Prosim za pomoč NUJNO!
Kaj pa vem Brigita. Ni nujno. Moj je presrečen, da spi z nami v hiši. No, un veterinar je odgovoril, da moramo psičarji pač spoštovati želje sosedov in jim dovoliti mir. Je pa tako, da jaz osebno , pod nobenim pogojem, kužka ne bi dala od sebe . Ga ni, ki bi me v to prepričal in bi šla od Poncija do Pilata, da najdem svojo pravico, sploh, če skrbim , da ja ne dela težav sosedom, čeprav čudnim !!!
Skratka, moj kuža je prezadovoljen, da je v hiši in nikdar več ne tuli…ker je z nami, ker se skoz kao nekaj dogaja, ni osamljen in mu je lepo. Ko mu je vroče gre ven, nato spet noter, imunski sistem se je navadil na menjavo temperature, in živimo skupaj krasno. Ženski pa le povej, d boš ukrepala, v kolikor ona ne bo dala mir !
Lp, Jana
Brigita,
res si v nezavidljivem položaju. Tudi sam sem že doživel, da so mi psa zastrupili.
Najbolje je, da se izogibaš konfliktnim situacijam. Tako sama kot s psom. V vsakem primeru, vas bo hotela ta hudobija od človeka prizadeti tam, kjer te najbolj boli in nastradal bo tisti, ki je v celi zadevi najmanj kriv.
Tudi pri nas doma smo se skrajno podredili temu, da sosedov ne vznemirjamo s psi. Tako sta oba kužka kastrirana oz. sterilizirana. Sosede je namreč motilo, da so se v okolici nagnetli ljubimci, ko se je ženila psička. Ta veliki pa je bil tako zelo zaljubljen v sosedovo psičko, da okolica spet ni prenesla te silne ljubezni. No, za ta poseg smo se odločili tudi iz drugih razlogov in ni nam žal. Torej, če kuža ni namenjen vzreji, premisli o tej opciji in resnično so vsi predsodki odveč. Po lastnih izkušnjah lahko zatrdim, da se kuža po značaju ne bo spremenil. Spremenilo se bo malenkostno le to, da ne bo več rabil toliko samo potrjevanja in ljubezni 🙂
Tudi na rože bo treba popaziti, ker bo vaši sosedi prišla prav vsaka malenkost, da vam nagaja. In ni vredno, da izpostavljate vašega kosmatinca nevarnostim za take malenkosti kot so pasje šape na gredici. Bolje je, da ji ne daste nobenega vzroka za akcije zoper vas. Ali lahko svoj vrt ogradite? S takimi dejanji bo zadovoljna tudi sama, saj se bo počutila zmagovalno in da je dosegla nek vpliv na vas. Zato tudi gre. To je človek, ki bi rad komandiral cel svet. Se mi pa zelo smolijo otroci, ki so podvrženi njenemu terorju.
Upam, da se tista zgodba z mesom ne bo ponovila. Če pa do tega vseeno pride, ne oklevajte in zadevo prijavite policiji. Morda bo naslednjič polpet pečen in bo mnogo bolj mikaven za kužka. Na policiji podobne primere jemljejo na zelo svojstven način. Ko so mani zastrupili psa, sem šel takoj na policijo. Zelo sem moral izpostaviti njegovo vrednost v markah in izšolanost, rodovnik, ??.. To, da žival trpi jih ni zanimalo. Torej ob podobnih poizkusih pogumno na policijo. Med sosedi pa razširite ves, da se policija ukvarja z vašo prijavo. To lahko nažene nekaj strahu v kosti storilcu, saj se vedno sumi bližnje sosede.
Upam, da boste na koncu vseeno nekako uredili odnose, ker bo tako lažje za vas. Če pa bi prišlo do konkretnejših poizkusov, da bi se soseda znebila vašega psa, pa nas spet opozorite. Forumovci smo pravi strokovnjaki za opozarjanje na probleme in če osvetlimo mržnjo do živali učiteljice, si lahko samo obriše pod nos za vidnejšo napredovanje v svoji karieri.
Lep pozdrav in veliko zabave z vašim kužkom vam želim!
