Prosim za pomoč
Pozdravljeni. Veliko časa že prebiram forum a sem se komaj zdaj odločil, da tudi nekaj napišem sam. Naj povem, da mi je včasih zelo koristil, včasih pa ravno nasprotno zelo negativno vplival na mene in moje počutje. No pa da začnem na začetku moje zgodbe.
Moje ime je Luka in sem star 25 let. Pri svojih 7 letih sem se ločil z mamo od očeta. Od takrat živim z očimom in imam sestro. Z obema nimam pravega odnosa prav tako tudi ne stika. Moja težava sega v čas prvega letnika, nekje približno 9 let nazaj. Začelo se je z smrtjo sošolca v prometni nesreči in pa težavami sošolca z srcem. Sam sem takrat obiskal kardiologa, ki mi je napravil ekg, ki pa so bila nekaksna odstopanja v zaklopki in ker sem takrat treniral nogomet je bilo to tako mall odstopanje, da sem lahko nadeljeval. Takrat so se tudi začele težave. Od branja na spletu, do straha o tej bolezni, sekiranja itd kar je pa za trenutek oziroma kakšno leto ali dve izginlo a se ponovno začelo z šumom na srcu pri svojem zdravniku. Nato sem bil čez dva meseca napoten k kardiologu ter opravil uz v bolnici v Mb in dobil informacijo, da je vse okej. Spet za trenutek bolše a spet vdarlo ven čez čas, pospešil sem pa z branjem preko interneta. A to še ni bilo nič oziroma vrjetno le začetek vsega. Pred dvema letoma sem končal 3 letno zvezo, ki pa me je resnično potrla, dobil sem panične napade v trgovini, guzvi, mestu, višini, avtocestesti itd. To je zgledalo tako, da sem dobil potne roke, mrzle, srce je razbijalo ter neenakomerno bilo. Bil sem sam, v stresu, živel sam ter z stroški stanovanja. Bil je velik šok, ki pa sem ga nekako prebrodel, ko je prišlo poletje ter lepo vreme. Sedaj živim spet pri starših, imam novo punco a vendar nisem srečen. Izogibam se vsem dejavnikom, ki sem jih nastel, se vedno nisem sproscen v trgovskem centru, avtocesti itd. Mori me, da punca ni zadovoljna z mamo oz takšnim kot sem, službo imam precej stresno, ker sem non stop v avtomobilu, sem brez denarja ker ga nažalost zaradi prejšnih kazni ne morem dvigovat. Naj povzamem imam stroške a ne prihodka, imam punco a nisem srečen čeprav sem zelo zadovljen z njo in baje imam zdravje a mislim da sem bolan. Pred 6 meseci sem po teku začutil nek napad srca, to zgleda tako, da srce bije se hutreje ko ob teku in je zelo neprijetno v trebuhu. Po 5-10min mine. Takoj sem šel na urgencu kjer je bil utrip seveda manjsi a zaradi straha precej visok 120 utripov. Vzeli so mi kri, pocakali da se umirim in sem lahko zapustil urgenco. Kri okej, srce najverjetneje takrat tudi. Poslušanje pri osebnem zdravniku na vso čudo brez šumov. Nekako sem se pomiril, ko se mi je sedaj pred dvema dnevoma zgodilo spet enako. Nek napad po sportanju. Naj povem da delam bsaki dan, sem psihicno izmucen ter veliko sportam (stopnice,kolo,tek,nogomet). Nevem več kje je razlog. Za nadaljne zdrav preglede nisem sposoben, ker sem zelo zivcn in me je strah. Vse kar lahko je to da si berem na internetu ali pogovarjam po telefonu. Do službe imam sedaj velik odpor, za partnerico me je strah, da jo bo to minilo in bo šla. Res si nebi želle tega ker je super punca. Naj še povem, da se vsaki dan počutim slabo, sem brez volje, veselja in ne delam teh stvari kot bi si jih želel. Bil sem tudi pri psihologu oziroma na testifanju, ki pa je ocenil blago anksioznost. Nevem kaj še naj naredim. Vrtim se v nekakšnem krogu slabega počutja ter dvomov. Ne kadim, ne pijem, živim oz prehranjujem se zdravo ter red sportam in spim.
Vsak odgovor ali nasvet mi bo zelo koristil in se ga že v naprej zahvaljujem. Lep dan, Luka
Pozdravljeni Luka,
hvala za vaše sporočilo.
Slišim, da vam je težko. Vaše počutje se vrti v krogu – strah pred boleznijo – zdravstveni pregled – potrditev, da ste zdravi – pomiritev in zopet nazaj v strah pred drugo boleznijo (tudi preko branja po internetu). Hkrati doživljate panične napade. Omenjate še smrt sošolca, končanje 3-letne zveze, ki vas je resnično potrla, stresno službo, stres, odpor do službe, brezvoljnost, kazni itd.
Nabralo se vam je veliko telesnih in psihičnih simptomov, ki kolikor slišim ne pojenjajo. Kar opisujete so simptomi, ki nastanejo zaradi različnih vzrokov. Lahko so tudi delno ozaveščeni, vendar ponavadi večinoma bivajo v nezavednem. Priporočam vam, da poizkusite s psihoanalitično psihoterapijo, kjer boste lahko o vsem tem spregovorili s terapevtom. Gre za dolgotrajno obravnavo (več mesecev ali let), vendar če pogledamo na celotno življenje, to ni tako dolgo.
Sem vam odgovoril na vprašanja?
Lep pozdrav,
Najlepša hvala za odgovor. Nekako tako je kot ste tudi vi opisali. Težava še nastane v tem, da me doma ne jemajo resno o mojih težavah, denarja za psihiatra ni (50e na pogovor), na napotnico so čakalne dobe velike (tudi do enega leta). Bil sem pri kliničnem psihologu, ki pa je skozi pogovor ter teste ugotovil tako kot sem vam ze napisal blago anksioznost. Seveda je bilo to malenkst pred tem, ko sem dobil ponovno ta napad ob sportanju in mi je vzelo vso veselje ter voljo. Res je tu en velik začaran krog, brez volje in z veliko straha. Upam, da uspem najt rešitev. Vesel bom tudi kakšnega drugega komentarja oziroma drugega uporabnika, ki je imel posobno ali enako izkušnjo in je z nje uspel prit pozitivno.
Še enkrat hvala za odgovor in lep dan želim.