prosim za nasvet
Spoštovani dr. Pirnat,
stara sem 37 let. Ze dve leti imam tezave po izredno stresnem obdobju v sluzbi: nespečnost, v obdobju nekaj mesecev nocno potenje, roke in stopala so mrzli, koza suha, opazam tudi spremembe v lasiscu. Nenehno sem utrujena, po sluzbi doma ne naredim nic. Nic me ne veseli, seks me sploh ne zanima. Prebava je vec kot dobra, jem vsaj 4x dnevno in brez hrane ne zdrzim vec kot 3-4 ure. Imam 52 kg, lani sem se zredila za 5-6 kg in zopet shujsala (zacela sem kaditi po enem letu). Vcasih mi je slabo (morda zato, ker sem po nekaj mesecih nehala jemati seroxat?). Tri leta nazaj sem se preselila in zaradi drugacne klime, in morda tudi stresa, imela veliko tezav z razlicnimi vnetji (sinusi, grlo). Koncentracija in spomin sta slaba: vcasih pozabim kaj sem rekla pred nekaj sekundami.
Izvidi iz leta 2005:
UZ Normalne oblike in velikosti, izoehogena. V levem reznju je nekaj mm velika hipoehogena lisa.
Sum na avtoimono tiropatijo. Evtiroza. Majhen slucajno odkrit nodus v ščitnici (sploh ni bilo slučajno, tja sem sla zaradi tezav).
Zdravljenje trenutno ni potrebno…kontrola v primeru sprememb ali enkrat letno.
TSH 0,37 mE/l
PT4 15,92 pmol/l
PT3 4,98 pmol/l
TPO 45kE/l
anti Tg kE/l 10
Mejno povecan LDL in trigliceridi.
Zadeve so se malo izboljsale lani, ko sem dala odpoved in sem bila 9 mesecev doma. Zelo malo se gibljem in, ce hodim po stopnicah sem zadihana. Prosim povejte kaj je to avtoimuna tiropatija? Tukaj kjer sem zdaj zdravstveno zavarovanje ni ravno najbolje urejeno. Ena psihiatrinja trdi, da imam anksiozno depresivno motnjo, druga, da nimam. Se vedno sumim, da so simptomi lahko povezani s hormoni. Kot sem prebrala, bolezni scitnice lahko negativno vplivajo tudi na libido. Prosim svetujte. Brez zdravil ne morem zaspati, ceprav sem utrujena.
Najlepsa hvala za odgovor!
Nina
Spoštovani!
Avtoimuna tiropatija pomeni, da gre za avtoimunsko bolezen ščitnice, ki nastane zaradi motenega delovanja imunskega sistema. Moteno je prepoznavanje lastnega tkiva. Pri avtoimunski bolezni ščitnice, kamor spadata Hashimotov tiroiditis in bazedovka, se vščitnici prično nabirati limfociti in sproži se avtoimunsko vnetje žleze. Za bazedovko so značilna protitelesa proti TSH receptorju (TSI protitelesa), za Hashimotov tiroiditis pa antiTPO in antiTg protitelesa. Pri vas so bile vrednosti slednih negativne, TSI pa ni bil določen. Raven TSH je bila le mejno znižana, hormona pa povsem normalna, tako, da je zelo malo verjetno, da bi to vplivalo na libido in druge teave, ki jih navajate. Vsekakor bi priporočal ponovno določiti TSH. Možno je tudi, da gre za anksiozno depresivno motnjo. Morda bi koristilo zdravljenje z antidepresivom npr. Cipralex…
LP