Prosim za nasvet
Spoštovana,
sem čisto obupana zaradi sina. Že več let uživa konopljo in sicer se to stopnjuje, da jo uživa čedalje več. Star je že 26 let, naredil je vse izpite na fakulteti za računalništvo, sedaj pa se požvižga ( po domače povedano) na diplomo, ki mu še manjka. Tudi službe si noče poiskati, saj vsak dopoldne rajši prespi. Avtomobila nima tako, da nima nobenih stroškov.
Ne vem kako naj postopam z njim. Rada bi, da bi opustil konopljo in da bi se zaposlil, pa ne vem na kakšen način naj ga spreobrnem. Ko sem pred časom poiskusila s pogovorom je začel samo noreti in groziti. Vem, da je sposoben tudi nasilnosti, pa čeprav do sedaj ni imel nobene prave priložnosti, da bi jo pokazal.
Hvala že vnaprej za nasvet in lep pozdrav!
Draga mama!
Otroci so smisel in življenje družine. So izvir radosti in sreče, a hkrati tudi vzrok napetosti, strahu, skrbi in tudi bolečine. Tudi vi ste se znašli v podobni situaciji.
Vemo, da je marihuana napačna pot do pravega cilja. Pravi cilji pri mladih pa so iskanje smisla življenja, iskanje mesta med drugimi, iskanja novih spoznanj. Te motive je mogoče zadovoljiti in izpeljati na zdrav, neškodljiv in neogrožajoč način. Enostavnejša pot oziroma bližnjica do tega je droga. Tudi vaš sin se poslužuje enostavnejših poti in odlaša s prevzemanjem resnega in odgovornega življenja.
Nekateri uživalci marihuane kažejo znake pomanjkanja motivacije, govorimo o amotivacijskem sindrom- njihove težave so lahko različne, ne zanima jih, kaj se dogaja v njihovem življenju, nimajo želje po rednem delu, zanemarjajo svoj videz, lahko govorimo tudi o pasivizaciji, vedenje teh oseb se utegne vse bolj razvijati tako, da začne oseba trgati stike z družino, opuščati šolo in zaposlitev, začno se brezciljno potepati po svetu, skratka njihovo vedenje dobi podobo izpada, kar naj bi pomenilo tisto vedenje, ko se človek odpove splošno sprejetim meščanskim in normam in ambicijam, kot češ: ne grem se več- odpor mladih proti dominaciji načel sodobne odtujene družbe. Vaš sin odlaša z diplomo in iskanjem službe kljub temu, da je že toliko star in tako tudi odlaša s prevzemanjem odgovornosti.
Le s pogovorom pri sinu ne boste veliko dosegli, niti ga ne spreobrnili. Dejansko je že polno polnoleten in nikakršne dolžnosti nimate več do njega. Pravite, da si službe noče poiskati in dopoldneve rajši prespi. Brez slabe vesti lahko zahtevate od njega, da prispeva delež v vaš družinski proračun saj vas bo v nasprotnem primeru izkoriščal toliko časa dokler mu boste to dopuščali. Na vsak način zahtevajte od njega, da se odloči.
Vabim vas na skupino za starše, kjer se srečujejo starši, ki imajo podobne probleme kot vi, pokličite me, da se dogovorimo kako naprej.
Srečno
Strinjam se z gospo Vesno. Preveč ste popustljivi do sina.
Sama sem bila stara 12let, ko sem morala začet delat, saj je oče ostal brez službe in je mama skrbela za 4člane. Seveda dve šolo obvezni hčeri. Takrat mi ni preostalo druga kot poskrbet zase. Seveda sem bila premlada za to in nisem imela veliko od mladostniških dni. Velikokrat mi je bilo težko, ko so se moje prijateljice igrale, oblačile v najnovejše obleke, jaz pa sem morala delati in se oblačiti z prisluženim denarjem. Seveda, ko sedaj tako gledam nazaj, sem hvaležna za to, čeprav sem prehitro odrasla. Pri 19 letih sem se zaposlila in doma davala staršem 20.000,00sit, zraven tega pa si plačevala šolanje. Zraven službe sem naredila 2šoli in si našparala kar nekaj denarja. Danes ga znam cenit, čeprav mi ni potrebno životarit.
Svetujem vam, da sinu daste jasno za vedet, da ste vi svoje naredili, ste ga izšolali, sedaj pa je na njem, kaj bo naredil. Seveda zastonj več ne more bit pri vas. Pa ne gre se za to, da ga vi nebi želeli, temveč zato, da se nauči skrbet zase.
Kaj se pa tiče konoplje pa me malo skrbi. Preverite, če je res samo to. Ne želim vas strašit, ampak je bolje vedeti, kot pa si lagati.
Ukrepajte, da ne boste žrtev!!
Veliko sreče