Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Prosim za napotek

Prosim za napotek

Spoštovani,

Imam kronično vnetje ščitnice in sem na terapiji z zdravili že 10let.

Ker mi zdravila dostopna pri nas niso odgovarjala, saj sem se po njih slabo počutila – slabost in glavobol, mi je tirolog priporočil in si tudi sama kupujem v Avstriji (z receptom jasno) NOVOTHYRAL 100 mch. Trenutno jemljem 1 in 1/2 tabletke na dan, kar je očitno preveč, saj mi sedaj ščitnica preveč deluje.
Izpadajo (močno!) mi tudi lasje, kar je edina stvar, ki me je opozorila na to, da bi lahko bilo preveč zdravil. ostalo je bp, tudi počutje je ves čas veliko boljše kot na zdravilih dostopnih pri nas.

Ker moram pri tirologu čakati na vrsto, bi bila zelo vesela vašega mnenja oz napotka o zmanjšanju doze zdravil.

Izvid:
TSH 0,01 (0.35-4,49)
T3 6,89 (2,63-5,70)
T4 16,17 (9,01-19,50)

Najlepša vam hvala za odgovor.

Spoštovani!

Glede na navedeno je odmerek Novothyrala vsekakor prevelik. Priporočam Novothyral 100 ug 5 x tedensko 1 tbl, 2 x tedensko 1 in 1/2 tbl.ter kontrolo TSH in hormonov čez dva meseca.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Najlepša vam hvala za odgovor. 🙂

Spoštovani,

prosila bi za razlago zakaj hormonske tablete Levaxin predpisujejo samo onkološkim bolnikom in so ostalim nedosegljive. Je vsebina Levaxina specifična le za njih in ga drugi ščitniški bolniki ne smejo jemat? Pred meseci so predvajali prispevek po TV, kjer se onkološke bolnice pritožujejo zaradi njegove ukinitve. Zelo me je pritegnilo pojasnilo da imajo bolnice po drugih nadomestnih zdravilih hude stranske učinke, pri Levaxinu pa ne. Ker je moje trenutno počutje slabo bi rada zamenjala Euthyrox za Levaxin. Pred 6 leti so mi odstranili gomolj s polovico ščitnice in jemljem izmenično 25 in 50 Euthyroxa. Prosim, za pojasnilo,če lahko jemljem navedeno zdravilo.
Lep pozdrav

Spoštovani!

Aktivna substanca v Levaxinu in Euthyroxa je po popolnoma enaka, gre za hormon ščitnice levosučni tiroksin. Tudi indikacije za terapijo so enake.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close