Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo prosim za mnenje izvida

prosim za mnenje izvida

Pozdravljeni!

Prepisujem z izvida ;

TSH : 1,359 mE/L
FT4 : 16,4 pmol/L
FT3 : 4,87 pmol/L
Tg : 39 ug/L
antiTg : 15KE/L
antiTPO : 28KE/L
recovery : 93 % (70-)
Tc- 99m uptake : 2,32 %

Pacientka prihaja na kontrolni pregled zaradi občutka tujka v vratu in kašlja. Sicer se zdravi zaradi astme. Na današnjem pregledu je klinično in laboratorijsko evtirotična. Tiroglobulin je v mejah normale. Testi na ščitnična avtoprotitelesa so v mejah normale.

Uz : normalen desni reženj ščitnice. Levi reženj je povečan, v celoti nodozno spremenjen, nadaljuje se v isthmus, ki je prav tako nodozno spremenjen. Nodusi so nehomogeni in slabše razmejeni.

Scintigram : ščitnica homogeno kopiči radioindikator, v istmusu je nodus, ki je nakazano hipofunkcijski.

Mnenje : ugotavljamo nodozno evtirotično golšo, nodus v istmusu ščitnice raste in povzroča lokalne težave v vratu. Sicer so težave verjetno delno tudi zaradi astme. Svetujemo tiroidektomijo. Pacientka naj se z našimi izvidi in napotnico osebnega zdravnika zglasi v ambulanti za torakalno kirurgijo ob delavnikih dopoldne.

Terapija : napotitev na tiroidektomijo

Diagnoza : nodozna evtirotična golša

Zanima me razlaga tega izvida in kaj to pomeni ,da se svetuje tiroidektomija, ter kje je ta ambulanta ( poliklinika ali ukc ) ?

Hvala za pojasnila !

lp Maja - moderatorka na forumu za žrtve spolnih zlorab ~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~ Naj ti bo dan s soncem obsijan, z lepimi mislimi obdan in pozitivno naravnan ~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~

Bolj kompetenten in strokoven odgovor bi vsekakor dobila če bi vprašanje postavila na forum Hormonske motnje… Tule smo laiki…
Zaradi rasti gomoljev (nodusov) te pošiljajo na odstanitev ščitnice, ker so gomolji moteči in te ovirajo. Manjšali se ne bodo, kvečjemu še povečali.

Izvidi hormonov in vsega so sicer normalni ( to pomeni da si evtirotična),
nodus = gomolj

Torakalna je oddelek za kirurgijo prsnega koša v Kliničnem cxentru – oddelek, kjer operirajo pljuča, ščitnice itd…
torax = prsni koš.

V bistvu so te napotili na operacijo kjer ti bodo odstranili ščitnico ali samo del nje.

Operacija ni zelo komplicirana ( tudi sama sem že vrsto let brez ščitnice) , najkasneje tretji ali celo že drugi dan greš domov, če je vse vredu.
Seveda pa delovanje odstranjene ščitnice doživljenjsko nadomeščaš s hormoni v obliki tabletk.

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Pozdravljena!

Isti sestavek sem napisala tudi na forumu Hormonske motnje. Tam še ni odgovora. Sem zadovoljna, da sem vsaj tukaj dobila neko informacijo, da vem kaj me čaka.
Zanima me, ali je pri taki diagnozi, ki jo imam ” nujna ” operacija ali se lahko počaka in koliko časa ? Zakaj to sprašujem ? Zato, ker sem astmatičarka in že pri operaciji žolča pred 4 leti sem imela težave okoli bujenja in samega dihanja. Dolgo časa sem potrebovala, da sem prišla na zeleno vejo ( cca 1 leto ). Saj vem, da na vsa ta vprašanja odgovarja zdravnik. Zanima me zato, ker si zgoraj napisala, da si tudi sama bila na operaciji. Lahko prosim odgovor še na dodatna vprašanja ?

