Prosim za pomoč; dojenček in pes
Imaš prav, res je bljak! Saj zato smo mi dali psa stran, da se nam ni treba več posvečati čiščenju, kot pa otroku! Toda oni se tako očitno ne nameravajo odločiti, zato je to edina možnost, ki jim jo lahko predlagam. Sicer pa ni zrasla na mojem zelniku, predlagal je znani kinolog v reviji Delo in dom. Če daš dojenčka enkrat ali dvakrat malo sedet na pasje ležišče in ga potem pač preoblečeš, mu bo to manj škodilo, kot pa če bo nek rotvajler mislil, da ima v “krdelu” on kot pes pomembnejše mesto kot otrok!
Pozdravljena!
Mislim, da pretiravaš ali pa ne paziš dovolj na higijeno. Imam hčerko staro 6 let in 2 psa, pudljico in škotskega ovčarja. Verjetno tale zadnji “zmaga” nad tvojo rotico kar se dlak tiče, se strinjaš? Imam tudi mačko. Vsak dan posesam, moja hči se igra s psi, med psi, na tleh, kjerkoli. Takšnih problemov, kot jih ti opisuješ pa nisem nikoli imela. Česanje psa vsakodnevno + sesanje stanovanja bi moralo zadostovati. Ne vem, morda pa ob nakupu psa nisi pomislila, koliko let živi? Morda se motim, oprosti. Pudljico sem kupila, ko sem bila stara 20 let in sem se ZAVEDALA, da bom imela nekoč tudi otroka. Če bi me sobivanje psa in otroka motilo, je sploh ne bi kupila. Škot je prišel k hiši, ko je bila pikica stara malo manj kot 5 let.
Vsem, ki se vam sobivanje s psom zdi takšen bljak, pa samo vprašanje: katera pasma pa je bila ustvarjena za bivanje v pesjaku oz. na vasi? Ali sploh veste, kje in kako so živeli prvi udomačeni psi? No, če to veste, potem lahko date argumente, kam spada ali ne spada pes.
In še to za nasprotnike: moja hči ve ogromno o živalih, tudi na račun mamice, ki podpira takšen bljak… In če bi slišala vaše besede: “ko pride otrok, psa takoj stran”, bi jo zmrazilo v dno duše. Zakaj? Ker vsak vikend sprehaja pse iz zavetišča… ja, tiste najbolj bljak, in mnogi od teh so tam pristali ravno zaradi bljak razlogov.
Hvala bogu, da nima tako umazane duše in da zna gledati s srcem. Zdaj vsaj približno vem, od kje toliko mržnje že v otroških srcih…
Lp, Yo
Kakor za koga Joze.
Meni je bil pes ko sem ga dobila prav tako kot mi je zdaj otrok. In ga za nic na svetu ne bi dala stran. Moj 2,5 mesecnik pa se ne boji ne lajanja, ne lizanja (seveda ga potem takoj umijemo), pa tudi zbolel še ni, čeprav je okrog kar dosti dlak! In se fino zamoti, ko gleda kako se kuza premika, pa se mu smeje:)
Mislim, da je pes odlicna druzba za odrascajoce otrocke…
(Mam tud tarantelo, samo ta je zaprta in se jo ne opazi. A jo dam tud stran, k ma “strupene” dlakice?)
Tanja
se strinjam z Yo. Pri nas je bilo tako: najprej smo “naročili” dojenčka, nato še psa, dobili pa seveda v obratnem vrstnem redu 🙂 skratka, naš kuža je star leto dni, malček pa bo avgusta pol leta. živimo v dvosobnem stanovanju v bloku. kuža je sicer mali – mops, dlaka pa mu tudi precej odpada. pač je tako, zato ga vsak dan krtačimo, pa malo več sesamo ali pa malo zamižimo na eno oko, pa gre. je pa zato zelo zabavno, ker se malček že odziva na psa in se mu na ves glas smeji, kadar pride do kakšnega bližnjega srečanja. kar se plazenja tiče, smo v ta namen nabavili montažna nizka vratica (taka da se vidi skozi) da bomo, če bo kdaj potrebno, preprečili psu vstop v malčkovo sobo. pes je namreč take sorte, da mora obvezno biti ves čas tam, kjer je akcija in mora vsaj videti, kaj se dogaja, če že ne biti čisto zraven 🙂
Groza, kakšna mentaliteta je še vedno prisotna v Sloveniji. Zakaj bi bili psi bljak? In celo ekvivalent podganam? Pogosto so domači ljubljenčki, ki so redno odglistani, cepljeni in negovani bolj čisti od ljudi. In zakaj bi mojega otroka prikrajšala za veselje in nasmeh, ki mu ga kužek dnevno izvabi na obraz???? Zaradi nekaj dlak, ki padejo z njega? Mislim, da so ravno ljudje največji vir okužb in ne živali – pa še slednje zgolj zapuščene.
Rada imam živali, še posebej pse, mačke mi niso pri srcu, ampak ko kdo inači psa z svojim otrokom, kot je predhodno napisala ena, potem pa ni vredna svojega otroka. Kako moreš imeti otroka enako rad kot psa, ne vem, enostavno mi ne gre v glavo.Psi , posebej velike pasme, niso za v stanovanje. Ali ne pomislite vi vse odprtega srca, da s tem mučite tudi žival, ki jo omejujete ( ne sme v spalnico, ne sme tja in tja, ) Naj ima psa, kdor ima pogoje za to. Raje čas, ki ga morate porabiti za čiščenje pasjih iztrebkov, dlak, posvetite svojemu otročičku, pa vam ne bo treba jamrati, kako ste izmučene.
Janica, upam, da boš čez nekaj let še vedno lahko trdila, da si z izolacijo otroka (če ga imaš) pred vsakodnevno prisotnimi klicami (pa če imaš ali ne domačo žival) naredila “dobro delo”.
Sploh pa nisem dobila nobenega pametnega argumenta, samo neosnovano sovraštvo in neskončno nevednost in predvsem primitivnost. Žalostno je, da (predvidevam) izobražene odrasle osebe vedo tako malo ali nič o sobivanju človeka in živali, o osnovah biologije in medicine, da etike in morale niti ne omenjam. Smešno je, ko o potrebah psa govorijo tisti, ki ga nikoli niso imeli. In trpljenje živali povezujejo s tem, da npr. ne sme v določen del prostora? (ste kdaj slišali za krdelo in alfa osebke???)
Pravzaprav se debata sploh ne more razviti, kajti tisti, ki ne ve, še vprašati ne zna.
Pa brez zamere, če pa koga zadeva zanima, naj začne sobivanje človeka in živali raziskovati tisočletja nazaj (npr. v Egiptu) in ne na prvi kmetiji, ki premore žejnega verigarja.
Lp in brez zamere!
Yo
Tudi podgane in miške… kače, ježi… so lahko domače živalice. Zadnjič sem gledala odajo o DIHURJIH kot o scrkljanih domačih živalicah.
Pa kaj je s tem narobe? Kakor komu paše. Nihče me ni prepričal s kontraargumenti , zato sem še vedno za živali! Mojemu nič ne fali. Ne psu, ne mačku (ja pozabla sem povedat da mam tudi mačka), še najmanj pa otročku, ki z veseljem gleda kaj počneta. Tarantela pa žal ni zanimiva, je samo za okras:)
LP
Tanja