prosim za nasvet
Pozdravljeni,
zanima me, ce sta bulimija in namerno rezanje (prakticiram ga cca pol leta)z britvico po rokah, nogah,… (z epizodami obcasnega mocnega scipanja, tepeza po nogah, udarjanja podlahti ob trde robove) na kakrsenkoli nacin povezani (ne mislim glede obcutkov)?
Mocne teznje po rezanju se bi vsekakor rada znebila, za vsakodnevno bruhanje, ki se je v tem casu mocno stopnjevalo, pa nisem povsem prepricana.
Sem 23 letna absolventka in mislim, da bi se pri svojih letih ze morala znati soocati in resevati tezave z vecjo odgovornostjo in bolj zrelo.
Kaj mislite vi, kako naj se na konstruktiven nacin lotim zadeve?
Starsi (odnosi niso bili in tudi sedaj niso ravno dobri) in prijatelji o teh stvareh ne vedo nicesar. Bojim se, predvsem pa bi me bilo zelo sram, ce bi kdo kaj posumil oz. izvedel.
Lep pozdrav in hvala za odgovor!
Draga Talia,
samoposkodovalno vedenje je pogosto povezano z motnjami hranjenja. O tem sicer na nasem forumu se nismo govorili. Pri obeh gre lahko za podobno ‘samopomoc’ pri prenasanju obcutkov ali nekaterih dusevnih stanj ali morda notranjih stisk. Svetujem vam, da poskusate najti pomoc strokovnjaka, s katerim se boste lahko pogovorili od kod in zakaj se javljajo obcutki in misli, ki vas zenejo k takemu pocetju. Naucili se boste lahko uspesnejsih in predvsem manj skodnjivih nacinov za njihovo premagovanja in pojavljanje.
Pogumno, niste edini.
Marija Anderluh