Najlepša hvala za odgovore !

lp Maja - moderatorka na forumu za žrtve spolnih zlorab ~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~ Naj ti bo dan s soncem obsijan, z lepimi mislimi obdan in pozitivno naravnan ~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~¤¤~~

Taka OP ni nujna dokler te gomolj ne ovira pri dihanju ali čem drugem, kar te sčasoma bo.. ?? Lahko pa se v redkih primerih tudi spremeni v zločestega… zato ga je treba imeti pod redno kontrolo.
Če ti raste in te zaradi astme še bolj ovira, ga bo treba slej ko prej dati ven…

Pred vsako OP je dandanes temeljit pogovor z anesteziologom, kateremu lahko poveš vse kar te skrbi in skupaj poskrbita da do česa slabega ne bi prišlo. Tudi so narkoze iz leta v leto bolj sofisticirane, manj nevarne..

Na torakalni so dobri zdravniki, vem iz lastnih izkušenj, z njimi se boš lahko pogovorila ali bi se OP ali ne…Itak moraš prej tja na pogovor. Če bi te slučajno kar klicali not, reci da želiš prej nujno osebno govoriti z operaterjem.

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Spoštovani!
Pred tednom sem zaradi problemov v srcem dala pregledati kri za ščitnico in izvidi kažejo vrednost S-TSH 8,40 mU/L. Ostala hormona sta za enkrat v območju normalnosti. Osebna zdravnica me je napotila k tirologu. Zanima me, če imam razlog za skrb? Kolikor sem prebrala na forumu bi to lahko bila latentna oz. začetna hipotiroza?

V zadnjem času sem res veliko bolj utrujena, spim lahko po 15 ur pa sem še vedno zelo zaspana, sem brez koncentracije, demotivirana za šolo, v zadnjem letu mi je tudi telesna teža narasla za 10 kg (kljub primernem prehranjevanju in rednem gibanju).

Hvala za odgovor.

Kot ste že sami prebrali je to lahko začetek hipotiroze, tudi znaki ki ste jih našteli “pašejo” v to stanje.

Vsaka bolezen nas skrbi, a pretirana skrb je odveč. K sreci se da to bolezen dobro kontrolirati oz.zdraviti z nadomestnimi hormoni.

Če bodo seveda tirologi ugotovili bolezen.

Lepo prosim za tolmačenje izvida:
Laboratorijski izvidi: S-TSH 2,933 mU/L
S-TG-recovery test 61%
S-anti-TG 186 IU/mL
S-anti-TPO 1300,0 IU/mL
S-TG 101,0 ng/mL
UZ ščitnice: Oba režnja sta nekoliko povečana in zadebeljena, nehomogene, hipoehogene listaste strukture s posameznimi in trakastimi hiperehogenimi odboji. Levi reženj je prepreden z različno strukturiranimi gomolji, v desnem pa je 1 mešan gomolj.

Mnenje: povišana so protitelesa tako proti tiroglobulinu kot proti peroksidazi, kar potrjuje, da gre za kronično spremenjeno ščitnico. Priporočam kontrole TSH, ker bo končna posledica verjetno hipotiroza.

Lepo prosim, za podrobno razlago, sama se ne razumem v to, me pa skrbi, zato se počutim še
slabše.
Iskreno se zahvaljujem in vas pozdravljam

Izgleda da ti oboleva ščitnica – kot piše v izvidu – v smeri hipotriroze.(na to kažejo protitelesa, čeprav je TSH (še) normalen.
Ko se bolezen razvije je potrebno dodajati hornone v obliki tabletk in ko se ugotovi primerna doza teh tabletk za tvoje dobro počutje, je to-to, si pa pod stalno kontrolo.
V času razvoja hormoni nihajo in se spreminjajo zaradi različno miočnega delovanja ščitnice (povedano čisto po domače 🙂 ) in to zna biti sitno v smislu počutja (simptomi pomanjkanja hormonov). Ni pa nujno.
Kar se tiče strukture same ščitnice je pač bolezenska, kaj več bi ti razložili na forumu Hormonske motnje.

V glavnem se z enakimi in podobnimi problemi uspešno srečuje veliko bolnikov tako da je strah odveč.

Gospa Jurečič, najlepša hvala za tolmačenje izvida.
Še nekaj vas lepo prosim, povejte mi kaj je to S-TG recovery test: zadnji izvid je bil 61%, nekaj mesecev prej pa 95%, medtem ko se mi pa stanje protiteles viša.
Hvala in lep pozdrav

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close