Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Prosim za odg

Prosim za odg

začelo se je pred dobrim tednom dni. kar naenkrat hitro bitje srca ( sinusna tahikardija do 140 utripov na minuto),včasih imam povišan tlak 140/90.Slabost,omotičnost.
dala sem kri za TSH. kakšna je mejna vrednost ne vem.Moj izvid je 4.09
Trenutno jemljem concor in pa helex.
Kakšne preiskave bi bilo dobro da še naredim’Lahko tudi samoplačniško,če je trbea

Tvoj TSH je normalen, meje so od 0,3 do 4,5

Prav je da jemlješ ConCor in Helex, ker to ti bo olajšalo težave.
Če bi želela popolnoma izločiti ščitnico, si daj pregledati še T3, T4, Tg in protitelesa .

Glede na to, da so se ti težave začele kar naenkrat, njihov vzrok verjetno ni ščitnica.
Vsekakor naj ti vzrok zdravnikli poiščejo?
Kaj pa ti pravi zdravnik ?

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Dober dan vsem,

moj izvid me je malo presenetill, glede na to, da s terapijo imam vrednosti tsh-a ves čas normalne. Jemljem 75/100 Euthyroxa, počutje je v redu, nobenih težav z utrujenostjo, zbranostjo in z vsem kar bi lahko s Hašimotom imela.

Izvid:
TSH- 21.06 (0.27-4.20)
T4- 14.37 (12.00-22.00)
T3- 4.27 (3.95-6.80)

Enkrat na pol leta grem na kontrolo, zadnjič je bil tsh 2.4, ima kdo idejo (nasvet) zakaj je zdaj tako visok ? (hormoni so v normali)

Hja, res presenetljivo ker imaš vrednosti T3 in T4 normalne in bi prej človek pomislil da gre za laboratorijsko napako (kaka decimalna vejica narobe…) Sploh ker nimaš težav.

Res da TSH zna nihat tekom dneva, a ne toliko. Kljub temu je najzanesljivejši parameter pri ščitnici.

Kje so ti pa to merili – mislim, si šla sama ali te je poslal zdravnik? Če ja, kako je pa on komentiral tole? Če si šla sama, bi šla jaz na tvojem mestu nazaj in vprašala če se niso kaj zmotili in prosila za ponovitev meritve. Ne vem ti povedat nič kaj bolj konkretnega.
Morda vprašaj še na hormonske motnje..?

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Hvala za odgovor.

V Adria labu. sem testirala, možno da je napaka čeprav vsa ta leta preverjanja ni bilo pomote pri zapisovanju, no, domnevam…

Me je pa res presenetilo, glede na to, da se dobro počutim, bom še enkrat ponovila v drugem labaratoriju.

Lep pozdrav.

Še to me zanima, kaj pokaže tsh, kakšna je oskrba organizma (organov) s hormoni ali v kakšnem stanju je ščitnica? Pod “stanje” mislim na strukturo tkiva, oz. atrofirano tkivo ščitnice.
Je možno da ščitnica proizvaja zadostno količino hormonov pa je tsh nad zgornjo mejo, oziroma, da je kljub zadostni količini hormonov, organizam v “primankljaju” in je primerna temu višina tsh-a ?

Ne vem če je možno da je “termostat” kot jaz rečem sistemu TSH -v pokvarjen ? Mogoče tudi, to bi res zagotovo vedel dr.Pirnat na Hormonskih motnjah. Če ja, je to zelo redek primer, vsaj v društvu se ne spomnim da bi naleteli na tako ekstremno različne vrednosti .(tako visok TSH ob normalnih hormonih)

TSH uravnava nivo hormonov tako da vzpodbuja ali bremza ustvarjanje hormonov v ščitnici.
Če so hormoni v krvi, mislim da so absolutno tudi v tkivih, TSH pa itak deluje glede na krvne vrednosti (vsaj mislim). Ker če ti hormoni ne gredo iz krvi v tkiva (ki morajo biti prekrvavljena da živijo), potem tudi katere druge reči ne grejo in bi ti to fajn čutila. Tako pa nimaš niti ščitničnih težav…
Skušpam logično razmišlj,at.

Jaz bi na tvojem mestu vprašala Pirnata in pa si šla še enkrat pregledat kri.

Razumem….preprosto mi zdaj vse možno gre “po glavi”, ker če je izvid točen, potem bo doza Euthyroxa povečana, kar pomeni tudi večju koncentarcijo t4 i zame slabše počutje (tole iz izkušnje).

In potem premišljujem, če je ob dobrem počutju in stanju hormonov sploh potrebno zniževati tsh….

Sem vprašala na “Hormonskih motnjah”, čakam na odgovor.

Še enkrat, hvala.
Lep pozdrav.

V končni fazi je vedno merodajno dejansko stanje hormonov v krvi, kajti to nam kroji življenje in počutje. Tako da ne vidim razloga za zniževanjeTSH-ja če so homoni in počutje vredu!
Če bi ti večali dozo, bi imela previsohe hormone in bi te “rukalo” od srca do ne vem česa… ne, to mislim da povsem odpade !

Gospa Meta, še enkrat hvala za odgovore in podporo.

Če tale izvid ni napaka, potem mi bo dalo mislit, tsh in dobro počutje, “kako in zakaj” na drugačen način.

Lep dan želim.

Brez gospa pliz in v Metuljčici se vsi tikamo :))
Me prav zanima za kaj gre :))) Javi ko se zadeva razvozla.

ok Meta 😉

Lep pozdrav 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close