prosim za pomoč – kaj dela tajnica
Sem nova na delovnem mestu – poslovni sekretar – tajnica v javnem zavodu. Sedaj me pa zanima, če mi lahko katera napiše, kaj vse naj bi delo obsegalo za moje mesto.
Prosim katero, ki dela na mestu tajnice,poslovni sekretar če mi lahko opiše svoja dela in naloge.
Res hvala vsem, ki mi boste odgovorile.
lp
Saj vem da bom izpadla zlobna, ampak mi gre samo na smeh. Službo si dobila, kaj boš pa delala pa ne veš. Naš poslovni sekretar ureja tudi zakonske zadeve, je pravnik. Naša tajnica pa ureja tajniške stvari.Oprosti, ker se režim, ampak že dolgo nisem brala take smešnice.A si dobila službo zaradi izgleda, al kaj. Te vzamemo, kaj boš pa delala bomo pa še videli, ali kaj. A na razgovoru ti niso nič povedali kaj obsega delovno mesto. Hvala ti za smeh, pa ne zameriti,lp
Ja, meni so tudi naložili veliko dela kot tajnici. Največji hec je pa bil, da je imelo podjetje dva vhoda in izhoda (glavni, katerega sem lahko videla, saj je bilo moje delovno mesto blizu vhoda) in stranski, ki ga nikakor nisem mogla videti. In če je šel direktor skozi stranski vhod, tega nisem vedela. In se je zgodilo, da je prišla najavljena stranka, pa sem jo pač napotila k direktorju, njega pa ni bilo v pisarni.
V glavnem sem bila vse: tajnica, svetovalka, računovodkinja, receptorka.
aja, pa tudi v javnem zavodu in je bilo kar hudo. Večkrat sem morala ostajati tudi dlje in delati nadure, da sem lahko vse naredila. Problem je, ker sem se bala postaviti zase, da ne bi zgubila službe in ko to enkrat odkrijejo, začnejo teptati po tebi. Čeprav sem hotela biti z vsemi v dobrih odnosih in sem delala vse, kar so mi naložili, so me odslovili in zaposlili hčerko naše računovodkinje. Počutila sem se izdano. sedaj vse bolj verjamem, da nekdo dobi službo le na podlagi zunanjega izgleda in poznanstva.
Če se ti ne boš uprla prevelikim zahtevam delodajalca, se nihče ne bo potegnil zate. Pa srečno!
Jaz sem se tudi bala direktorice, pa čeprav nisem bila ravno njena “desna roka”. Vedno sem imela čuden občutek v želodcu, ko sem morala k njej v pisarno, a srečanja so bila neizogibna. Strahu se najbolje znebiš tako, da se z njim soočiš. Vem, da je težko. Če je direktor pravi direktor, te ne bo nadrl za vsako figo, ampak ti bo pomagal, ker želi dobro podjetju. Kritike je dobro sprejeti kot dobro. Mene je direktorica včasih kregala, kričala name, če sem kaj zamočila, vendar se na napakah učimo. Danes sem ji hvaležna, da me je opozorila na napake.
Jaz sem tudi tajnica, direktorjeva neposredno, njegova desna roka.
Imam srečo, je prijazen človek in mi je veliko pomagal pri uvajanju in bil zelo prizanesljiv. Napak se tudi sicer ne bojim, ker smo vsi samo ljudje, če česa ne vem, rečem, da ne vem, če ga kaj polomim, se opravičim in gremo dalje.
Da bi me nadiral? Hm, ne vem, če bi mu dovolila, najbrž bi mu kar zabrusila, naj neha. Sva že imela kakšno bolj napeto situacijo, a jo je on zgladil, stopil do mene in se pogovoril. Res pa je, da tega ne moreš vedno storiti, ker so eni šefi neznosni. Kot pravim, imam srečo.
No pa naj še jaz opišem svojo situacijo.
Prvič sem delala v privat firmi in ugotovila, da je delo pri privatnikih močno razlikuje od dela v javnem sektorju.
Tukaj naj bi bila tajnica dvem lastnikom, poleg taga naj bi vodila evidence za dve firmi, izdajala delovne naloge, obračune le teh in račune, ter vnašala naročila. Odpošiljala in prevzemala pakete, ter poleg tega opravljala še ostala pisarniška dela, ki naj bi jih tajnica delala.(telefoni, pisanje dopisov,…). Skratka preveč dela. Naj povem da mi delati nikoli ni bilo težko, celo rada hodim v službo in sem zadovoljna da lahko delam.
V tem podjetju sem bila na uvajanju en mesec, kar je pa očitno premalo, saj v enem mesecu ne moreš osvojiti vseh znanj o poslovanju podjetja. Seveda so se pojavljale napake in jih tudi priznam, ampak to je razumljivo. Pričakovali so, da če mi enkrat povejo in pokažejo, da si bom takoj zapomnila in znala. Seveda bi si, če bi bilo to par stvari ne pa vse na novo. Zapiskov sem imela toliko, kot bi prišla prišla nazaj v šolo.
