prosim za pomoč
Lepo vas prosim za nasvet. Stara sem 42 let, konec decembra me je zagrabilo v križu in po desni nogi vse do stopala. V glavnem je bolečina v nekaj dneh popustila, težave pa sem imela še z slabšo močjo stopala, z občutkom mravlinčenja po nartu in podplatu, noga je bila hladna, tudi prstov nisem mogla pokrčiti. Hodila sem na fizioterapijo, moč se je precej popravila, občutljiv je samo še palec, ki ga zateguje in podplat, čisto pa prstov še ne morem pokrčiti. Pri hoji pa me hitro začne tudi peči podplat, vendar ni nevzdržno, sicer pa nekih bolečin nimam.
Žal sem šele sedaj dobila izvid MR:
Nekoliko izravnana fiziološka lordoza lumbalne hrbtenice. l.v.disk L3-L4 je desiciran, dorzalno centralno je manjša discus hernija, ki ne povzroča utesnitve spinalnih korenin, ne povzroča pomembne zožitve spinalnega kanala. l.v. foramna na tem nivoju nista zožena. l.v. disc L4-L5 je desiciran in znižan, znaki blage i.v. osteohondroze tega nivoja. Velika centralna in desno paracentralna discus hernia nivoja L4-L5, ki skoraj v celoti iztiskuje spinalni kanal ter utesnuje spinalno korenino L5 desno (lahko tudi korenine za nižje nivoje). Hernija kavdalno sega v zgornji del i.v. foramna L4-L5 desno. Ostali i.v. disci ledvene hrbtenice so ohranjeni. Znaki povsem začetne spondiloze od ostalih nivojev ledvene hrbtenice. Zaključek: velika discus hernia nivoja L4-L5, ki izrazito zožuje spinalni kanal in utesnjuje vsaj spinalno korenino L5 desno (verjetno tudi spinalni živec L5 desno v i.v. foramnu). Majhna centralna discus hernija L3-4.
Zelo me skrbi da bom morala na operacijo, meni izvid zveni grozno. Pregled pri ortopedu pa imam šele čez tri tedne.
Lepo vas prosim za mnenje, ali je stanje zaskrbljujoče in ali se da popraviti brez operacije.
Hvala vnaprej.
Pozdravljeni,
najprej naj vas pomirim, da zadeva ni kritična, da bi bil operativni poseg nujen in da je najslabše že za vami. Korenina L5 je že odpovedala, glede na to, da se stanje izboljšuje, nujnosti za OP ni. Omenjena hernija v predelu L4-L5 je stara že 5-7 let, na kar kaže njena usmerjenost navzdol. Vzrok za nenadne spremembe in bolečine pa je po vsej verjetnosti nastal zaradi dodatnega napačnega giba, ki je v trenutku spremenil gibalni stereotip. Operativni poseg bi bil v vašem primeru nujen v primeru mehanskega draženja živca ali ogroženosti hrbtenjače. Majhna centralna hernija je pristona tudi v predelu višje (L3-L4), vendar ne bi smela povzročati večjih težav.
Priporočam vam, da se redno gibate, vendar brez obremenitve ledvenega dela hrbtenice. Najbolj, kar morate paziti, so morebitni nerodni gibi, ki bi lahko stanje v trenutku bistveno poslabšali.
Ocenjujem, da vam lahko s tehnikami manualne medicine uspešno pomagamo. Priporočam vam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinaicj, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike.
Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
vezano na opis simptomov gre za poškodbo/odpoved živčne korenine, vendar se bo le-ta seveda obnovila. Terapije vam bodo zagotovo pomagale k hitrejšemu okrevanju, vse podrobne informacije pa boste pridobili ob samem pregledu.
Da, v tem obdobju imamo v vseh naših ordinacijah termine povsem zasedene, vendar k sreči nimate nevzdržnih bolečin. Pazite le na gibanje, aktivnosti, ki naj čim manj obremenjujejo spodnji del hrbtenice. Poskrbite tudi za ustrezno oporo ponoči,
Lep pozdrav,