So ljudje, ki se nikoli ne bodo sprijaznili z okolico v kateri živijo in si jo bodo večno poizkušali prilagajati sebi. Za ta dejanja nimajo nobene osnove, se jim pa človek iz ljubega miru prilagodi.
…
Da kuža raje spi zunaj, poznam tudi sam. Žal pa mu tega ne dovolimo več, od kar so ga na domačem vrtu zastrupili. Pa ni noben bevskač, vodimo ga samo na vrvici, na sprehod hodimo trikrat dnevno daleč stran od hiš in vrtov. Je pač pes in to očitno ne bi smel biti, ker si tako želi nek psihopat v naši bližini. Moram povedati, da je pred mojim psom šla prisilno v pasja nebesa že cela četa drugih psov v okolici, ki so bili tudi zastrupljeni. Moj kuža jo je še najbolje odnesel.
Meni se zdi kriminal takšnega psa držati v hiši. Zunaj mu je vroče!! Pa kaj pomaga, če ga imamo notri, če pa bi se hodil na 5 minut ven hladit. Naj še povem, da je enkrat poleti, preden smo ga začeli poleti hladiti z vodo, padel skupaj od vročine. Seveda gre z veseljem notri k meni na kavč in ga tudi dostikrat vzamem a čez 10 minut sili ven in tako gre pit!
Pa resnično ne vem zakaj bi na deželi ob ogromnem vrtu (ograjenem) zapirala psa v hišo (vsi vemo, da hišni prah sploh pa centralna kurjava ZELO škodita psu) zaradi ene sosede. To je vendar pes, ki ima NARAVNO potrebo po tuljenju ubogih cca 6 dni NA LETO! In popolnoma sem prepričana, da želi biti zunaj in ga ne mislim mučiti v hiši. Kaj mislite drugi? Ali morda še kdo, ki ima polarnega psa?
Ta pes je nasrečnejši, ko zapade sneg in je zunaj -10 stopinj!
Tuli pa POD MOJIM OKNOM in mirno spim, prav tako mož in prav tako sosedov otrok naprimer.
Oddaljili smo se od bistva mojega problema in sicer, da želi soseda le nagajati, da je kuža ne moti, le recimo dvakrat, ko nam je ušel z oči je dobila municijo, in pa da se zelo bojim, da bo zaradi njene netolerance do nas, kot sosedov, nastradal pes.
B.
Saj vem, vse to poznam. Celo igralcu Valiču, so zastrupili njegovega aljaškega malamuta ! Grozljivo. Sedaj ima novega. No, jaz ga imam res raje notri, ker je gospa, ki stanuje nasproti nas bolna oseba. Njen mož pa švasa auspuhe, povzroča hrup, smrad in vse mogoče, samo on naj bi bil tu zakon. Zastrupil mi je mačka, tako, da sem celo noč preživela ob njem in se trudila, da ja ni zaspal, ker ni smel..Niti ni nujno, da ti s čim povzročaš karkoli, kar bi jih motilo, dovolj je, da so oni enostavno ŽLEHT!
Pri mačku, je bila enostavno njena razlaga, d ji sedi, zamisli si, na vrtnicah ! Kdaj pa je še kdo lahko mačku prepovedal gibanje okoli ? Ampak ej, na vrtnicah zagotovo ni sedel, he, he…
Lp, Jana
Hy,
mislim, da ste vsi malo zabluzili. Oprostite izrazu. Ampak kot sem že rekla, vsi govorite o socializaciji in pravilni vzgoji psa. Tukaj pa ste na to pozabili in zagovarjate pasjo naravo, normalno tuljenje ipd. Pa dajte se vprašat, če ste res napisali Brigiti tisto, kar ji lahko pomaga, ali ste vsi odreagirali samo kot zaščitniki psa.
Verjamem, da bo Brigita branila svojega psa, vsak od nas tudi. To je pravzaprav naša dolžnost. Ampak moramo spoštovati tudi to, da imajo nekateri pač raje rožice ali solato na svojem vrtu. Tudi to je pravica. Tako kot je naša pravica, da imamo radi živali. Vendar moramo biti kot lastniki odgovorni.
Vsepovsod velja pravilo, da moramo kot lastniki poskrbeti za to, da pes ne moti okolice in da okolici ni nevaren.
