Prosim za nasvet
Najprej vas lepo pozdravljam.
Imam težavo in nevem kam naj se obrnem! Stara sem 22 let in sem en mesec noseča. Z fantom sva skupaj dva meseca in zgodilo se je po nesreči. Problem je v tem, da bi oba otroka rada obdržala ampak nimava nobene denarne podlage. Oba sva brezposelna. Jaz imam urejeno samo osnovno zdr. zavarovanje. Na zavodu za zaposlovanje nisem prijavljena in živim pri starših kjer niti nimam svoje sobe. On je študent in živi v študentskem stanovanju ampak tudi njemu bo letos status potekel ker je študij pustil. Oba sicer delava in dobro zasluživa ampak v mojem stanju mene nebodo več dolgo gledali. Na starše se ne moreva zanašat, ker oba izhajava iz družin, ki so denarno socialno ogrožene. Glede stanovanja imava nekaj na vidiku ampak nič ni sigurno. Zanima me koliko država pomaga dokler se ne postaviva na noge. kakšne so možnosti dodatne pomoči. Koliko na mesec približno bi zneslo? Kakšne možnosti zdravstvenih pregledov glede nosečnosti imam glede na samo osnovno zdravstveno zavarovanje?
Zdi se mi, da je otrok nekaj najlepšega, kar lahko narediš, je novo življenje katerega nimaš pravice kar tako ubiti ampak tudi nimaš pravice ga spravit na ta kruti svet. Vem, da bi na to morala mislit že prej ampak vedno čisto vedno sem imela zaščitene spolne odnose z vednostjo kaj se lahko zgodi razen enkrat, samo enkrat pa še to je trajalo par minut in se je zgodilo. Resnično nevem kaj naj naredim. Mi lahko vi kaj svetujete?
Draga Maca!
Mislim, da ste osebnostno zreli za materinstvo. Otroka ste pripravljeni sprejeti, kljub temu, da prihaja ob “nepravem času”, kar je zelo spoštovanja vredno. Včasih je dobro, da se prepustimo toku življenja in se ne držimo vnaprej zamišljenih načrtov za vsako ceno.
Finančno vam bo na pomoč priskočila država. Poleg tega pravite, da tudi dobro zaslužita. Verjamem pa, da vaju bo sedaj vajina pikica še dodatno motivirala za delo in zaposlitev.
Ob rojstvu otroka sta starša upravičena do določenih denarnih prejemkov.
1. Starševski dodatek, ki v letu 2005 znaša 40.030,00 tolarjev mesečno, lahko v primeru brezposelnosti uveljavljate 30 dni pred predvidenim datumom poroda oziroma najkasneje 30 dni po rojstvu otroka (pravica se prizna od rojstva otroka).
2. Pomoč ob rojstvu otroka ali t.i. paket z opremo za dojenčka, lahko sprejmete v materialni obliki ali pa v znesku 57.190,00 tolarjev. Predlagam, da poskušate do opreme priti preko znancev ali preko karitas () in potem vzamate raje denar. Pravico uveljavljate 60 dni pred predvidenim datumom poroda oziroma najkasneje 60 dni po rojstvu otroka.
3. Otroški dodatek pa je odvisen od dohodkovnega razreda. Otroški dodatek za prvega otroka v najnižjem dohodkovnem razredu znaša 21.580 SIT. Pravico uveljavljate najkasneje 90 dni po rojstvu otroka in se prizna z mesecem nejgovega rojstva.
Že sedaj pa lahko zaprosite za denarno socialno pomoč, vendar pod pogojem, da ste prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje. Če ste brez kakršnihkoli sredstev za preživetje, znaša denarna socialna pomoč od 1. 2. 2005: za samsko osebo – 46.981,00 SIT, za družino dveh odraslih in enega otroka pa – 93.962,00 SIT. Če pa imate del sredstev, pa so le-ti nižji od navedenih zneskov, znaša denarna socialna pomoč le razliko med vašimi sredstvi in temi zneski.
Vse naštete pravice lahko uveljavljate na pristojnem CSD.
Glede stanovanja upam, da vam bo uspelo tisto, kar imate na vidiku. Če pa nebi uspelo, se lahko zaradi slabih stanovanjskih pogojev obrnete na svojo Občino in zaprosite za neprofitno stanovanje ali nujne bivalne prostore, v kolikor razpolagajo s takšnimi možnostmi.
Glede pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pa Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) v svojem 23. členu pravi:
“Z obveznim zavarovanjem je zavarovanim osebam zagotovljeno plačilo zdravstvenih storitev:
1. v celoti:
– sistematični in drugi preventivni pregledi otrok, šolske mladine, študentov, ki se redno šolajo, žensk v zvezi z nosečnostjo in drugih odraslih oseb v skladu s programom, razen preventivnih pregledov, ki jih na podlagi zakona zagotavljajo delodajalci,
…
– zdravstveno varstvo žensk v zvezi s svetovanjem pri načrtovanju družine, kontracepcijo, nosečnostjo in porodom,
…”
Ne mučite se z samoobtoževanjem zaradi nezaščitenih spolnih odnosov. To se lahko vsakemu zgodi. Očitno je bilo tako namenjeno, da boste temu otročku podarili življenje. Verjamem, da ko boste enkrat držali svojo stručko v naročju, jo boste z veseljem in največjo ljubeznijo negovali in boste le še redkokdaj (če sploh), pomislili: Kaj mi je tebe treba bilo?
Želim vam lepo nosečnost in čez 8 mesecev zdravega dojenčka.
Draga Maca!
Čestitam za otročka. Vsak otrok je dar, čeprav ga včasih dobimo nepričakovano in ga jemljemo kot breme. Občudujem tvoje trezno razmišljanje. Le pogumno! Vse se reši, če človek ve kakšna je prava lestvica vrednot. Življenje ima prav gotovo največjo vrednost. Zelo pametno pa je da si v svoji stiski spregovorila in začela iskati pomoč Ta se bo zagotovo našla.
Je kaka možnost, da tvoj fant nadaljuje študij? V študentskem domu bi lahko dobil sobo. Slišala sem, da je tam več takih parov in so otroci kot člani ene družine. Vsi ki so imeli otroke kot študenti se tega z veseljem spominjajo saj je tam medsebojna pomoč nekaj najbolj normalnega. In ti, bi lahko tudi ti kaj študirala? Večja izobrazba daje tudi večje možnosti za zaposlitev, kar pa ne pomeni, da se sicer ne da dostojno živeti.
Naj te ne prestrašijo govorice kako velik strošek so otroci. Tako mislijo le tisti, ki nasedejo reklamam kaj vse je potrebno. Mame rade posodimo ali damo in oprema ni problem. Sploh pa greš lahko na Karitas in dobiš vse kar rabiš, če še nimaš socialne mreže.
Le pogumno in oglasi se še kaj! Zelo sem vesela, da tako realno gledaš na svojo situacijo.
Nujno si kupi junijski Cosmopolitan in na str. 91 preberi 2 simpatični izpovedi na tvojo temo. Čimbolj se zanimajta za zdrav potek nosečnosti, prvi trije mes. so celo zelo pomembni. Ni lepšega, kot zaželjen otrok.V reviji so vsi zneski , ki jih lahko pričakuješ s strani države in naslovi za še več informacij. Dajta vlogo za neprofitno stanovanje.Morda bo fant sedaj z motivacijo doštudiral.
Vsem trem želim lepo življenje, polno ljubezni!