Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo prosim za nasvet

prosim za nasvet

Pozdravljeni.
Po dveh krvnih preiskavah, pregledu pri tirologu in UV ščitnice mi je bila določena diagnoza avtoimunsko vnetje ščitnice in hipotiroza po vnetju. TSH 15,00, s-ft4 10,28, s-atg 304 in s-tpo 521
K tirologu sem bila poslana, ker je osebna zdravnica ob splošni krvni preiskavi odkrila, da imam tsh nad 15 (ft3 in ft4 sta bila v mejah normale). Nimam zdravstvenih problemov, stara sem 43 let in sedaj bi naenkrat morala jemati tablete, za katere sem na forumih prebrala toliko slabega. Nimam problemov s težo, izpadanjem las, bolečinami vratu ali kar koli od “ščitniških” problemov. Imam občutek, da če bom pričela z jemanjem tablet (predpisali so mi Euthyrox 50, dva tedna polovica tabletke, nato celo in čez tri mesece spet pregled), se bodo pričeli problemi. 🙁
Naslednja zadeva, ki je moteča je, da je tirolog dejal, da imam to stanje podedovano (moja mama nima težav s ščitnico, vsaj ne da bi vedela – stara je 63 let) in verjetno že iz otroštva. Kako je mogoče, da tega niso odkrili prej (npr. v nosečnosti pred devetimi leti, saj bi bilo to lahko zelo slabo za otroka)? Tudi na krvne preiskave sem hodila, ker sem bila pred štirimi leti zaradi močnih mesečnih krvavitev slabokrvna in zaradi tega ker sem že 14 let vegetarijanka, so mi redno pregledovali kri, pa je bila razen tiste slabokrvnosti pred 4 leti vse ok. Imam velik problem z uživanjem sintetičnih zdravil. Sebe, moža in otroka že leta zdravim z naravnimi zelišči, dodatki in po načelu hrana je naše zdravilo. Izobražujem se sama in do sedaj je bil takšen način uspešen, saj smo se izognili marsikateremu zdravilu, predpisanemu od zdravnikov, antibiotikom ipd. Še otroka ne dovolim cepiti…
Razumem kaj pomeni hipotiroza in zakaj je potrebno nadomeščati ščitniški hormon, vendar je to zame sedaj velik šok in težko se bom prepričala, da je potrebno vzeti tableto. Obstaja kakršna koli možnost, da je moja ščitnica in telo že navajeno živeti s premalo ščitniškimi hormoni in lahko živim naprej brez tablet? Vem, da se oprijemam bilke, pa vendar. Odkar sem ugotovila, da imam previsok TSH pa do danes sem jemala Kelp tablete in pila želodovo kavo. Tirolog se ni bil pripravljen z mano pogovarjati o čemer koli, zato ga nisem niti vprašala, če naj s tem nadaljujem ali odneham.
Hvala za odgovor,
Nataša

Morda kaj takega ?
http://metuljcica.mojforum.si/metuljcica-about1996.html

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Hvala za odgovor.
To sem že prebrala, vendar ni nadaljevanja – je iz leta 2012 in ne vem kaj se je dogajalo dalje oz. če je bilo uspešno.
Iz prebiranja vaših odgovorov na forumih sem odkrila, da v mojem primeru uživanje Kelp tablet ni priporočljivo, zato sem prenehala. Sedaj sem se vdala in jemljem tablete – sem še na polovički, ker je tirolog predpisal prva dva tedna polovičko, nato celo. Zaenkrat ni nekih hujših reakcij, le prsi me bolijo in ne vem, če je to povezano, ker nisem nikjer zasledila: izredna pozabljivost – tri dni sem bila kot “odklopljena” – pozabila sem na najosnovnejše zadeve, ki jih drugače vsakodnevno rutinsko opravljam…. Mislim, da je, vsaj kar se tega tiče, bolje in upam, da drugih reakcij ne bo.
Tirolog je tudi omenjal, da obstaja možnost, da je moj otrok podedoval to stanje. Star je 9 let in zdrav, mislite, da bi morala z njim na pregled vrednosti TSH?
Lepo pozdravljeni,
Nataša

Za kelp ne vem, kar pa se otroka tiče jaz ga ne bi še obremenjevala s tem, ker je zdrav , bi pa vprašala njegovega osebnega zdravnika kaj meni, čeprav niso prav poučeni, na žalost..
Morda vprašajte tirologa, ki vam je to povedal – če ima pregled smisel.

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close