Najdi forum

prosim za pomoč

Prosim za razlago izvida :

– izrazita osifikacija zadnjega vzdolžnega ligamenta torakalnih segmentov
– skeletna hiperostoza in nakazan artritis
– utesnitev centralnega dela spinalnega kanala
– napredovane degenerativne spremembe zgornjih torakalnih segmentov

Prosim če mi lahko nekako obrazložite kaj to pomeni in kakšni so načini zdravljenja tega.

Hvala

Spoštovani/a !

Vaš izvid govori, da imate najverjetneje tako imenovano Forestierievo bolezen ali kratica DISH ( difuzna idiopatska skeletna hiperostoza )
Za to bolezen je značilno kostenenje ( osifikacija) vzdolžnega ligamenta (vez, ki daje oporo in elastičnost hrbtenice ). Najpogosteje je prizadeta vratna hrbtenica ( 70 % ), v 15 % procentih pa prsna in ledvena hrbtenica.
Verjetno imate težave s hudimi bolečinami v zgornjem delu prsne hrbtenice in slabšo gibljivostjo. Poleg bolečin, resne težave nastopijo v primeru pojava nevrološke simptomatike zaradi draženja hrbteničnega kanala, kar je v Vašem izvidu tudi omenjeno, vendar ni podana stopnja utesnitve, prav tako pa tudi Vi niste podali nobenega podatka o Vaših težavah, tako da težko sklepam o resnosti težav. Zadnji del izvida , pa govori za napredovale obrabne spremembe.
Vsekakor pa svetujem pregled pri ortopedu ali nevrokirurgu.
Lp dr. Sinožič

Pozdravljeni,

pri ortopedu sem bila s temi izvidi ki sem vam jih napisala. Ti izvidi so iz magnetne resonance, potem sem bila poslana še na HRTC slikanje v medilab kjer so potem na izvid napisali diagnoza DISH kot jo omemjate, pregledali so mi tudi kožo in izrazili grozno začudenje da nimam luskavice glede na nakazani artritis kot sem jih razumela.

Z vsemi temi izvidi sem bila potem naknadno še 1x pri ortopedu in mi je rekel da imam srečo da nimam raka ali gnojnih znamenj na kosteh- opravila sem tudi scintigram skeleta.
Rekel je da mi nima kaj pomagati glede na starost ( 39 let) in naj si pomagam s protibolečinskimi tabletami, sedaj jim jem že 7 mesecev- gledam da samo zvečer pred spanjem, saj so ponoči bolečina najhujše. Jemljem izmenoma Doreto, Ketonal, Naklofen ali Nalgesin forte. Po nalgesinu imam zjutraj močne vrtoglavice, ostala zdravila dobro prenašam, zaenkrat še želodec še ne javlja. Naj povem da so bolečine zelo močne, trikrat sem padla zaradi bolečin v nezavest, na nevrokirurgiji so mi opravili test z nagibno mizi in opravili CT glave, bilo je vse ok- končna diagnoza kolaps zaradi premočnih bolečin, od takrat vsak dan jemljem tablete.

Bolečine so najhujše ponoči, čez dan se pojavljajo tudi v mirovanju in ne samo ob zasuku kot je zdravnik rekel da osteofit zadane živec. Prejšnji teden pa me je ob močnem zasuku hudo zbodlo in od takrat bolečina tudi ob tableti ne popusti popolnoma. In občutek imam močnega trganja od prsi pa vse po notranji strani roke do komolca- je to lahko artritis?

Kaj lahko še storim, naj prosim svojo zdravnico še za napotnico za nevrokirurga ali revmatologa?
Saj pravim so me na ortopediji odslovili z nasvetom jemanja tablet in na eno leto rentgenska kontrola pljuč, da ne bi novo nastali osteofiti bili v smeri pljuč.

Vem, da sem bila dolga ampak sem hotela čimbolj opisati situacijo, glede nato da imam sedeče delo za računalnikom so bolečine neznosne.

Hvala za vaš trud,

želim vam lep dan,

Jožica

Spoštovana!

Glede na Vaše težave in leta bi svetoval še pregled pri revmatologu, kajti spremembe pri DISH sindromu so rentgensko zelo podobne ankilozirajočem spondiloartritisu- Bechterjewi bolezni.
Ta bolezen pa se kaže pri mlajši populaciji, značilna pa je najhujša bolečina tekom noči, po razgibavanju je boljše, v mirovanju pa slabše.
Lp dr. sinožič

New Report

Close