Prosim za nasvet..
Spoštovani!
Že zadnjič sem pisala o očetu,ki preboleva raka na pljučih..
Trenutno je doma po obsevanju… Bolečine so od obsevanja neznosne..
Je šel k onkologu in je dobil naslednja zdravila:
SEVREDOL
OXYCONTIN in
MOVALIS
Mi lahko kdo,prosim,pove,zakaj so …. Naj povem, da še komaj jemljem moči, da mu pomagam.. Ne vem več kako in kaj..
Ali mu lahko dam kakšno prehransko dopolnilo?Ima kdo kakšne izkušnje?…..Kaj naj mu dam za pit,jest? Lepo prosim za kakršnokoli toplo besedo,kajti res sem na koncu ( naj povem , da imam bolno tudi mamico,ki je trenutno v bolnici in dva majhna otroka… )..
Prosim za kak nasvet…
hvala,tanja
Draga Tanja,
žal ti ne morem pomagati z nobenim nasvetom, ker nimam pojma, za kaj so ta zdravila, s težavami po obsevanjih pa tudi nimam izkušenj. Lahko ti rečem le: drži se! Če ti uspe, se poskusi vsaj malo sprostiti, čeprav le za nekaj minut si privošči kaj samo zase, kljub vsemu, kar nosiš na ramenih. Če se boš zgrudila tudi ti, nikomur ne bo v pomoč …
Želim ti čim več moči, ljubezni in razumevanje v tem težkem času.
Srečno, Ajda
Draga Tanja, tvoj oče je vsa tri zdravila je dobil proti bolečinam. Oxycontin je dolgo delujoči opioid, ki drži nivo protibolečinske terapije visoko. Za prebijajočo bolečino, ki se kljub temu pojavlja, jemlje morfinski preparat Sevredol, ki deluje krajši čas, ampak hitro. Movalis je analgetik iz skupine nesteroidnih antirevmatikov, ki je zelo primeren za zdravljenje kostne bolečine. Tanja, tvojega očeta NE SME!!! boleti! Morda bo potrebno odmerke še prilagoditi. Držite se!
Anja
Tanja
tako kot je zapisala Anja, očeta ne sme boleti, pač positnarite pri zdravniku da bo povedal koliko lahko česa vzame. Jaz pri svojem očetu tega nisem storila in mi je žal, naj vas ne bo strah zdravil, mene je bilo strah vsega, nisem upala spraševati.
Ne vem kaj vaš oče lahko je, mi smo v lekarni kupovali prilagojeno tekočo
hrano Prosure, zato vprašajte v lekarni kako je s tem, pri osebnem zdravniku pa vprašajte ali vam mogoče to hrano napiše na recept ali naročilnico, potem, ko tega nismo več rabili, ko je oče dotrpel sem pač
dobila informacijo, da ZZZs krije delno stroške te prehrane, informacijo pa je nisem preverjala.
Želim vam obilo moči in vse dobro.
Držim pesti, da bodo izvidi OK in da se bo moral le počasi pobrati od težke terpije!
Upanje, upanje, upanje! 🙂 Pogum in borbenost! To je tisto, kar tudi šteje!
Objemček in čim manj strahu ti želim!
Tanja, mama ima raka pljuč s katerim se bori že 5 let. Tudi ona je jemala oxycontin, vendar ji ni več zadoščal za lajšanje, zato je prešla na obliže Durogesic -25mcg/h, ki se jih menja na tri dni, vmes pa po potrebi jemlje še tablete sevredol. Obenem jemlje svečke torecan proti slabosti in sedaj – ko je ne boli več in ji je manj slabo – se ji je stanje izboljšalo. Zato pojdi sama do očetovega onkologa in povej da naj očetu dajo močnejša protibolečinska sredstva. Na začetku bo oče zaradi protibolečinskih sredstev omotičen in bo večinoma spal , vendar se kasneje stanje izboljša. Zelo dobre so juhe – goveja, špinačna z malo smetane, razne kaše npr. prosena z naribanimi jabolki, mama vsak dan je prosure, ki stane cca. 5 EUR in je super, dobiš ga v lekarni, vendar ti stroške delno povrnejo. Poskrbi da bo oče veliko pil – pitje je bolj pomembno od hrane. Najlažje bo verjetno pil nesladkane čaje – janež, kumina, zaradi težav pri odvajanju vode je dober ursi čaj, če se mu ne bo upiral.
Lp
Mateja
Spoštovana Mateja
Prebrala sem vašo izkušnjo z omenjenimi zdravili…Ker sem zaradi neplačnikov morala zapreti račun. servis in ostala dolžna tudi zavodu za zdrav zavarovanje, moram vsa ta zdravila plačevati in to je velik strošek že za tako bolno osebo….Zato se obračam na vas s prošnjo če so vam mogoče ostala kakšna od omenjenih zdavil.Meni bi veliko pomaga, seveda če ste mi jih pripravljeni odstopiti…..Naredili bi mi veliko uslugo in veliko pomagali. Tažko se prebijam iz dneva v dan,,,,Hvala za vaš odgovor in vse lepo Lili