Prosim za pomoč
Spoštovani dr. Rebolj,
Vem, da moje vprašanje ne sodi v vašo rubriko, a kar ste izjemen strokovnjak, jaz pa popolnoma prestrašena vas lepo prosim za pomoč.
Na čelu ob robu lasišča imam bulo veliko cca 6 x 4 cm, ki mi povzroča hude skrbi. Imam občutek, da me prav pod njo boli glava. Decembra 2004 sem bila na RTG, kjer so v izvidu zapisali: Znakov osteolitičnih, osteoplastičnih ali ekspanzivnih sprememb ni videti. Glede eventuelne cistične spremembe v mehkih delih frontalno desno priporočam eventuelno narediti še ultrazvok mehkih delov frontalno desno. Letos še na UZ: V omenjenem področju v podkožnem tkivu ni videti patoloških sprememb in je podkožno tkivo od kože do kostnega dela v tem predelu identično podkožnemu tkivu v drugi polovici čela. Po vsej verjetnosti izboklina predstavlja benigno deformacijo kostnega dela lobanje v tem predelu.
CT mi je moj zdravnik odsvetoval, ker naj bi bilo preveč sevanja. Bule pa ni prav niti pogledal. Mene pa ta nesrečna bula vse bolj skrbi. Je možno, da je tudi bolečina posledica psihe? Naj grem še enkrat na RTG?
Iz srca hvala za odgovor.
Pozdravljena!
Ne morem zagotovo trditi, a bolečina bi bila povsem lahko tudi posledica skrbi ali pogostega otipavanja tega predela. V dosedanjih izvidih ni napisano nič sumljivega. Na UZ niso našli nobene spremembe v tkivih nad kostjo, na RTG pa nobenih sumljivih sprememb na sami kosti. Domnevajo, da je po domače lobanja “pač taka” in ne gre za bolezenske spremembe. Vprašanje je, če bi s ponavljanjem RTG slikanja izvedeli kaj novega.
Lep pozdrav!
Najlepša hvala za odgovor. Meni se tudi zdi, da je me muči psiha. Imam težave z vratno hrbtenico in bolečina verjetno izvira od tam. Mama je imela tumor na glavi in zdaj je seveda tudi mene strah.
Najbolj zanimivo pa je, da se mi je ta kost pojavila nekje po drugem porodu pred 8 leti in da je do danes kar precej zrasla. Moj takrat že pokojni zdravnik je rekel, da sem se verjetno udarila.
Je pričakovati, da bo še rastla? Saj estetsko me ne moti, strah me je le, da bi bil kak tumor ali kaj podobnega.
Hvala še enkrat.
Težko reči, če se bo večalo ali ne, prav hitro se ne bo, če se v 8 letih ni toliko, da bi estetsko motilo. Tudi tumor bi vam verjetno osmih letih povzročal še marsikatero drugo težavo. Ob obisku pri vašem zdravniku pa spremljajta še to spremembo.
Lep dan!
Spoštovani dr. Rebolj,
Ne vem ali so to živci ampak mene ta kost oz. bula vedno bolj boli če se je dotakem. Imam pa tudi občutek nekakšnega pritiska oz. bolečine prav v tistem delu kjer je ta kost, bolečina pa se širi v območje pod očesom in sinusi na tej strani glave.
Še pol leta bom na delu v tujini, vse izvide pa imam doma, zato vas vljudno prosim, če mi lahko svetujete ali je po vašem mnenju zadeva alarmantna in bi bilo dobro, da se vrnem domov ali lahko počakam.
Opravičujem se, ker vas morim, a zgleda da živci delajo svoje.
Hvala. Lana
Odgovoru se bom izognil, saj je le na osnovi nemogoče stvar dobro oceniti. CT s seboj prinaša določeno mero sevanja in ga brez prave potrebe ne bi priporočal…kako potreben je pa kot rečeno težko ocenim. Glede na opravljeni preiskavi (UZ in RTG) se mi zdi vredno razmisleka, kaj bi s CT-jem pravzaprav želeli izvedeti.
Lep pozdrav!