Zagovarjate, da pes tuli, nekatere pa moti, da dojenček zajoka. Mislim, da psa lahko čisto prijazno in brez maltretiranja utišamo, dojenčka pa bi morali zadušiti. Ste res taki humanisti? In nekateri bi otroke preprosto izselili iz svojega okolja. Brez besed sem.
Prav tako bi morali upoštevati, da se nekateri pač bojijo psov. Morda so imeli slabe izkušnje. Vsak med nami lahko reče, da njegov pes pa že ne bi ugriznil, ampak kako lahko pričakujete, da bodo do vašega psa gojili enako zaupanje tudi drugi ljudje, ki ga manj poznajo ali pa sploh ne?
Brigita, praviš, da je vaš vrt ograjen. Kako pa je potem sosedi potacal rože? Veš, neglede na njen karakter tvoj pes resnično nima kaj iskati na tujih vrtovih. In tukaj pasja narava nima prav nič zraven. Mojo psico lahko pustiš brez nadzora, pa na vrt ne bo stopila.
Sploh se je brezveze ukvarjati s tem, koliko ljudi moti “nabijanje” in zakaj ene ja in druge ne. Dejstvo je, da je potrebno poskrbeti, da pes pač ne bo “nabijal”. Ali vsaj v čimmanjši meri.
Me pa zanima, zakaj Brigite ni nihče vprašal, kako ona “zabava” ali zaposli psa. Morda je tuljenje tudi odraz zdolgočasenosti? Ali ga vozi na sprehode – takšne redne, precej dolge, tako kot se za husky-je spodobi? Sama trdim, da je to enako potrebno za pse, ki živijo zunaj kot za tiste, ki živijo v stanovanju.
Brigita, pa še nekaj. Praviš, da si psa že zaprla v garažo, pa ni šlo. Pomisli, ali je garaža bila primerna? Mislim, da je večina garaž pretemnih?
Res, pasjeljubci, zakaj samo kritizirate vse, ki imajo rajši kaj ali koga drugega kot pse. Zakaj nihče ni skušal poiskati vzrokov nezaželjenega vedenja in pomagal z nasvetom, kako jih odpraviti?
Kaj, če bi poskusili s tem? Brigita pa naj nam, prosim, točneje opiše, kako se vede njen pes. Naj kritično preceni njegovo vedenje.
Večina stvari ni samo črno – belih. Veliko sivih odtenkov je vmes.
Pa brez zamere, to je samo moje mnenje.
Lp vsem, Yo
“Mislim, da psa lahko čisto prijazno in brez maltretiranja utišamo, dojenčka pa bi morali zadušiti. Ste res taki humanisti? In nekateri bi otroke preprosto izselili iz svojega okolja. Brez besed sem.”
Jaz pa mislim, da se da oba prijazno in brez maltretiranja utišati.
Nekateri bi najraje izselili pse iz okolja. Tudi jaz sem brez besed. Kakšna nestrpnost.
“Dejstvo je, da je potrebno poskrbeti, da pes pač ne bo “nabijal”. Ali vsaj v čimmanjši meri.”
Dejstvo je, da morajo starši otrok in lastniki psov poskrbeti, da njihovi varovanci ne bodo motili okolice.
Zakaj kar naprej težim s temi “froci”? Zato, ker mene osebno mnogo bolj moti vpitje, kričanje, skakanje, brcanje,… kot pa pasji lajež. Raje vidim, da me ob 1h ponoči zbudi pasje tuljenje (se je že zgodilo) kot pa otroško dretje. Zakaj?
1. tuljenje je (vsaj meni) dokaj prijetno
2.prej se konča kot dretje
Dragi Sas:(h:)a,
očitno ne ločiš razlike med “spoštljivo” in “ljubkovalno”, kajti jaz sem kužku ljubkovalno rekla viledica, če bi hotela biti spoštljiva bi pa rekla “gospod pes”! Drugače pa se pridružujem mnenju tistih, ki pravijo, da bi Brigitin pes moral biti v hiši vsaj tiste nesrečne dni, ko ves zaljubljen tuli v noč, kajti verjamem, da je za okolico to moteče – tudi mene bi nerviralo, priznam. Pa srečno!
Ja, pa res ne vem, kako naj še razložim.
