Prosim za pomoč
Spoštovani gospod zdravnik!
Mnogim lepo pomagate, zato se tudi sama obračam na vas.
Prosim razložite mi, ali lahko transfuzija krvi – eritrocitov pusti kakšne
posledice na telesu. Kako nizek je Hg, da se odločijo za transfuzijo?
Ali ta tuja kri ostane v telesu ali kako je po transfuziji. Imaš čez leta lahko kakšne posledice?
Hvala vam za vašo prijazno pomoč. Čakam na vaš odgovor.
Spoštovani gospod zdravnik!
Prisrčna hvala za odgovor. Imam pa še eno vprašanje, za katerega vas
naprošam za odgovor.
Pri krvavitvi zaradi predolge menstruacije-menoragije, ko nastane hormonsko neravnovesje, če se zniža HG na 50, kako se zdravi. Ali obstajajo kakšna zdravila za zvišanje Hg? Ali pride v upoštev samo
transfuzija. Če je še kakšna druga možnost, prosim vas za odgovor.
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani zdravnik!
Hvala za vaše vzpodbudne besede, kako okrevati ob tolikšni izgubi krvi.
Škoda, da ni več takšnih zdravnikov. Veste, sama sem imela zelo grenko izkušnjo. Stara sem 47 let in do januarja sem imela redno menstruacijo.
Pred štiirimi leti sem rodila hčerko. Sedaj pa sem razmišljala, da se mi je
pričela menopavza in sem 4. januarja krvavela 8 dni s tem, da v mes. decembru nisem dobila menstruacije. 28. januarja se mi je menstruacija zopet začela. Menila sem, da je menopavza in moje sodelavke, ki so tudi
precej krvavela, ko so bile toliko stare so morale na čiščenje. Sama sem se hotela temu izogniti in sem sprejela to za normalno in da se bo že zaustavilo. Pa se ni. Ko sem 25. dan končno šla k zdravniku, saj sem vedno bolj krvavela, ob tem sem imela že en teden močno bitje srca, glavobol in šumenje v ušesih. Ob Hg 60 sem morala takoj v bolnico, kjer sem pri vratih gin. ambulante padla skupaj. Takoj so me odpeljali v operac. kjer so mi naredili abrazijo. Potem so mi na oddelku rekli, da moram dobiti transfuzijo krvi. Odklonila sem. Dobila sem infuzijo železa. Ponoči mi je srce še močno razbijalo, zjutraj so mi vzeli kri in Hg se je znižal na 50. Pri viziti so mi dejali, da naj sprejmem kri, da si delam škodo, ker je imam premalo, da trpijo ledvice in srce. Nisem vedela, kaj naj. Privolila sem. Steklo mi je 603 ml eritrocitov. Nato se mi je HG naslednje jutro dvignil na 94. Skoraj niso mogli verjeti in sem ostala še en dan, da so zjutraj ponovili HG. Bil je 93.
Šla sem domov. Sedaj pa razmišljam, kaj če sem se okužila s krvjo ali res ne bi prišla k sebi brez transfuzije ali bi si res naredila škodo z notranjimi organi. Kako bi se lahko prepričala, da ni bilo kaj narobe. Ko mi je tekla druga vrečka eritrocitov, me je precej bolela glava in bilo mi je slabo.
Spoštovani zdravnik, morala sem se malo razpisati, vem, da sem si predvsem sama naredila ob strahu pred abrazijo veliko škode, saj se mi je pričelo samo hormonsko neravnovesje in pomagale bi mi, če bi prišla pravočasno že same kapljice Ergotyl.
Vem, da razumete sedaj mojo travmo in vesela bom vsakršne vaše pomoči.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Ne obremenjujte se. Nikoli ne moemo imeti vsega pod kontrolo in pogsoto z dobrim namenom naredimo tudi kaj salbega. Kdo ve, kako bi bilo, če bi ravnali drugače. Nič ni bilo usodenga in vse se je dobro končalo.
Pri aktuni izgubi krvi in padcu na take vrednsoti, ap je trasnfuzija absolutno prava odločitev. Takrat je cleo bistven hematokrit ne pa hemoglobin.
Pri nadzoru nad krvnimi produkti okužba ni mogoča, zato zaradi tega lahko mirno spite.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik