Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija prosim za pomoč in nasvete

prosim za pomoč in nasvete

Pozdravljeni,

morda bom pri vas našla odgovor na moje dolgotrajne težave.

Stara sem 32 let. Že vsaj deset let se mi pojavljajo naslednji znaki:
povišana temperatura od 37,2 do 37,8 (včasih tudi več, vendar ne za dalj časa kot za en dan),
ob povišanju temperature rahlo boleče noge, roke,
rahlo vneto grlo, bel jezik z ranami, pogoste afte,
zatečene vratne bezgavke,
glavoboli, bolečine v očeh, bolečine v tilniku,
zategnjena, boleča hrbtenica,
pekoč občutek obraza,
nespečnost, nabijanje srca ob tem,
občasna depresivnost

Sledi dolgotrajen kašelj in zamašen nos, v obdobju ko se ta prehlad kao zdravi, pa spet znova cel ciklus.

Na ORL ni bilo nobene diagnoze, kljub temu, da je moje znake potrdil. Na pregledu za ščitnico je bilo ugotovljeno, da sicer imam 5 manjših tumorčkov (enega od njih je potrebno spremljati), TSH je v mejah normale, toda ščitnica naj ne bi bila vzrok mojih težav. Oba specialista sta na koncu predlagala pregled pri infektologu. Toda moja zdravnica se obnaša, kot da infektolog sploh ne obstaja. Bila sem tudi na alergoloških testih in na gastroskopiji. Dala sem bris jezika. Nič od tega ni narobe. Simptome pa potrdijo vsi.

Stanje se občutno poslabša v obdobju med nastopom ovulacije in do nastopa menstruacije. Pred enim letom sem rodila. Med nosečnostjo in vse do prve M po porodu, pred 3 meseci, je bilo stanje skoraj OK. Vročina in boleče grlo sta se pojavila le ob zelo hudi utrujenosti. S prvo M, pa so se vrnili vsi simptomi, v še hujši obliki. Trenutno se mi vleče prehlad z vročino že od začetka novembra. Laboratorijski izvid ni pokazal nobenega vnetja in nobene viroze, meni pa na vsakih nekaj dni temperatura skoči tudi do 38. 6 in potem čez noč znova pade na 37.3-37,6. Grlo me peče, kašljam, zamašen nos in veliko gnojnega izcedka je pri meni spet stalnica. Zdravnica pravi, da mi nima kaj dati, glede na izvid.

Torej ima kdo izkušnje, kaj bi to lahko bilo? Specialist za ščitnico je namignil, da bi lahko bila mononukleoza ali nekaj podobnega.

Rada bi samoplačniško prišla do neke diagnoze – mi lahko kdo pove postopek in morda posreduje številko infektologa. Kako izboljšati stanje? Kakršen koli nasvet bo zelo dobrodošel.

Ne morem verjeti, da te zdravnica ni poslala k infektologu. Jaz bi zahtevala napotnico. Če mi je ne bi hotela dati, bi se pritožila najprej v ZD, potem dalje, ali pa bi zamenjala zdravnika. Tak zdravnik bi moral biti ob licenco.

Emina

Sama sem za podobnimi težavami trpela dolgih 15 let. Temperatura se je sicer gibala med 37,2 in 27,5. Po 15 letih je “dobra vila” slučajno ugotovila, da imam hashimoto – kronično avtoimunsko vnetje žleze ščitnice. Nočem biti pametna, ampak mogoče si lahko daš izmeriti TSH. Simptomi kronične utrijenosti so veliko krat podobni tistim, ki jih povzroča ščitnica.

Pozdravljena,

tole naj sicer ne bi bilo tipično za hormonske spremembe, ampak je pač tako, da lahko vsak malo drugače odreagira na podobne spremembe. Vprašati se je pa treba po mojem predvsem zakaj je bilo med nosečnostjo in do prve menstruacije toliko bolje. Hormonske spremembe se zaradi tega ponujajo kot najverjetnejši odgovor.
S TSH-jem je pa tudi tako, da ni čisto zadostno merilo za izključitev obolenja ščitnice, meritev je treba ponavljati in po možnosti najti tirologa, ki poleg meritve TSH-ja opravi še kakšen test (fT3, fT4, protitelesa – TSI, TPO, anti Tg in vsaj še ultrazvočno preiskavo) in v primerih, ko ima pacient težav, predpiše poskusno terapijo tudi če je TSH v zgornji polovici referenčnega območja.
Vsekakor predlagam posvet z endokrinologom. Lahko pokličeš na Polikliniko (telefonska številka: 01 522 4864) in se naročiš na samoplačniško preiskavo, ki ni preveč draga. Mogoče bi ti predlagala doc. dr. Marijo Pfeifer.
Lep pozdrav.