Kuža je Sibirskx Husky. To pomeni, da je take narave, da sploh NE laja, ampak če že, zavija v luno kot volkovi.
Tega seveda ne počne razen včasih, ko se igramo z njim to je seveda podnevi. Če je že kdaj, ko je bil majhen zatulil ponoči, smo ga resnično na prijazen način smo ga odvadili saj popolnoma razumemo, da to ne gre.
Kot veste, je pa zelo težko psu, še posebno psu takšne pasme, karkoli dopovedati, ko je tisti čas parjenja.
Ponovno ponavljam, da se to zgodi dvakrat na leto po recimo tri dni skupaj!
Dobro, vse tole debatiranje nima dosti smisla. Bistvo je, da ni problem v psu. Psa lahko zapremo v sobo ali ga kastriramo ali res oddamo, pa bo pa kaj drugega na spisku.
Jaz sem zaprosila za pomoč, če kdo ve, ALI LAHKO TA GOSPA NAM VZAME PSA ZATO, KER SE UTEGNE IZMISLITI ŠE RAZNE DRUGE BEDARIJE, KER VE, DA NAS TUKAJ LAHKO NAJBOLJ PRIZADANE IN SE BOJIM, DA BO TO RES POSKUSILA.
Menim, da noben lastnik psa ni popoln, tudi jaz ne, se pa trudim. In ti zagotavljam Yo, da zanj zelo dobro skrbimo, pse pa dobro poznam in vem, da v času parjenja zelo trpi, ko ni prost in si s tuljenjem vsaj malce olajša dušo.
Tudi slučajno mu ne mislim tega preprečevati, sploh ne na silo, ga pa bom vzela za tiste tri-6 dni na leto v hišo, če bo res hudo – kajti gospa soseda ima pravico do miru.
Nanook, naj ti odgovorim, ker si tudi ti meni. Predvidevam, da nimaš otrok glede na tvoje izjave. Me prav zanima tvoj recept za utišanje dojenčkov, glede na to, da recepta za pasje lajanje ali tuljenje očitno ni (vsaj pri tvojem pisanju ga nisem zasledila).
Besedo nabijal sem uporabila, ker jo je pač že nekdo pred menoj. Jok dojenčkov pa ni isto kot tuljenje psa zaradi gonitve ali česarkoli drugega.
Kar se tiče Brigite me pa prav zanima, kje je pobrala informacijo, da Sibirski Husky kaj bolj “trpi” kot pes katerrekoli pasme, če njegova ljubezen “ni uslišana”.
Pa me prav zanima ali je pes ali psica. Psice se namreč gonijo pribl. 2x na leto, kolikor pa imam jaz izkušenj s psi, je pri samcih zadeva malo drugačna.
Moram pa priznati, da po tejle debati malo bolj razumem tiste ljudi, ki si psov ne želijo v svoji okolici. Pa ne zaradi Brigitinega psa, ki ga ne poznam in ne morem soditi o dejanskih vzrokih prepirov in groženj s strani njene sosede. Ampak zaradi vas drugih, ki na temle forumu tako vneto zagovarjate vsakršno motenje okolice, ker je vse pač tako zelo naravno. In vedno bolj se mi zdi, da se jih zelo malo med vami trudi karkoli spremeniti. Dolgoročno je to bolj v škodo kot v korist našim štirinožcem, se vam ne zdi?
Lp, Yo
Brigita, meni se zdi pa kar fino, da se razvije debata. Saj ko nekdo le z nekaj podatki izpostavi problem, res ni mogoče takoj vedeti, če je kuža in cela situacija zares tako nedolžna.
Zdaj, ko se povedala malo več, verjamem, da je problem izključno v sosedi. In kot je mogoče razbrati iz odgovorov, ti psa ne morejo odvzeti (kot je nekdo rekel – kam bi ga pa dali – zdravega psa pa niti veterinarji ne smejo več usmrtiti, če ni dokazano nevaren, kar pomeni, da je že koga napadel in pogrizel). Lahko pa mu naredi kaj hudega, ga zastrupi npr. In zaradi tega je bolje, da res pazite, da je še bolj ne izzivate. Jaz bi ji vsekakor ostro dala vedeti, da vem za njen poskus (tisti gnili kos mesa) in ji hkrati povedala, da bomo zares storili vse, da omejimo moteče vedenje.
