Najdi forum

Prosim za nasvet

Spoštovani,

Najprej bi vam zaželel srečno in zdravo novo leto. Prosil vas bi za eno mnenje.

Danes sem bil na ortodontskem pregledu zaradi križnega ugriza in tmd sindrom) in so mi povedali, da zdravljenje samo z fiksnim zobnim aparatom nebo mogoče, namreč so mi povedali, da bo potrebna tudi terapija širjenja zgornje čeljusti (hyrax expander) ali pa operacija. Prosil vas bi za kakšen nasvet ali mnenje kaj bi priporočali.

Zanima me, če bi se odločil za terapijo hyrax expander in fiksni zobni aparat, ali je mogoče da bo stanje se izboljsalo ali celo poslabsalo in ali imate kakšne izkušnje s takšno metodo zdravljenja

V pričakovanju na vaš odgovor se vam lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav,

Spoštovani,

hvala za prijazno voščilo in dobre želje. Naj bo tudi za vas leto, v katerega smo vstopili, v vseh pogledih srečno in srčno. Zdaj pa k vašemu vprašanju. Moj odgovor nanj bo bolj splošne narave, saj mi za konkretnega manjka kar nekaj podatkov. Križni griz je običajno pogojen s preozkim zgornjim zobnim lokom oziroma največkrat kar preozko zgornjo čeljustnico. To lahko rezultira v enostranskem ali obojestranskem križnem grizu, z ali brez deviacije spodnje čeljustnice. V vsakem primeru je potrebno z zdravljenjem v prvi fazi pridobiti zadostno širino zobnega loka/čeljustnice. Od obsega manjkajoče dimenzije in od starosti pacienta je odvisno, ali zadošča širjenje s t.i. “Hyrax expanderjem” ali je potrebno kirurško širjenje zgornje čeljustnice. Prav tako je od vrste križnega griza in zahtevnosti nepravilnosti odvisno, ali za vzpostavitev pravilnega ugriza (okluzije) zadošča nadaljevanje zdravljenja s fiksnim ortodontskim aparatom ali pa je potrebna še dodatna kirurška korekcija položaja čeljustnic. Kakorkoli, ortodontsko zdravljenje tovrstnih nepravilnosti je ob ustrezni diagnostiki in načrtovanju zdravljenja praviloma uspešno v smislu vzpostavitve ustrezne okluzije in pravilnega oblikovanja zobnih lokov. Težave s čeljustnim sklepom pa imajo lahko bolj kompleksne vzroke. Če je njihov vzrok samo nepravilna okluzija, bodo z ortodontskim zdravljenjem odpravljene. Če se vzroki skrivajo še kje drugje, pa je potrebno reševati tudi te. Srečno!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Pozdravljeni,

Najprej hvala, da ste si vzeli čas mi odgovoriti.

Star sem 24 in mi je ortodontkinja rekla, da imam enostranski križni ugriz in deviacijo v levo cca 5mm in, da bi se dalo z hyrax expanderom to dalo doseči vse do 8mm. Moj edini strah je, da nebi dosegel želenih rezultatov in ves ta caš izgubil za nič. Želel sem se slisati mnenje drugih ortodontondov/zdravnikov, saj želim mnenje njih, da se lažje lotim zdravljenja in da bi bilo zdravljenje tudi uspešno.

Lep pozdrav!

Spoštovani,

ortodontsko zdravljenje je vedno dolgotrajen proces, ki zahteva veliko sodelovanja s strani pacienta, zato je prav, da se ga lotite z vso resnostjo in odgovornostjo in da se seznanite z vsemi postopki. Pomembno je, da pred zdravljenjem razčistite vse neznanke in morebitne zadržke. Zato je vaša radovednost in preudarnoat povsem na mestu. Želim vam uspešno zdravljenje in vas lepo pozdravljam.

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close