mu daje pravico do sečnje drv v vašem gozdu. Užitek največkrat preneha s smrtjo užitkarja, saj gre za osebno služnost, ki je vezana na osebo – vašega svaka. Dejstvo, da užitek ni vpisan v zemljiško knjigo ni relevantno.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.