Skratka, razumevanja iz njihove strani ni bilo, spodbude še manj, graje in očitko so kar deževali, njihova pričakovanja so bila zelo visoka. Seveda je bilo za pričakovati da ne bom sprejeta. Lahko samo to rečem, zelo sem se trudila (še nikjer tako), ogromno naučila, sedaj grem naprej iskati nove priložnosti. Tisti pa, ki bo dobila to službo, želim veliko sreče in predvsem potrpežljivosti.
Za vsako stvar sta odgovorna dva, nihče ni nezmotljiv.
Škoda živcev in energije za ljudi ki nimajo posluha za sočloveka in jim je pomemben samo denar.
Vsak naj pa pri sebi postavi meje sposobnosti.
LP! Arwen
Pozdravljena, draga kolegica!
Vem, da je vsak začetek težak, tisti v privatnem sektorju pa še toliko težji, saj si lastniki firm pogosto izmišljajo različne obveznosti za svoje podrejene. Toda glavo pokonci, saj v javnem sektorju po navadi ni tako hudo kot pri privatnikih ali v gospodarstvu. Že res, da ni vse z rožicami postlano, a tudi s prijaznostjo lahko preskočiš precej ovir.
Delovno mesto tajnice v javni upravi mora biti točno definirano s strani delodajalca, pač glede na potrebe sektorja, v katerem delaš; tajnica v kadrovskem sektorju ima zagotovo malo drugačno delo od tajnice v oddelku, kjer veliko sodelujejo s tujino, ali od tiste, ki dela na prostorskih zadevah. In seveda spada v tajniška dela tudi izvrševanje del po naročilu predpostavljenega. Postrežba gostov pa nam skoraj zagotovo ne uide; včasih pa sem spada tudi ‘kuhanje kave’.
Res pa je, da se boš morala ob samem delu še veliko učiti in izobraževati, na kar pa smo zagotovo pripravljene vse, ki se tega dela lotimo.
Veliko uspeha pri tvojem delu ti želim!
Miryema
Tajnica in poslovni sekretar ni eno in isto. zelo mi je žal, ampak tajnica je lahko oseba z osnovno ali poklicno šolo. Poslovni sekretar je 6 ali največkrat 7 stopnja z zelo ostrimi pogoji dela. od tega da dobro govori vsaj 2 tuja jezika,po možnosti tudi simultano tolmači, ima določeno znanje na pravnem področju, zelo dobre sposobnosti vodenja in upravljanje (management), marketinška znanja, predvsem pa iznajdljuivost in fleksibilnost.. največkrat je to desna roka genegalnega ali izvršnega direktorja in največkrat ve celo več kaj se dogaja v firmi kot direktor.
Tajnica pa ima manj zahtevna opravila, fotokopiranj, telefoni, kave, osnovna korespondenca,….
vsaj tako imamo pri nas urejeno.
Ja takole okvirno je za tajnico cca 600-700€, poslovna sekretarka pa ima osnovo okrog1000E ampak je deležna še določenih dodatkov na npr. projektno delo(če se v tem času izvajajo), zahtevnost dela,….
Pač zadeva je odvisna od podjetja do podjetja, po večini še vedno ne ločijo poslovnega sekretarja od tajnice.
Posreduj mi e-mail in ti pošljem svoj job description. Pri meni je bilo tako, da so mi na začetku dali premalo dela, no po njihovem preveč pa so kaj kmalu videli, da znam in sem dobila še več. Delam v tajništvu direktorice kot poslovni sekretar za vodstvo podjetja in kadrovsko službo. Pa tudi izvoz v specialnih obdobjih. lp
Tajnica in poslovni sekretar ni eno in isto. zelo mi je žal, ampak tajnica je lahko oseba z osnovno ali poklicno šolo. Tajnica pa ima manj zahtevna opravila, fotokopiranj, telefoni, kave, osnovna korespondenca,….
quote]
Zelo mi je žal, ampak na to pisanje lahko rečem samo dobro jutro!!!
Razpisi za tajnice zahtevajo najmanj V. stopnjo izobrazbe, kakšna osnovna šola ali poklicna? Prosim no …danes z osnovno šolo lahko dobiš le delo za čistilko.
Glede opravljanja nalog tajnic, pa je malo več kot kuhanje kave. Jaz osebno kave sploh ne kuham … delam pa vse to kar bi delala poslovna sekretarka. Žal, imajo danes še vedno nekateri zmotno menje o tem kaj je tajnica. NIsem še videla razpisa iščemo tajnico z osnovnošolsko izobrazbo, ki bo samo kuhala kavo, dvigovala telefon in sem pa tja uredila kakšen kos papirja…