Prosim za pomoč
Ola!
Naj najprej na kratko povem svojo zgodbo. V otroštvu sem bila parkrat spolno zlorabljena. V enem od treh primerov naj bi šlo samo za igro, saj je bil bratranec starejši le 3 leta (jaz tam okrog 5 let).
Vse skupaj je v naslednjih nekaj letih plavalo na dnu podzavesti, v najstniških letih pa kar naenkrat izbruhnilo na plano. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem se sprijaznila s svojo preteklostjo. Zaradi tega sem se zaprla vase in nisem nikomur povedala.
Težave pa so se pojavile pred kratkim. Stara sem 21 let in nisem imela še nobenega resnega fanta. Zelo težko se zaljubim in še nikoli nisem bila z nikomer, v kogar bi bila resnično zaljubljena. Vedno kadar se zapletem s kom, je tako, da on izbere mene, ne jaz njega. Saj ne da ne bi bili v redu fantje, problem je le v tem, da me ne privlačijo. Slišala sem, da je pri žrtvah spolnega nasilja pogosto, da grejo v skrajnosti: se popolnoma predajo spolnosti ali pa ne pustijo nikogar blizu. Jaz bi zase rekla, da sem nekakšna mešanica. Fant, ki si bo zadal ta cilj, me bo dobil, ampak samo do spolnosti. Tega se ustrašim in se umaknem.
Kako narediti mejo in se začeti bolj ceniti? Ker res ne bi rada izpadla kot kakšna pocestnica, ker vem, da to nisem. Kaj narediti? Kako si lahko sama pomagam?
Najlepša hvala že vnaprej za odgovore.
LP!
Najprej , žal mi je, da se vam je to zgodilo. Toda verjamemo v pot okrevanja in za začetek naj vas opozorim na nekatere od posledic s katerimi se očitno soočate in o katerih tudi sami govorite: nezaupanje in sposobnost reči NE. Zdi se, da ne zaupate v čustva, ljubezen in da imate tudi sami težavo v zvezi z odpiranjem oziroma izražanjem svojih lastnih čustev ter tudi s sprejemanjem čustev drugih. Vaše nezaupanje je lahko razumljiva posledica zlorabljanja v otroštvu, ki pa vpliva na kvaliteto vašega življenja. Prepoznavanje posledic, ki jih preživele žrtve trpijo, pa je osnova, da se s temi posledicami soočijo in tudi spopadejo. V vsakem trenutku življenja jim to morebiti ne uspeva, toda naše izkušnje iz samopomočnih skupin preživelih žrtev kažejo, da s prepoznavanjem posledic začenja okrevanje in spreminjanje kvalitete življenja. Zaupanje vam bo povrnilo čustvovanje , izgubo strahu pred čustvi , vam dalo pogum za odločanje o spolnosti in za gledanje na spolnost kot na nekaj lepega, dalo pa vam bo tudi večjo samozavest in oporo pri sprejemanju odločitev.
Ni razloga , da se nebi cenili! Odločitve v zvezi z spolnostjo oziroma za spolnost so lahko pogoste ali redke. To naj vam ne bodo merila, na osnovi katerih bi sprejemali mnenje o sebi. ocenjujete se po tem, ali ste si to , za kar ste se v določenem trenutku odločili, resnično želeli sami ali ne! To mora biti vaš cilj, katerega verjamem, da lahko dosežete. Tako si boste tudi z ljubeznijo do sebe utrjevali pot okrevanja. Katja
Še eno vprašanje imam za Vas, ga. Katjuša. Kako deluje to vaše društvo?
Šla sem k osebnemu zdravniku po napotnico za psihologa in me zanima, kje bi lahko poiskala ustrezno pomoč za moje težave. Klicala sem že na Center za mentalno zdravje in so me napotilina Polikliniko, tam bi se lahko naročila samo osebno … in sem šla. Potem so mi rekli, da ne naročajo več in mi dali še neko telefonsko številko enega psihologa. Ne vem, bojim se, da mi bo zmanjkalo volje za ta korak, ker že toliko časa traja. Mogla sem premagat strah najprej, da sem šla po napotnico, potem da sem klicala, šla osebno tja … in nič od tega. Kaj mi svetujete?
Hvala že vnaprej in lep in nasmejan dan želim! 🙂
V našem Združenju preživelim žrtvam spolnih zlorab v otroštvu ponudimo lahko pogovor, svetovanje ali sodelovanje oz. vključitev v samopomočno skupino. Mnoge žrtve imajo ravno s samopomočnimi skupinami zelo dobre izkušnje. Morda bi nas lahko poklicali / tudi sama sem skoraj vsak dan na Združenju od 10.00 do 13.00 ure/ ali se oglasili pri nas in bi vam o delu samopomočnih skupin dali več informacij. Vsekakor se mi zdi krasno, da ste naredili prve korake. Vem, da je potrebno veliko moči in poguma a obenem vas vsak korak naredi močnejšo ! Kaj Vam svetujem? Skuštrana ne potrebujete nasveta- ste se že odločili- začeli ste s prvimi koraki¨! Morebiti je dobro, da na tej poti spoznate tudi nas. Zagotovo Vam bomo lahko vsaj z nekaterimi dodatnimi informacijami olajšali nadaljnje odločitve. Tudi jaz Vam želim lep, prijazen in kot pravite, nasmejan dan dan!