Prosim za pomoč in mnenje
Draga dr. Cerarjeva,
ponovno se obračam na vas in prosim za vaše mnenje.
Da povzamem, naša deklica je bila rojena kot ekstremni zahiranček v 36 tednu nosečnosti. Takrat je tehtala 1400 gramov in merila 41 cm.
Nato je bil napredek takšen:
1 mesec: + 600 gramov in 44 cm (2000gramov – odpuščeni iz bolnice)
2 mesec: + 760 gramov in 47 cm (2760 g)
3 mesec: + 890 gramov in 52 cm (3650 g)
4 mesec: 780 gramov in 56 cm. (25.2.2014) (4430 g)
5 mesec: 4900 g in 58 cm.
6 mesec 5000 kg in 60 cm
Deklica je še dalj časa neješča, vendar pa je do cca. meseca nazaj imela šest obrokov, nato pet (ker je tako trdno spala, da je ponoči nismo mogli zbuditi za hranjenje), sedaj pa ima 4 – 5 obrokov, enega pa že 10 dni nadomešča zelenjavna kašica, ki jo je sprejela skoraj brez težav. Skupno torej na dan poje 400 do 500 ml mleka in cca. 100 g zelenjave – seveda vem, da je to količinsko premalo, vednar enostvno noče več – pljuva cucelje ven in noče več jesti. Pleničke so skoraj vedno polulane in dvakrat na dan pokakane.
Razen tega, da je bila na posvetovalnici v petem mesecu cepljena in je potem kakšen teden še slabše jedla kot sicer (kar seveda ni nujno povezano s cepljenjem), je živahen in dobrovoljen otrok.
Hodiva tudi v razvojno ambulanto, kjer pravijo, da celo prehiteva svoje vrstnike – motorično je torej ok.
In sedaj, po vsej tej “solati” – njena pediatrinja mi je danes rekla, da dejstvo, da ni napredovala v teži,ni problematično, važno je, da je zrasla in da se motorično dobro razvija in naj čimprej uvedem v prehrano meso, da bo dobila več beljakovin in potem bo tudi teža napredovala.
Jaz sem vseeno zelo zaskrbljena in prosim še za vaše mnenje – je to res tako neproblematično? Meni se pač ne zdi.
Vas prosim za kakšen vaš komentar in nasvet:) Kako ji naj obogatim obroke (razen s sladko smetano, kar že počnem), da bodo bolj kalorični?
Iz srca hvala in sončen pozdrav v LJ:)
Draga Pikaplonica,
vašega sporočila ne razumem prav dobro. Ni napredovala v teži? Morda mislite samo zadnji mesec, prej je vse naravnost super idealno. Zato se jaz povsem strinjam z vašo pediatrinjo, da dajte živce “na hladno”, vaši (bivši) ekstremni zahiranki gre bolje kot bi pričakovali po njenih merah ob rojstvu.
Pediatrom in medicinskim sestram je tudi znano, da se pridobivanje teže po 5 mesecih (ko večina dojenčkov podvoji porodno težo, kar velja tudi za zahirančke) ustavi. In ne pričakujte, da bo še kdaj pridobivala po več kot 500 gramov na mesec – kar ne nazadnje niti ne bi bilo zdravo in varno (z vidika možnih dolgoročnih težav “prenahranjenosti”).
Pustite ji, da poje kolikor sama želi in takrat, ko je lačna. Kar zanesljivo ne bo več šestkrat dnevno, morda celo največ štirikrat. In je naj tisto, kar ji je všeč – ne mučite se s kuhanjem posebej zanjo, mnogo bolj ji bo teknila hrana, ki jo pripravljate zase (če le ni začinjen srbski pasulj ali paela z eksotičnimi morskimi sadeži in kaviarjem). Nobenega razloga ni, da bi vztrajali pri 5 mlečnih in enem zelenjavnem obroku. Dovolj stara in zrela je za “konkretno” hrano, mlečni obrok naj ostane za jutranje zbujanje in večerno crkljanje.
Glede na njene trenutne mere tudi ne potrebuje nobenih kaloričnih dodatkov, sladka smetana naj bo za posladek.
Pozdrav,
Draga dr. Lili,
sem se kar razjokala ob tem vašem odgovoru – tako zelo prijazno:) in pomirjujoče:) In to od vas, ki ste takšen stručkovič za te naše male malčke:)
Pravi balzam za moje prenapete živčke – sem pač mama dojenčice, ki je bila tako mičkana ko se je rodila in sem najverjetneje zato bolj “histerična” kot bi najbrž bilo potrebno:)
Hvala iz srca in lep pomladni večer vam želim:)