prosim za nasvet
Pozdravljena Nina!
Moje vprašanje ne spada ravno pod rubriko cepljenja, ker pa ste že pisali o podančicah in sem videla da o tem veliko veste vas prosim za pomoč, saj ste mi že večkrat zelo pomagali.
Približno pred dobrim tednom je mojega šestletnika začela srbeti ritka (samo ponoči – okoli četrte ure zjutraj se je zbujal in jokal da ga ritka srbi. Sva jo umila in namazala z jakodermom. Srbelo ga je tudi zjutraj. Ko sem prosila za test (s seboj sem imela trak z vzorcem iz ritke) je pediatrinja rekla, da tega nič več ne delajo !? Sumila sem pa na podančice.
Podvzela sva vse potrebne ukrepe (prebrala sem vaše nasvete), pediatrinja je predpisala Vermox – 1 tableto – enkratno. Čez 14 dni pa zopet eno. Naredila ni nobenega testa, sama pa sem opazila ponoči bele pikice v okolici danke. Pričakovala sem da bo drugi dan ok. Tableto je vzel v četrtek zjutraj, pa vendar še do danes vsako jutro – le zjutraj tarna, da ga srbi. Ponoči pa se ne zbuja več. Ritko ima ob luknjici čisto razžrto. Se večkrat stuširava in maževa z jakodermom. Prosim za nasvet.
Ali Vermox ni bil učinkovit ali res traja toliko časa, da uniči te podančice. Če pogledam rito, ko ga srbi vidim še eno ali dve beli pikici. Kot da bi te glistice še bile. Ali naj mu dam še kakšno drugo zdravilo, ali mazanje s česnovo vodo in veliko uživanje surovega česna res pomaga?
Za odgovor se že vnaprej zahvaljujem,
Katarina
Spoštovana Katarina!
Intenzivna srbečica okoli zadnjične odprtine je res značilna za podančice, lahko pa se pojavi tudi ob drugih stanjih.
Za dokazovanje podančic je prva preiskava izbora t.i. perianalni odtis ali z celofanski bris, kjer s stekelcem ali posebnim trakom odtisnete področje okoli zadnjične odprtine. (Ne vem, kaj je mislil vaš pediater, da se tega ne dela več???). V Ljubljani dobite tudi v laboratoriju Inštituta za varovanje zdravja posebno posodico, v kateri so vsi pripomočki za to preiskavo.Ta preiskava nam pokaže prisotnost jajčec parazita v okolici zadnjične odprtine.
V primeru podančic je smiselno zdraviti vse družinske člane, saj so te vrste glist izjemno nalezljive. Ob praskanju se za nohte okužene osebe zalepijo jajčeca, ki jih okuženi prenaša po prostoru, igračah, sedežni garnituri, posteljnini,…., zlasti pa morate vedeti, da lahko PONOVNO okuži samega sebe. Poleg terapije, ki ste jo že uporabili, je potrebno v okolju okuženega:
1. pogosto presesavati prostore, sedežno garnituro,
2. oprati posteljnino, deke, igrače,
3. prekuhati vse otrokovo perilo,
4. OTROKU KRATKO POSTRIČI NOHTE.
Striženje nohtov je potrebno iz dveh razlogov:
1. da ima otrok čim manjšo možnost samookuževanja,
2. da se ne praska in si v poškodovano razdraženo kožo ne vnese bakterij, ki jih je v okolici zadnjične odprtine seveda ogromno.
V vašem primeru je povsem mogoče, da si je otrok z nohti spraskal kožo okoli zadnjične odprtine, pri čemer je prišlo do naknadne okužbe z bakterijami in ali glivicami, kar ga dodatno srbi. Pomaga npr. mazilo Daktarin, ki ima tako protibakterijsko kot protiglivično delovanje.
Svetujem:
1. striženje nohtov
2. izvajanje vseh ukrepov v stanovanju
3. uporabo protiglivičnega oz. protibakterijskega mazila mazila lokalno
4. ponovitev terapije po navodilu pediatra (običajno ponavljamo 2 do 4 tedne po prvem odmerku).
5. kontrolo uspešnosti terapije z perianalnim odtisom.
Lep pozdrav!
Nina
Se bom tukaj še jaz priključila.
Hči, stara 5 let, vsaka 2 tedna jamra, da jo srbi ritka. Blato na gliste sva že dali in je bilo negativno. Ritka jo srbi čez dan, ponoči mirno spi. V blatu glist nisem opazila.
Ritka jo potem srbi ca. 2 dni, mažem z lamprehtovim mazilom. Doktor je rekel, da potem nima glist, ampak ima samo vneto ritko, ki srbi.
Zanima me kako še ji lahko pomagam. Jutri bom prosila zdravnika, da damo blato še enkrat na preiskave in da naredimo celofanski bris. Mimogrede – se dela le-ta samo čez noč, ali lahko jutri v laboratoriju vzamem orodje in narediva to čez dan?
Hvala za pomoč.
Spoštovani, celofanski bris je samo posebna tehnika odvzema, pri čemer je ključnega pomena, da celofanski trak dobro pritisnete ob zadnjično gubo (kjer so morda jajčeca), od tam pa prenesete na stekelce. To lahko storite kadarkoli tekom dneva, v mikrobiološkem laboratoriju pa imajo seveda določene ure za sprejem materiala.
Možno je tudi, da ima hčerkica res vneto ritko, v tem primeru je treba najti dobro mazilo.