Pozdravljeni,
Že od začetka decembra imam prebavne težave kot so: povečano spahovanje in vetrovi,občasne bolečine pod levim in desnim rebrnim lokom,občasno tudi driska sploh če pojem surovo zelenjavo ali sadje,večinoma je blato mehko prvi del v obliki klobase,naprej pa potem v mehkih koščkih.Slabosti in bruhanja nisem imel,hujšam tudi ne.prav tako laboratorijski testi za kri na blato,2x negativni.Do sedaj sem opravil že ultrazvok trebuha,ki razen nekoliko povečane vranice drugih odstopanj ni videti.Pregled na IPP pri internistih zaradi obsežnejših preiskav krvi,le nekoliko povišan Ig-G v serumu,drugih odstopanj ni bilo.Pregled na infekcijski kliniki:Težave niso značilne za črevesno okužbo,koprokultura negativna,test na parazite pravtako negativen.Napoten sem bil na nadaljne preizkave pri gastroenterologu,ki mi je odredil gastroskopijo tudi z biopsijo tankega črevesja ter na kolonskopijo.Kot Dg.pa zapisal:-dispepsija,-neopredeljena vnetna črevesna bolezen.Pa še moja starost 25 let.
Sedaj pa vas sprašujem ali mi znate iz vsega opisanega podati kakšno mnenje kaj bi to lahko bilo in ali lahko gre za kaj resnejšega.
Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam
Spoštovani!
Gastroenterolog je naredil preiskave za izključitev KVČB, okužbo so izključili že prej. Če nimate kronične vnetne črevesne bolezni, kar KVČB pomeni, verjetno gre za dispepsijo, ki jo boste lahko obvladali samo z zdravili proti želodčni kislini, drugih ne boste potrebovali.
LP, Marija Š. Gašperšič
Pozdravljeni!
Imam težavo, ki traja približno že šest let, občasno. Prvič se je pojavila v času nosečnosti (32 let). Pojavlja se kot zelo zelo ostra bolečina na levi strani malo pod rebri – na začetku (gledano iz smeri od notranjega sredinskega dela telesa proti stranskemu delu telesa). Bolečina se pojavlja občasno in traja tudi različno dolgo- od nekaj dni do tedna ali več. Bolečina je zelo močna in traja konstantno. Ko boli v tem delu, se izostri ob vsakem izdihu. Ob bolečini občutim tudi slabost, vendar ne bruham. Vsake toliko se v tem času, bolečina še okrepi, kot bi me “zagrabil in držal krč”. Bolečina pa preraste še v pekočo ostro parajočo bolečino (se opravičujem, ampak ne vem kako jo naj najbolje opišem). Pravtako vsakršno gibanje zaostri bolečino. Tudi ležanje povzroča dodatno izostritev bolečine in ne morem najti položaja, ki bi mi jo vsaj malo omilil. Ko se bolečina pojavi, se nato iz začetka pod rebrom, razboli vzdolž vodoravne linije pod rebri (včasih imam občutek kot bi me bolelo vse še v ledveni del). Zanimivo je, da če se, ko je vse že razboleno, dotaknem kjerkoli na levi strani, me zelo boli pod rebri.
Naj povem, da me je zdravnica šle lani (torej po petih letih težav) končno uslišala in me napotila na UZ preiskavo abdomna, ki pa žal ni pokazal “nič posebnega”. Opravila sem tudi test za morebitno sladkorno bolezen (pitje glukoze-odvzem krvi), kjer so bili izvidi pravtako v mejah normale.
Postajam obupana, ker si ne znam pomagati ob težavah, še bolj sem nesrečna, ker ne vem kaj bi to lahko bilo. V času nosečnosti (imela sem rizično nosečnost) so mi zdravniki pojasnjevali, da je to pač zaradi ploda, ki zaradi svoje rasti “stiska” moje organe, sedaj pa enostavno ni posluha oz. se zdravnici ne zdi ta bolečina nič posebnega. Naj še povem da so mi v otroštvu ugotovili lebdečo levo ledvico, ki pa menda sedaj s to bolečino nima nobene povezave (samo v vednost)
Ne želim sitnariti, samo rada bi živela brez bolečin in teh slabosti in predvsem tudi izvedela kaj le-to povzroča. Na tem mestu vas prosim, če mi lahko karkoli svetujete ali vsaj malo pomagate. Prosim!!!
Najlepša hvala za vaš čas in trud!
Spoštovani!
Bolečina je obrambni mehanizem, ki nam sporoča, da je nekaj narobe. Lahko gre za okvaro organa, kot je na primer poškodba, vnetje, ali pa moteno delovanje, kot so krči, dispepsija ipd. Pod levim rebrnim lokom so poleč debelega črevesa vranica, trebušna slinavka, izžareva lahko iz želodca, ledvic. Poleg UZ bi pogledala krvno sliko, urin, morda še koloskopijo. Če imate redno prebavo, stabilno telesno težo in ste dobro telesno zmogljivi, verjetno ne gre za stanje, ki bi vas ogrožalo, verjamem pa, da bi se bolečine radi znebili. Zato naredite še te preiskave, poskusite pa še z Iberogast kapljicami.
LP, Marija Š. Gašperšič