Povzetek- soseda nikakor ne more doseči, da bi ti psa odvzeli. Očitno pa se dogaja, da čjudje zastrupljajo tuje živali, zato skušajte omiliti tisto vedenje, ki je zares lahko moteče. To pa nočno tuljenje je. Morda vam ostali sosedi tega nočejo povedati, kar pa še ne pomeni, da tudi za njih ni moteče.
LP
Citiram post ki ni bil namenen vsem. Kar preberte si tole deklco k ma tko rada žvalce. Pa lov pa to. Pa (ne)spoštovanje ljudi. Ja se mi zdi da jo je sam tista/tisti YO pošteku v bistvo:
Avtor: Brigita ()
Datum: 23-04-02 12:45
Hvala – ti me res najbrž razumeš. Enega psa so tudi meni že zastrupili – ne vem kdo. Bil je Bobbi, brak jazbečar, na lovskem tekmovanju tretji v Jugoslaviji. Bil je moj najboljši prijatelj, povsod je šel z menoj, kar sem jaz jedla, je tudi on dobil košček, včasih sem mu pela in on je zraven veselo zavijal, če je kdo samo zavpil name, me je že branil.
Ampak, kaj hočemo. Neki ljubitelj živali mi je pri 12-tih letih podrl svet in ostala je tako globoka rana, da joka celo zdajle, ko tole pišem. Bobbi-ju je odpovedal takrat zadnji del, nato je bruhal, nato smo ga hitro peljali v ambulanto, in z očetom sva ga nato doma držala in čakala na izboljšanje. Umrl nama je na rokah.
V naši družini smo imeli vedno 3 ali 4 pse, veliko prvakov in vsi so bili enkratni. Moj oče je res ljubil živali, ij pa jaz prav tako in vedno jih bom. A noben pes do sedaj mi ni nadomestil njega saj sem ga dobila približno ob enem letu in sva skupaj odraščala, skupaj z mano in očetom je hodil na lov in zame ni bil pes – bil je boljši prijatelj od vseh, in sem ga bolj spoštovala kot vse druge ljudi.
Dobro, kar je bilo, je bilo. Ta oseba bo ali pa je že plačala za svoja dejanja, v to sem prepričana. In tudi ta zdajšnja soseda bo še vse dobila nazaj. In ravno dovolj jeze imam še od 12-tega leta, da bom poskrbela, da si zapomni, kaj je storila, če bo poskušala prizadeti mojega psa.
Tebe pa bom, če lahko, če bo treba, še prosila za pomoč, Smrekca. Hvala, Brigita.
Mislim, enkrat je pa pač dovolj!
Yo! Če že bereš mail-e, jih beri korektno in natančno. Nikoli nisem napisala, da bi Husky BOLJ trpel kot druge pasme ampak sem napisala, da ZELO trpi.
Potem bi rada rekla, čeprav tudi sama ne poznam obnašanja vseh pasem niti približno, da imaš, po mojem mnenju, bolj malo izkušenj s psi
Napisala sem tudi, da razumem ljudi, ki jih to moti, a v tem primeru gre za preprosto nagajanje kjer najbolj boli. Če pa res soseda že sliši psa, ki par dni v letu (ampak res nič več in NE celo noč) tuli, bi bila pa lahko tudi ona dobra soseda in majčkeno potrpela. Ali pa bi bila ljubitelj živali in malenkost potrpela. A še vedno mislim, da je sploh ne moti.
Še vedno želim le vedeti ALI LAHKO KAJ DOSEŽE in povdarjam, da to ne počne zaradi psa oziroma, ker bi ji kaj storil ampak enostavno išče prepir.
Mislim, še en tak!
Beri mail-e natančno, prosim.
Nikjer ne piše, da ljudi ne spoštujem, to je ena stvar.
Druga stvar pa je: Če je v mojem mail-u pa začutiti jezo do človeka, ki ja na krut način usmrtil mojega psa, je pa to zato, KER TUDI SEM JEZNA!
O Tebi XY pa dosti pove tvoj mail.
Lep dan, Brigita.
P.S. Tisti mail pa lahko tudi drugi berejo. Če bi ga namenila le Smrekci, bi mu ga poslala na njegov osebni naslov.