Alenka

Svetujem ti, da še enkrat zahtevaš napotnico, ali pa zamenjaj zdravnico.
Mononukleozo povzroča Epstein-Barr virus. Zdravljenje poteka od enega tedna do enega leta. Ta virus imenujejo tudi virus poljubljanja, ker se prenaša z slino. Zboliš ponavadi po desetih dneh od okužbe. Glede na to, da imaš težave že toliko let, gre verjetno za kakšno drugo bolezen, vendar bi bil vseeno potreben pregled pri infektologu. Svetujem ti pregled krvi-jeterni testi, ker so pri tej bolezni prizadeta jetra in vranica. Obstaja še mono test. Izvid dobiš že v eni uri.
Obstaja še mononukleoza, ki jo povzročajo citomegalovirusi, ki je značilna za starejše in poteka bolj zahrbtno. Dalj časa traja, da jo ugotovijo, ker so znaki bolj prikriti. Tukaj verjetno odpadeš, ker si premlada.
Svetujem ti, da počivaš, kolikor lahko in ne dviguješ težkih bremen, ker lahko poči vranica.
Drugače pa se ne obremenuj preveč in bodi odločna. Zdravnico ne prosi, ampak zahtevaj. Gre za tvoje zdravje.
LP in srečno
Maca

Izhajajoč iz lastnih izkušenj vam tudi jaz priporočam pregled pri infektologu.

Jaz imam zaenkrat potrjeno samo FM. Občasna obdobja povišane temperature, samo ne tako visoke.
Zanimivo je, da se mi stanje vedno, včasih celo zelo, poslabša med ovulacijo in pred menstruacijo. Tudi jaz sem seveda najprej pomislila na hormonske motnje.

Vendar vemo, da hormoni uravnavajo imunski in živčni sistem, in to bi lahko bil razlog za poslabšanja v tem obdobju.

Žalostno je, da se moramo sami ubadati s takimi stvarmi, ko bi nam lahko to povedali zdravniki.
Ne spada v t temo: Enkrat sem zdravnici rekla, da imam pred menstr. vedno premalo kisline, ko jo pa dobim, pa preveč. Pa me je samo debelo gledala. Pozneje sem to zasledila v neki medic. literaturi.

Emina

Res je, Emina, zelo žalostno je, če mora pacient sam študirati endokrinologijo, da zna vprašati, da zna izpostaviti prave simptome, navsezadnje je pa še vedno vse odvisno od tega, ali je prišel k zdravniku, ki mu vse skupaj kaj pomeni ali ne. Ne vidim druge poti, kot da se učimo in poskušamo kar naprej in naprej.
Prepričana sem, da vsi fibromialgiki sodijo k endokrinologu. Morda ne samo k enemu. Potrebno je poskusiti večkrat. In še vedno ne morem verjeti, kako pri nas ženskam kar ne določajo progesterona med 17. in 21. dnem menstrualnega cikla, po tujini pa že vrabci čivkajo, da ga ima velik delež žensk s slabšim delovanjem ščitnice premalo. Veliko žensk, ker je mnogo ščitničnih obolenj zelo pozno prepoznanih. Tiste, ki imajo sorazmerno dovolj estrogena (dominanca estrogena), zaradi manjše količine progesterona niti ne izgubijo menstruacije. S spolnimi hormoni lahko poskusiš najprej pri ginekologu. Ampak ne vrzi puške prehitro v koruzo, če se bo ginekologu zdelo vse v redu. Vprašaj za mnenje še vsaj enega endokrinologa. Enkrat sem nekje prebrala, da ginekologi razmišljajo bolj kirurško kot endokrinološko. Se strinjam, prebrala sem mnogo zgodb žensk, ki jim niso drugače znali pomagati. Pa bi se marsikaj dalo rešiti.
Lep pozdrav,

Alenka

Meni je ginekolog vedno govoril, da je z mano vse v najlepšem redu, jaz sem mu pa govorila, da ni. Že 10. dan ciklusa so se pojavile bolečine zaradi ovulacije in so včasih trajale do naslednje menstruacije. Ko sem jemala najvišjo dozo naravnega progesterona, ki sem ga dobila v Švici, so problemi popolnoma izginili. Tudi po 3 mesecih jemanja 1 žlice (ne manj) svetlinovega olja na dan so problemi skoraj izginili. Imela sem samo še dva dneva pred menstruacijo PMS.

Emina

Meni je pa ginekologinja razložila, da imam zelo boleče menstruacije zaradi oblike maternice. Jaz pa njej, koliko let sem imela popolnoma neboleče menstruacije. Potem je pa šlo vse navzdol in je bolelo, da mi je bilo slabo. Dobesedno. Zdaj ni več tako hudo. Lasje mi gredo pokonci, ko berem, da ginekologi ženskam razlagajo, da so boleče menstruacije normalne. Niso. Imela sem že hude krče, pa vseeno ni bolelo.
Kako si pa žlico (veliko?) svetlinovega olja spravila vase? Jaz sem poskušala z olivnim, pa mi ni šlo. Potem sem si ga raje na veliko polivala po solati. Na ta način mi je pa zelo dobro delo.
Lep pozdrav,

Alenka

Hvala za nasvete!

Kje se pa kupi svetlinovo olje?

Svetlinovo olje se dobi tudi v tabletkah (sama imam Nutrilabovo)

Organsko svetlinovo olje imajo pri Fushiju, naročiš ga lahko preko maila [email protected].

New Report

Close